LÍMITS ALS PREUS
Els propietaris critiquen les incerteses creades amb la nova llei catalana del lloguer
L'aprovació per part del Parlament pot ser bloquejada en cas de recurs del Govern central davant el Constitucional
Una senyora passa davant d’una oficina de lloguers de pisos, a Barcelona. /
La llei de regulació del preu dels lloguers ha desencadenat les crítiques dels propietaris i ha obert un període d’incertesa fins a saber-se si el Govern central recorrerà la norma aprovada pel Parlament davant el Tribunal Constitucional. La llei preveu obligar a congelar o abaixar el preu dels lloguers a les zones amb «tensió» residencial de les 60 ciutats catalanes amb més de 20.000 habitants, tot i que quedaran exempts els llogaters «vulnerables», considerant-se com a tals els que ingressin menys de 2.000 euros mensuals. En el cas que fos el Govern central el que recorregués la normativa al Constitucional, aquesta quedaria immediatament suspesa i no entraria en vigor. Si és el PP qui la recorre s’hauria d’esperar a un pronunciament per part de l’alt tribunal.
La patronal Foment del Treball considera que la llei aprovada és «una gran decepció per al conjunt del sector immobiliari», i un «error majúscul», que perjudicarà tot el sector de la construcció de vivendes i «amenaçant l’activitat econòmica fins a arribar a la paràlisi», amb el risc de provocar una contracció de l’oferta. Foment destaca que el text legal aprovat vulnera la Constitució i l’Estatut en 18 punts del seu articulat. Malgrat que considera que aquesta llei no es podrà aplicar mai, pels dubtes legals i un previsible recurs al Constitucional per part del Govern central, la seva aprovació tendeix a crear incertesa en el sector immobiliari.
Per a l’associació de propietaris Asval, l’aprovació de la llei «fomentarà el mercat negre de lloguer». «L’Administració ha de donar una solució habitacional i establir un sistema d’ajuts als inquilins més vulnerables en comptes d’aprovar una mesura populista que no solucionarà res i generarà efectes contraris als esperats: desequilibris i més dificultat d’accés per als més vulnerables», va acabar dient. Per aquesta associació de propietaris, «s’ha manipulat l’experiència d’aquesta mesura en altres ciutats per encobrir les intencions dels populistes, quan s’ha demostrat que el control dels preus no ha sigut la solució als problemes del lloguer a ciutats com Berlín o Paris».
Fonts de la firma Idealista, van assegurar que «es tracta d’una pèssima notícia per al sector immobiliari català», que crea «un escenari d’incertesa i inseguretat jurídica entre els propietaris, que probablement s’esperin a la resolució judicial per treure les seves vivendes al mercat». Segons la seva visió, «és previsible que l’oferta disponible en el mercat català es redueixi significativament, cosa que empitjorarà les condicions d’accés a qui estigui buscant una vivenda de lloguer».
Per a Pisos.com, «la regulació dels lloguers a Catalunya s’ha decidit d’esquena al sector i genera incertesa». Per a Ferran Font, director d’estudis, «limitar les rendes no és la solució, cal augmentar l’oferta i ajudar la demanda. La diferència entre la capacitat de pagament de les famílies i l’evolució de les rendes fa necessària l’actuació de les administracions públiques».
Davant aquestes veus crítiques, les entitats que donen suport a l’aprovació de la llei es van mostrar conformes amb el consens parlamentari aconseguit, al considerar-ho un pas clau per frenar l’especulació i l’augment dels preus a les ciutats.
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic
- Barcelona, protagonista Submer obre la nova era dels centres de dades
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020