RESULTATS

ACS va guanyar el 31% menys fins al juny per la caiguda del trànsit de les autopistes d'Abertis

La constructora va guanyar 361 milions d'euros, amb unes pèrdues netes d'Abertis de 37 milions d'euros

rozas43558861 soccer football   real madrid   zinedine zidane press confer190919140553

rozas43558861 soccer football real madrid zinedine zidane press confer190919140553 / JUAN MEDINA

3
Es llegeix en minuts

ACS va guanyar 361 milions d’euros en els primers sis mesos de l’any, cosa que va suposar una caiguda del 30,9% respecte del mateix període de l’any anterior, afectada per la «dràstica caiguda» en el trànsit mitjà diari a les autopistes d’Abertis com a conseqüència del confinament decretat pel Govern per frenar l’avenç del coronavirus entre la població. La paralització de l’activitat també va provocar una reducció «significativa» en les tasques de neteja i manteniment durant l’estat d’alarma, la principal activitat de la seva filial Clece, que també va contribuir a registrar un menor benefici fins al juny, segons es desprèn dels resultats semestrals del grup constructor espanyol.

Abertis va contribuir de manera negativa als resultats, ja que la filial va anotar unes pèrdues netes de 37 milions d’euros, contra la seva aportació positiva de 104 milions d’euros comptabilitzada el primer semestre del 2019. La concessionària d’autopistes participada per ACS en un 50% va reduir en un 31% els seus ingressos en els primers sis mesos de l’any, fins als 1.789 milions d’euros, obtenint un resultat brut d’explotació (ebitda) de 1.109 milions d’euros, un 38% inferior.

Al contrari, mentre que el seu negoci concessionari va ser l’únic que va anotar pèrdues en aquest període, el de la construcció va registrar un benefici net de 177 milions d’euros, només un 3,7% per sota del registrat l’any anterior. La companyia presidida per Florentino Pérez explica que l’activitat de construcció va ser declarada com a essencial en la majoria dels països en els quals opera, per la qual cosa l’impacte de la pandèmia ha sigut «més limitat» i la seva afectació en els marges de l’empresa ha estat «poc significativa».

De la mateixa manera va ocórrer amb el seu negoci de serveis industrials, que també va registrar un impacte «moderat», limitant-se a un alentiment de l’activitat en determinades regions, per la qual cosa els seus marges tampoc es van veure afectats. Per tot això, la reducció d’activitat d’alguns negocis es va veure compensada per la menor afectació en d’altres, fins a arribar a uns ingressos totals de 18.337 milions d’euros, gairebé un 2,6% menys que en el mateix període de l’any anterior.

Tenint en compte totes les seves branques de negoci, l’ebitda va ser de 1.345 milions d’euros, un 17% menys, afectat pel negoci concessionari, que va aconseguir veure’s compensat per l’activitat constructora i industrial. Sense tenir en compte el llast que ha suposat Abertis, el benefici net hauria sigut només un 5,1% inferior, és a dir, de 398 milions d’euros.

No obstant, la companyia avança que, a mesura que les restriccions a la mobilitat s’han anat aixecant, ja ha experimentat una recuperació del trànsit, sobretot a les seves autopistes d’Espanya i de França. L’evolució de la producció durant el segon trimestre mostra una caiguda del 8%, amb més incidència en les regions d’Àsia Pacífic i Europa. Així mateix, les vendes a l’Amèrica del Nord representen un 51% del total; a Europa un 19%; a Austràlia un 16%; a Àsia un 5%; a l’Amèrica del Sud un 8%; i a l’Àfrica l’1% restant. Les vendes a Espanya suposen un 13% del total.

Quant a la situació financera, el grup ACS presenta al tancament del primer semestre del 2020 un saldo de deute net de 2.699 milions d’euros, una xifra 1.974 milions d’euros més elevada que fa un any, després d’haver atès els pagaments derivats de la sortida de BICC per part de Cimic, incrementar el volum d’inversions operatives i financeres i augmentar l’autocartera en ACS i Hochtief.

Les inversions netes totals en el primer semestre del 2020 van ascendir a 672 milions d’euros, desglossades en 258 milions per a l’adquisició de maquinària i equipament i 666 milions per a inversions financeres i en projectes.

Les accions d’ACS van començar la jornada a la baixa i, coincidint amb la presentació de resultats, s’anotaven una caiguda del 3,7% passades les 14.00 hores, sent la tercera empresa de l’Ibex que més terreny cedia en la sessió, després de tancar les dues jornades prèvies en vermell.

Notícies relacionades

En una conferència amb analistes, el conseller delegat d’ACS, Marcelino Fernández, va destacar la «resiliència» del grup malgrat la crisi de la Covid-19, gràcies a la seva diversificació i model de negoci.

Fernández va ressaltar també la «sòlida posició financera» de la companyia, que compta amb la generació de caixa apropiada per afrontar la resta de l’any amb perspectives «positives», recolzades en una «forta recuperació» que preveu en la segona part de l’exercici.

Temes:

ACS