cop al turisme
Balears: Incertesa entre els turistes britànics a Mallorca després de la quarantena al seu país
Estupor entre hotelers i agències de viatges que demanen un corredor segur
zentauroepp53209635 soc200423135850
Diumenge la resignació i el malestar es van instal·lar entre els passatgers britànics que marxaven des de Mallorca amb destí a Londres a causa de la quarantena que hauran de guardar a la seva arribada.
Fonts d’Aena van indicar que Son Sant Joan va ser el segon aeroport espanyol amb més vols al Regne Unit –només superat pel de Màlaga-Costa del Sol–, amb 459 operacions, de les quals 334 van ser internacionals i 125, nacionals. Entre els vols internacionals, hi va haver 58 arribades i sortides amb el Regne Unit.
«Estic molt disgustada», va afirmar Lucia Hast, turista britànica que havia d'agafar un vol amb destí a Londres i que a la seva arribada haurà de guardar una quarantena de 14 dies. «Em sembla una mesura molt poc agradable. Tenim una segona residència a Mallorca i no ens plantegem tornar. No podem permetre’ns tants dies de quarantena amb cada viatge», va afegir.
En el mateix sentit es va expressar un turista britànic, C. S., i la seva dona, metge de professió, que va preferir guardar l’anonimat: «Crec que la decisió del meu Govern és fàcil i s’ha pres d’una manera molt ràpida. El sector turístic patirà un cop definitiu amb aquesta imposició. Els meus compatriotes decidiran no viatjar, millor quedar-se a casa».
La Sofía, una jove espanyola que havia planejat unes vacances d’una setmana a Londres amb el seu nòvio –que té allà la seva família– per després desplaçar-se a Mallorca, va relatar a EFE-TV des de la sala de facturació de l’aeroport de Barajas com tots dos han hagut de modificar els seus plans a causa de les noves restriccions.
Va ser el mateix dissabte quan es van assabentar d’una mesura que compliran a la casa familiar del seu nòvio i que, reconeix, els ha impulsat a «cancel·lar bastants plans que havíem de fer» i canviar la seva idea de viatjar en una setmana a Mallorca, una cosa que haurà d’esperar com a mínim fins que superin els 14 dies de la quarantena.
Tots dos es van assabentar del que els esperava perquè el pare del seu company ho va veure a les notícies de la premsa britànica i immediatament els va avisar; de moment, van haver d’omplir un formulari ‘online’ amb les seves dades personals.
Els aeroports de Palma, Eivissa i Maó van operar en total uns 1.500 vols entre dissabte i diumenge, un 15,4% més que el cap de setmana passat.
Estupor al sector
Els hotelers van rebre amb «estupor i sorpresa» les decisions del Govern britànic de recomanar no viatjar a Espanya tret de per qüestions essencials, a excepció de les Balears i les Canàries, i d’imposar una quarantena de dues setmanes a qualsevol ciutadà britànic que torni d’Espanya. Per això, la presidenta de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), María Frontera, i en nom de l’Agrupació de Cadenes Hoteleres, va exigir al Govern de Pedro Sánchez que intercedeixi i comuniqui de «forma clara que hi ha territoris a Espanya on l’evolució de la pandèmia continua sent positiva». Així, va argumentar, ho corroboren els indicadors sanitaris. En la mateixa línia es van expressar les agències de viatge. «Les xifres ens avalen», va defensar el president de l’Agrupació Empresarial d’Agències de Viatges (AVIBA), Xisco Mulet, que va recordar que les illes presenten una incidència acumulada de vuit casos diagnosticats per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies mentre que al Regne Unit aquesta xifra és del 14,1 i en el conjunt d’Espanya, del 37,9. «És necessari donar aquesta informació perquè exceptuïn aquests territoris de la quarantena que ens impossibilita treballar amb certa normalitat», va reivindicar Frontera.
Notícies relacionadesI és que des de les dues patronals hoteleres van deixar clar que les decisions del Govern britànic tenen «una conseqüència directa i negativa en les reserves». «Un ciutadà britànic que vulgui venir de vacances una setmana haurà de passar 15 dies aïllat després. És una barrera per a la comercialització correcta», va dir la federació hotelera, que recorda que els ciutadans britànics que han continuat venint aquestes setmanes i que tenien previsió de continuar fent-ho han rebut amb «total naturalitat la implantació dels protocols de seguretat». «Saben que el sector hoteler, amb la seva gran professionalitat, vetlla pels seus interessos i la seva seguretat», va sentenciar Frontera.
També hi ha sorpresa entre les agències de viatges. El president d’AVIBA va confessar que no s’esperaven la quarantena imposada pel Govern britànic «més que res perquè s’ha treballat perquè les Balears fossin un destí segur». «Així ho demostren els números», va assegurar Mulet que, en la mateixa línia que els hotelers, va reclamar al Govern i l’Executiu central que facin les gestions oportunes perquè el Govern britànic canviï aquesta decisió. «Està clar que s’han de prendre més mesures perquè les Balears han complert i els números així ho demostren. Si aquestes gestions no es fan, l’economia balear rebrà un nou cop molt fort perquè es tracta del segon client de les Balears i perjudicarà molt a tota la cadena turística», va advertir Mulet, que confia que s’aconsegueixi implantar un corredor aeri segur a les Balears.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors