Entrevista

Reyes Maroto: «Avui produïm 110 milions de mascaretes a Espanya»

Abans de la pandèmia es produïen menys de 100.000 mascaretes a nivell nacional, segons el ministeri

La ministra d'Indústria, Comerç i Turisme reclama un canvi de model per evitar els tancaments industrials

zentauroepp54364244 madrid  04 08 2020  economia  reyes maroto  ministra de indu200807162646

zentauroepp54364244 madrid 04 08 2020 economia reyes maroto ministra de indu200807162646 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En ple Covid, el president del Govern, Pedro Sánchez, va encarregar a la ministra Reyes Maroto la creació d’una reserva estratègica de productes sanitaris: «Les propostes ens han desbordat».

¿Ja no comprem fora? 

Al mes es fabriquen a Espanya 110 milions de mascaretes [abans de la pandèmia se’n produïen menys de 100.000]. Hi ha hagut un efecte crida amb iniciativa pública i privada que ha fet que no hàgim de dependre de compres internacionals sinó que siguem exportadors. Les propostes d’inversió ens han desbordat. A més, la convocatòria per subvencionar projectes ha superat el pressupost [11 milions d’euros] amb més de 350 sol·licituds per 101 milions. 

Es parla molt de canvi de model productiu. ¿Hem de reduir el pes del turisme? 

El turisme afegirà valor i probablement pugui créixer, però això no és incompatible amb el fet que la indústria guanyi pes. La barrera dins dels processos productius cada vegada és més difusa. Hem de transformar el nostre model afegint valor i generant valor allà on no el tenim. Necessitem competir en qualitat, no en preu. Espanya no és un país ‘low-cost’. 

La indústria va a menys. Acomiadaments a Alcoa, tancaments a Nissan... 

Hi ha empreses en crisi que han sabut fer un salt qualitatiu, canviar el model i apostar per productes i processos innovadors. Les empreses de què em parleu no han fet aquesta transformació. Nissan està a un 20% de la seva producció, fa temps que no inverteix en les tres plantes i en particular a la Zona Franca, cosa que feia pensar que no tenia un projecte. Alcoa és igual, no té un projecte per a Espanya. La hibernació dels tancs suposa anar tancant la planta en fascicles. Si no té un projecte el que ha de fer és donar pas a altres que sí que el tenen. Hi ha empreses que no entren en crisi perquè s’anticipen; les que no s’anticipen, l’Estat les ajuda, però per molts ajuts, si no hi ha un projecte industrial, no sobreviuran. 

¿Què passarà amb Alcoa?

La negociació de l’ero està encallada. Estem parlant amb totes les parts per poder arribar a un acord. L’important és no aturar els tancs i centrar esforços en la venda de la planta. Liberty House té un projecte industrial solvent, de futur, basat en l’hidrogen verd.

Notícies relacionades

Després de l’acord a Nissan, ¿hi ha candidats per comprar-la o per a la reindustrialització?  

Tenim projectes, estem avançant però seré prudent per no generar falses expectatives. La Zona Franca és un pol de coneixement, s’està generant un ecosistema d’‘start-up’ al seu voltant que poden ajudar qualsevol inversor. A més, l’actitud de l’empresa és d’acompanyament. El compromís assumit fins a finals del 2021 és un exercici de responsabilitat però és la seva obligació per buscar projectes de reindustrialització en les plantes.