Mercat laboral

Catalunya lidera el repunt de l'atur, que supera els 3,8 milions d'aturats a tot Espanya

L'atur torna a repuntar després de la treva del juliol i suma 29.780 aturats més; fins als 3,8 milions d'aturats

La recuperació de l'ocupació, no obstant, continua i l'agost registra el seu primer increment d'ocupats de la història

colapso-sepe

colapso-sepe / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’atur va tornar a créixer a l’agost, després del parèntesi que va suposar juliol i l’efímer baló d’oxigen d’una temporada turística que els rebrots van escurçar encara més. Catalunya va liderar el repunt de l’atur i el nombre d’aturats a tot Espanya ja supera els 3,8 milions de persones. No obstant, això no és incompatible amb el fet que la recuperació del mercat laboral iniciada tímidament a l’abril i amb una mica més de vigor en els mesos estiuencs s’estigui allargant, de moment, també a l’agost. Per primera vegada en la història de la Seguretat Social el nombre de treballadors en actiu ha augmentat respecte al mes anterior. Això sí, el seu avenç ha sigut testimonial, amb un increment de 6.822 treballadors afiliats més; fins als 18,79 milions d’ocupats. 

L’agost del 2020 deixa registres totalment atípics, marcats per l’excepcionalitat de la pandèmia. Abans de l’arribada del virus, l’agost era sinònim del final de la temporada turística. Les contractacions estivals ja s’havien fet al juny i al juliol i el vuitè mes de l’any registrava, com ho havia fet sempre des del 1996, un descens del nombre de treballadors en actiu donats d’alta a la Seguretat Social. Fins que va arribar la pandèmia i aquest agost ha aconseguit allargar la recuperació iniciada des dels funestos registres del març, quan es van perdre gairebé 850.000 llocs de treball. 

Tot i que hi ha elements que no canvien, com la intensa destrucció d’ocupació temporal l’últim dia de la temporada estival. 331.142 treballadors van ser donats de baixa el 31 d’agost, amb el tancament del mes. El moviment d’altes i baixes, malgrat que finalment el saldo final ha sigut positiu, demostra un menor moviments. Es firmen menys contractes, concretament es van rubricar 1,18 milions de contractes a l’agost; el 26,4% menys que el mateix mes de l’any anterior. Les activitats relacionades amb educació (-4,2%) o les activitats recreatives (-3,7%) han sigut les que han protagonitzat pitjors registres.

L’atur registra el seu menor increment des del 2016

Si bé l’agost del 2020 ha sigut el primer agost que ha deixat ‘números verds’ quant a nous treballadors en actiu, l’atur ha continuat pujant, com és habitual, al final de l’estiu. Que aquests dos indicadors pugin no és incompatible i anteriorment ja han conviscut així. L’atur va tornar a créixer a l’agost després de la treva del juliol i va sumar 29.780 nous aturats. No obstant, aquest increment no va ser especialment elevat i va registrar la seva menor alça des de l’agost del 2016. Les persones que busquen però no aconsegueixen trobar feina a Espanya ja superen la cota dels 3,8 milions. 

«La consolidació de la recuperació es va produint», ha afirmat el secretari d’Estat d’Ocupació, Joaquín Pérez. No obstant, hi ha col·lectius als quals hi ha recuperació està tardant en arribar. És el cas de les dones, entre les quals l’atur no ha parat de pujar (amb l’excepció de juliol) en el que va de 2020; ja d’abans de l’arribada del virus. Elles representen el 57,8% dels aturats. En part, això s’explica per la ràpida recuperació de sectors com la construcció, eminentment masculinitzada, i l’impacte més gran en d’altres com l’hostaleria, majoritàriament feminitzada.

Catalunya va liderar el repunt, amb uns registres especialment dolents. Doncs si l’atur va créixer a tot Espanya, en termes relatius, el 0,8%, a Catalunya va augmentar el 2,4%, fins a les 480.642 persones a l’atur. La Comunitat de Madrid ha sigut la segona autonomia on més ha crescut l’atur, en 6.260 persones; fins als 429.798 aturats. No obstant, va ser les illes Balears, en termes relatius, on més va pujar l’atur; amb un increment del 3%.

Ertos: queden 812.438 afectats

Notícies relacionades

Als 3,8 milions de persones a l’atur s’hi han de sumar 812.438 treballadors que continuen tenint feina, però que estan suspesos per un erto. El nombre d’afectats per un expedient d’aquest tipus continua a la baixa, des del pic de 3,4 milions de suspesos al qual es va arribar a l’abril. La desafectació, no obstant, ha sigut «una mica més lenta», segons ha assenyalat el secretari d’Estat de Seguretat Social, Israel Rierol. Ja que les empreses que segueixen en erto cada vegada estan més concentrades en uns sectors concrets, amb especials limitacions per reactivar-se.

Aquests sectors més afectats per aquesta crisi de la Covid són l’hostaleria, la restauració i el comerç; entre les tres sumen gairebé la meitat de les persones en erto. Catalunya, amb 170.242 treballadors afectats per un erto, és la segona comunitat autònoma amb més suspensions després de Madrid.

Temes:

Ocupació