cop al turisme per la Covid-19
Londres remata la temporada turística
La quarantena imposada pel Regne Unit i els rebrots a diverses regions d'Espanya amenacen l'estiu
El Govern esprem la via diplomàtica per convèncer Londres i els hotelers s'ofereixen a finançar tests
Quan les reserves començaven a agafar ritme després de quatre mesos de tancament generalitzat, el Govern de Boris Johnson ha donat l’estocada al turisme espanyol. Des de diumenge, tots els viatgers que arriben al Regne Unit procedents d’Espanya han de sotmetre’s a un aïllament de 14 dies i aquest dilluns ha recomanat als seus ciutadans no viatjar a Espanya. Una decisió que se suma a altres recomanacions de molts països de no visitar regions espanyoles i a les cancel·lacions provocades pels rebrots. El Govern i el sector miren d’evitar una hecatombe en plena temporada alta.
L’operador més gran del Regne Unit, el gegant Tui, va ser el primer en reaccionar a la decisió del govern anglès cancel·lant els vols a Espanya fins al 9 d’agost, a excepció de les Balears i les Canàries, i Jet2 va decidir ahir eliminar els seus vols a Almeria, Alacant, Màlaga i Múrcia (manté la connexió amb les illes) fins al 16 d’agost. El britànic és el principal mercat emissor de turistes, seguit de França i Alemanya, amb 18,1 milions de viatgers durant el 2019 i 17.985 milions d’euros de despesa.
Les Balears, les Canàries, la Costa Blanca (especialment, Benidorm) i la Costa del Sol són les principals zones de destinació dels anglesos. Aquesta prohibició enterraria pràcticament l’escàs turisme estival previst per a aquest any en aquests llocs. «Estem parlant amb les autoritats britàniques per intentar fer-los recapacitar en una mesura que considerem desajustada. Si mirem la incidència del virus en territoris com les Balears, Canàries, Andalusia o el País Valencià veiem que és inferior al Regne Unit», va explicar ahir a la nit el president del Govern, Pedro Sánchez, en una entrevista a Telecinco. «En termes epidemiològics seria més segur ser en aquests territoris que al Regne Unit», va afegir.
El veto anglès és per a molts sorprenent per la falta d’evidència epidemiològica. L’OMS assegura que la situació a Espanya és lluny de la que hi havia en ple estat d’alarma. I el sector apunta a l’alarmisme com el principal culpable de la decisió de Londres. «L’únic que pot haver passat és que algú li hagi comunicat una situació apocalíptica al Regne Unit que no és tal», opina el vicepresident d’Exceltur, José Luis Zoreda. «¿És que a França, Itàlia, Alemanya o Grècia no hi ha rebrots?», afegeix.
8.700 milions en risc
La decisió britànica ha sigut el súmmum a una sèrie de recomanacions que amenacen d’engegar a rodar els ja per si mateix complexos pronòstics d’aquest estiu. França ha aconsellat no viatjar a Catalunya i Bèlgica ha recomanat no viatjar a sis comunitats espanyoles (Aragó, Catalunya, País Basc, Navarra, La Rioja i Extremadura) i ha prohibit als seus ciutadans desplaçar-se a Osca i Lleida. Noruega ha establert des de dissabte 10 dies de quarantena als viatgers procedents d’Espanya. Holanda també desaconsella viatjar a Barcelona i al Segrià i estableix una quarantena de 14 dies als que procedeixin d’aquestes zones.
En joc hi ha prop de 8.700 milions d’euros de despesa que van deixar tots aquests turistes (britànics, francesos, belgues, noruecs i holandesos) entre els mesos d’agost i setembre de l’any passat, segons Exceltur. Una xifra que s’inclou, en part, en les seves estimacions de 40.000 milions d’euros de pèrdues per al sector el 2020. Per a l’associació que agrupa els gegants del turisme, han fallat els procediments uniformes de la UE de com controlar els fluxos turístics i també la descoordinació regional. «Si hi ha una comunitat que ha sigut permanent desafiant i jugant a la insubordinació ha sigut la que s’ha desbocat la primera. Estem pagant els plats trencats a tot Espanya de la mala imatge que està donant Catalunya», apunta Zoreda.
Test abans de sortir d’Espanya
Notícies relacionadesEl Govern mira d’encarrilar la situació via diplomàtica, mentre els hotelers espanyols s’ofereixen a finançar tests en destí als turistes estrangers quan surtin dels seus allotjaments a Espanya. «És una galleda d’aigua freda en un moment en la qual estàvem tenint certa recuperació dels mercats i esperàvem bons resultats per a l’agost», assenyala el president de Cehat, Jorge Marichal, que ha reclamat a la Unió Europea mesures en aquest sentit. Des de Brusel·les, un portaveu comunitari va reclamar ahir «coordinació» als estats membres per fer front als rebrots, tot i que sense establir cap acció al respecte.
Però més enllà de les quarantenes, els centenars de rebrots que hi ha a Espanya amenacen el sector. El president de Meliá, Gabriel Escarrer, advertia fa unes setmanes que l’obligació d’utilitzar mascareta estava fent caure les reserves a les Balears i Catalunya i la mateixa ministra Reyes Maroto va confirmar la setmana passada que s’estaven produint cancel·lacions. «Els rebrots ens estan fent tocar terra una altra vegada», es lamentava la setmana passada el president d’Hostaleria d’Espanya, José Luis Yzuel. Les estimacions de la patronal hotelera apunten a una caiguda de la facturació de fins a 67.000 milions d’euros i el tancament de 65.000 locals. Si la situació s’agreuja, els tancaments arribarien als 85.000 establiments.