Cambra de Comerç

Els nous avals de l'ICO estaran operatius la setmana vinent

Calviño anuncia la posada en marxa de la nova línia de 40.000 milions per a projectes d'inversió

Els presidents de Santander, BBVA, Iberdrola, Indra, Telefónica i HP Espanya acompanyen l'estratègia inversora del Govern

rosas54755947 cavino botin galan torres bonet en camara comercio200903142252

rosas54755947 cavino botin galan torres bonet en camara comercio200903142252

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La nova línia d’avals de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) per 40.000 milions d’euros per a crèdits destinats a la inversió, aprovada en el Consell de Ministres del 3 de juliol, estarà operativa en les entitats financeres a partir de la setmana vinent. Aquesta nova línia d’avals complementa l’anterior, de 100.000 milions, que va aprovar el Govern al març per atendre les necessitats urgents de liquiditat derivades del tancament de l’economia. La nova línia va destinada a finançar projectes d’inversió i estarà operativa la setmana vinent.

Així ho ha anunciat aquest dijous la vicepresidenta econòmica del Govern, Nadia Calviño, en el transcurs d’un ple extraordinari de la Cambra d’Espanya, en el qual alguns dels presidents i presidentes de les principals multinacionals del país han ofert a la ministra la col·laboració de la gran empresa al gran programa d’inversions que ha d’articular l’Executiu entorn dels nous fons europeus per 140.000 milions d’euros assignats a Espanya.

Col·laboració de la gran empresa

En l’acte han participat les presidentes del Santander, Ana Botín, i d’HP Espanya, Portugal, França i Itàlia, Helena Herrero; així com els presidents del BBVA, Carlos Torres; de Telefónica, José María Álvarez-Pallete; d’Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, i d’Indra, Fernando Abril-Martorell.

«La presència en aquest acte dels màxims responsables de les principals empreses espanyoles és una prova de la bona disposició de les empreses per a la col·laboració amb els poders públics. En la col·laboració publico-privada hi ha la clau per sortir d’aquest tràngol. Sense la participació de les empreses no hi haurà solució a la crisi», ha afirmat el president de la Cambra d’Espanya, José Luis Bonet.

«Hi ha pocs espanyols que no estiguin d’acord amb el que va dir el president del Govern. Jo, ho estic al 100%»

Ana Botín

Presidenta del Santander

Bonet ha posat a disposició del Goviern la capil·laritat de les 85 cambres de comerç per tot el territori per ajudar que la gestió dels fons europeus «arribin a tot el teixit empresarial», a grans i petites empreses.

Un gran acord polític

Bonet, a més, ha apel·lat «al Govern i al conjunt de les forces polítiques per tenir altura de mires i capacitat d’arribar a acords en les qüestions essencials per fer front a les conseqüències de la pandèmia».

La petició d’un ampli acord polític i social de recolzament a l’estratègia de reconstrucció i modernització que preveu desenvolupar el Govern a partir dels nous fons europeus (Next Generation EU) ha estat present en les intervencions dels presidents empresarials.

Abril-Martorell ha evocat els Pactes de la Moncloa, del 1977. «Si llavors van ser capaços; avui més, perquè tenim molt més a perdre», ha dit en al·lusió a la millora institucional i social del país respecte a llavors.

«Hi ha poques persones que no puguin estar d’acord sobre els principis a què aquest dilluns va al·ludir el president del Govern per posar en marxa la recuperació. Jo, al cent per cent», ha dit Ana Botín. Es referia la presidenta del Santander a les prioritats d’inversió marcades pel president en l’acte d’aquest dilluns amb empresaris, on va fixar el pacte verd, l’agenda digital i la igualtat de gènere com a prioritats en el procés de reconstrucció. Des del seu punt de vista, el repte ara és «triar bé en cada sector els projectes que tindran un efecte multiplicador més gran, a partir de la col·laboració entre el públic i el privat». 

«Cal córrer i accelerar els processos administratius», ha afegit Sánchez Galán, «per començar a generar el més aviat possible una massa crítica de projectes, amb el seu efecte multiplicador» per a les petites empreses i l’ocupació.

Notícies relacionades

«Cal recolzar-nos en la iniciativa privada perquè aquests diners, de 140.000 milions, siguin deu vegades més, amb projectes ben focalitzats. Les grans empreses podem ajudar molt les pimes», ha apuntat Álvarez-Pallete.

La presidenta d’HP Espanya, també ha posat l’accent en les capacitats de la tecnologia per multiplicar la productivitat i innovació de les pimes.