SEGONS EL BANC D'ESPANYA

Les socimis, clau per al control dels preus de la vivenda

La creixent presència de les societats d'inversió en el mercat de lloguer frenarà els preus de venda, segons el servei d'estudis

zentauroepp53941314 barcelona 30 06 2020  econom a   inmobiliaria de passeig mar200701221359

zentauroepp53941314 barcelona 30 06 2020 econom a inmobiliaria de passeig mar200701221359 / Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El servei d’estudis del Banc d’Espanya preveu que la inversió més gran de les socimis al mercat immobiliari residencial hauria de portar a un augment de l’oferta de vivenda de lloguer i la moderació general dels preus. Segons l’últim informe de la institució, tot i que les inversions de les socimis s’han concentrat en els últims anys en el segment comercial, «en els últims anys s’ha observat un augment del pes del negoci residencial, especialment en les grans àrees metropolitanes». Com a conseqüència, l’informe conclou que «en cas de consolidar-se, aquesta evolució podria afavorir un augment de l’oferta de vivenda de lloguer en els pròxims anys, cosa que podria contribuir a atenuar la dinàmica de creixement dels preus observada recentment en aquest mercat, associada al fort augment de la demanda».

Les socimis (societats anònimes cotitzades d’inversió immobiliària) són societats anònimes cotitzades de tracte fiscal avantatjós l’activitat principal de les quals és l’adquisició, promoció i rehabilitació d’actius de naturalesa urbana per al seu arrendament. El capital social mínim ha de ser de cinc milions d’euros, el 80% de la cartera d’actius ha d’estar formada per immobles per a lloguer i han d’estar en cartera tres anys com a mínim, i el repartiment de beneficis entre els partícips (un mínim de 50) ha de provenir en un 80% de les rendes del lloguer.

L’informe del Banc d’Espanya es mostra favorable al desenvolupament de les socimis, a l’enaltir que «han contribuït a ampliar l’oferta d’instruments d’inversió disponibles per als estalviadors. En particular, aquests vehicles presenten alguns avantatges per als inversors minoristes davant la inversió directa en immobles, en termes de diversificació de riscos (per la possibilitat d’invertir en carteres amb diferents immobles), professionalització de la gestió i escalabilitat».

Segons l’informe, les dades apunten que els riscos financers per al sistema per la participació de les socimis són «limitats», a l’entendre que «l’exposició directa dels bancs espanyols (a través de participacions en el capital i de la concessió de préstecs) a les socimis és reduïda, tant en valors absoluts com en termes del seu pes en els balanços bancaris». A més, destaca que la seva estructura empresarial és més sòlida que la dels fons d’inversió immobiliària davant crisis borsàries o de sector, «ja que les socimis no estan obligades a reemborsar als seus partícips les seves aportacions quan aquests les reclamen». Això impedeix que en una situació de pànic inversor o caiguda de preus immobiliaris puguin retirar-se fons de manera ràpida, com en el cas dels fons o els dipòsits bancaris. 

Notícies relacionades

Segons l’informe del Banc d’Espanya, el volum d’actius de les socimis s’ha ampliat des de 100 milions d’euros el 2013 a 46.000 milions al tancament del 2019. De la mateixa manera, la capitalització borsària ha experimentat un increment molt significatiu, ja que va augmentar en 27.000 milions d’euros durant el mateix període, cosa que equival al 2% del PIB. La capitalització borsària de les socimis espanyoles en relació amb el PIB se situava a finals del 2019 per sobre de l’observada a Alemanya o Itàlia per a instruments similars, si bé encara es troba per sota dels nivells dels Estats Units, Bèlgica, el Regne Unit, el Japó o els Països Baixos.

El sector de les socimis espanyoles està profundament concentrat en uns quants vehicles de gran mida que coexisteixen amb un nombrós grup de petites societats. En termes de capitalització borsària, a finals del 2019 les cinc socimis més grans representaven el 65% del valor borsari total d’aquestes societats (i concentraven també al voltant del 65% dels actius immobiliaris del sector), i tenien una mida mitjana 32 vegades superior al de les 85 societats restants (3,5 milions d’euros, davant 110 milions d’euros).