Recursos geològics
El coltan porta l'eufòria a Ourense
«Rebem el progrés amb els braços oberts», proclama Secundino Fernández, alcalde de Viana do Bolo
zentauroepp52292695 materiales estrategicos200217171110
«Aquí rebem el progrés amb els braços oberts», proclama eufòric Secundino Fernández, alcalde del Bloc Nacionalista Gallec (BNG) del municipi de Viana do Bolo, a Ourense. Des del 2018 l’empresa hispanonord-americana Strategic Minerals comercialitza per a tot Europa i la Xina el preuat i escàs coltan, l’or negre de la tecnologia, trobat a la mina de Penouta, una pedania de Viana do Bolo de només 23 habitants a tocar de la frontera portuguesa.
La pandèmia del coronavirus ha obert un parèntesi en el somni de prosperitat d’aquest poble que va veure consternat com es tancava la mina i els seus treballadors entraven en un expedient de regulació temporal d’ocupació (erto).
El jaciment, el més gran d’Europa en funcionament, va revolucionar aquest municipi de menys de 3.000 habitants que han vist com als seus envellits pobles arriben joves preparats per fer front als reptes de l’imparable desenvolupament tecnològic i presumeixen d’haver posat dins el mapa mundial la seva comarca, desconeguda fins ara.
Sense pensar-s’ho dues vegades, els veïns d’aquesta Espanya buidada han arrendat per a la seva explotació les 100 hectàrees de la mina de Penouta a Strategic Minerals. «Aquesta operació ha suposat un revulsiu econòmic per a la comarca», insisteix l’alcalde, que com la resta de veïns ja veu amb satisfacció com s’ha revitalitzat el mercat immobiliari i l’hostaleria del municipi.
A la mina, tancada i barrada pel coronavirus, ja han tornat a treballar 30 persones. Van arribar a ser-ne 70, gairebé tots de la comarca. La reactivació d’aquest jaciment ja explotat pels romans i gestionat durant anys per Rumasa ha animat també els científics a acostar-se a Penouta per analitzar les sorprenents propietats d’aquest metall, que té els dipòsits mundials més grans a la conflictiva República Democràtica del Congo, al Brasil i a Austràlia.
Notícies relacionadesEuropa no té grans reserves de coltan, confirma Félix Antonio López, científic del Consell Nacional d’Investigacions Metal·lúrgiques, del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). López analitza la runa de l’antiga mina d’estany de Penouta per seleccionar i obtenir el coltan en brut, que després trasllada al laboratori per separar selectivament l’estany i els seus òxids de niobi i tàntal. Aquests són els elements químics necessaris per desenvolupar aplicacions industrials i tota mena de components electrònics per als dispositius mòbils, explica.
El 80 per cent de les principals reserves de coltan són a la República Democràtica del Congo, on s’extreu en deplorables condicions d’esclavitud infantil i, en moltes ocasions, enmig de guerres fratricides pel seu elevat valor, denúncia Félix Antonio López, que lloa la manera d’extreure aquesta matèria primera a Penouta, amb total respecte al medi ambient i els drets laborals.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista