efectes de la crisi

Foment reclama un pla de rescat per als sectors més afectats

La patronal catalana denuncia «passivitat» de les administracions i exigeix allargar els ertos de la Covid «fins que sigui necessari»

zentauroepp54039007 bcn foment200708173027

zentauroepp54039007 bcn foment200708173027

1
Es llegeix en minuts

La patronal Foment del Treball reclama un «pla de rescat amb ajuts directes» per evitar «una situació catastròfica» als sectors econòmics més afectats per la crisi de la Covid-19. Segons el parer d’aquesta organització és imprescindible allargar els ertos per força major amb les condicions de març fins que sigui necessari.

En un comunicat, la principal patronal catalana alerta així de la situació de sectors com el turisme, l’hostaleria, la restauració, les agències de viatge, el comerç, el transport, l’automoció, la cultura i les activitats esportives i, alhora, denuncia la «passivitat» de les administracions.

La patronal que presideix Josep Sánchez Llibre apressa les administracions a adoptar «mesures urgents i contundents» per salvar llocs de treball, i adverteix: «Si algú interpreta que això és fer pressió interessada, no ha entès el funcionament d’una societat democràtica».

Foment creu que Espanya és «a la cua dels països de la UE» en ajuts als sectors més afectats per la crisi, i estima que el sector del turisme, per exemple, hauria de rebre entre el 20 i el 25% dels fons europeus per a Espanya.

Així mateix, demana allargar els ertos per raons de força major en les condicions originals del març «per a les empreses que han de mantenir parada l’activitat fins que, com a mínim, es constati una situació d’estabilitat palpable que permeti el desenvolupament normal de la seva activitat».

«Aquest requeriment és indispensable si es pretén ajudar la supervivència de les empreses en la situació actual», afirma Foment. I és que, segons el parer d’aquesta organització, «els governs han de transmetre confiança i credibilitat en les seves decisions» i no prendre decisions sobtades que generin «confusió i alarma».

Notícies relacionades

Per això, apel·la a dirigir els fons europeus, prioritàriament, a incentivar la recuperació i a donar ajuts a les empreses que encara pateixen restriccions en l’activitat. La patronal catalana demana al Govern, als partits i als grups un esforç per pactar uns pressupostos de l’Estat per al 2021 «que siguin els veritables comptes públics de la recuperació econòmica».

Així mateix, apel·la a portar a terme una comunicació més adequada i pedagògica, que eviti alarmar a l’opinió pública local, nacional i internacional, i mostra la seva preocupació pels missatges «poc clars» divulgats aquests dies, que han generat «confusió als mercats internacionals», apunta