Càlculs del Govern
Barcelona perdrà 79 milions si no presta el seu superàvit a Hisenda
Madrid perdria 374 milions d'euros en diners a fons perdut si no s'acull al decret del Govern
La majoria del Congrés dels Diputats podria acabar rebutjant la norma municipal de l'Executiu
zentauroepp54111888 barcelona 14 07 2020 barcelona colau es reuneix amb les e200715100058
La decisió de l’Ajuntament de Barcelona de no prestar a Hisenda part dels seus estalvis acumulats en els últims anys (226 milions) pot fer perdre al consistori un mínim de 79 milions a fons perdut, procedents del fons de 5.000 milions per a corporacions locals.
Segons estimacions del Ministeri d’Hisenda, a què va tenir accés EL PERIÓDICO, Barcelona seria l’ajuntament que deixaria de percebre una quantitat més gran en aquestes transferències de l’Estat (diners a fons perdut) només per darrere de Madrid. En el cas de Madrid, una negativa a deixar part dels seus romanents (1.069 milions en total) a l’Estat, li tancaria la porta a 374 milions en transferències (del fons total de 5.000 milions)
En el cas de l’Ajuntament de Tarragona, la pèrdua d’ingressos s’acosta a 3,8 milions i en el de Girona, el consistori deixaria de percebre uns 1,9 milions si no s’acull a prestar part dels seus romanents a Hisenda mitjançant un crèdit a 10 anys.
Reial decret llei en l’aire
El Govern de Pedro Sánchez va aprovar un reial decret (pendent de validació al Congrés dels Diputats) pel qual s’ofereix als ajuntaments la possibilitat de prestar a l’Estat mitjançant un crèdit a 10 anys part dels romanents acumulats en els últims anys per aquells que han anat tancant els seus comptes anuals amb superàvit. Aquesta proposta és voluntària, però per als ajuntaments que s’hi acullin, l’Estat posarà a disposició un fons de transferències de 5.000 milions d’euros en dos anys (2.000 aquest any i 3.000 el pròxim). D’aquests 5.000 milions, a Barcelona li correspondrien en aquests dos anys 79 milions a fons perdut (el 35% del seu romanent total, de 226 milions).
El decret llei, la convalidació del qual al Congrés dels Diputats és molt incerta (pel rebuig que ha despertat en la major part dels grups de l’oposició), neix d’un acord entre l’Executiu i la Federació de Municipis i Províncies (FEMP), a la qual li va anar d’un pèl aprovar-lo, amb l’únic vot favorable dels representants del PSOE, l’abstenció d’IU-Podem i el vot contrari de la resta de partits.
Aquest decret llei també inclou la creació d’un fons de 275 milions (ampliable a 400 milions) per compensar la caiguda d’ingressos dels serveis de transport de titularitat estatal. En cas que el decret fos convalidat pel Congrés, a Barcelona li correspondrien 70,3 milions d’euros, segons càlculs d’Hisenda. A Madrid, li correspondrien 42 milions d’aquest fons compensatori del transport.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Hisenda Congrés Ada Colau Ajuntament de Barcelona Pedro Sánchez Ajuntament de Madrid María Jesús Montero Ajuntaments
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia