fons europeus

Iglesias: El «desenvolupament sostenible» requereix uns «bons salaris»

El vicepresident d'Afers Socials advoca per aprofitar els fons europeus per reindustrialitzar el país i rebaixar la dependència en el turisme

GRAF6739. MADRID, 07/10/2020.- Los vicepresidentes del Gobierno, Carmen Calvo, Pablo Iglesias, Teresa Ribera y Nadia Calviño han avanzado, cada uno en su responsabilidad temática, el Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia de la economía española, presentado esta mañana por el presidente del Gobierno, Pedro Sánchez. EFE/Pool Moncloa/José María Cuadrado

GRAF6739. MADRID, 07/10/2020.- Los vicepresidentes del Gobierno, Carmen Calvo, Pablo Iglesias, Teresa Ribera y Nadia Calviño han avanzado, cada uno en su responsabilidad temática, el Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia de la economía española, presentado esta mañana por el presidente del Gobierno, Pedro Sánchez. EFE/Pool Moncloa/José María Cuadrado / Jose Maria Cuadrado Jimenez (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El vicepresident segon del Govern i ministre de Drets Socials i Agenda 2030, Pablo Iglesias, advoca per fer servir els fons europeus de la reconstrucció per augmentar el pes industrial en l’economia espanyola i reduir la seva dependència del turisme. Una reorientació més «sostenible» que passa per «bons salaris» i millors llocs de treball. Així ho ha manifestat en la seva compareixença aquest dimecres a la tarda durant la presentació del pla d’inversió dels 140.000 milions assignats des de la Unió Europea per a la reconstrucció post-Covid. Iglesias també ha plantejat unes polítiques fiscals expansives i una descentralització més gran de l’Administració.

Iglesias ha definit el desplegament sense precedents de recursos europeus com «unaoportunitat sense precedents», que «redefineixen el paper del sud» d’Europa en l’economia de la Unió. El líder d’Unides Podem pretén deixar enrere funestes efemèrides com ser el país de la UE amb més índex de temporalitat o el segon amb més taxa de pobresa infantil. «Això no ho podem assumir», ha asseverat. I per a això aposta per un canvi de model productiu, amb més indústria, menys turisme i un recanvi en els lideratges empresarials.

El 37% de les transferències que vindran d’Europa a partir del 2021 aniran destinades al repte de la transició ecològica, un dels motors que, segons el vicepresident de drets socials, ha d’empènyer la reindustrialització del país. Les energies renovables han de jugar un paper essencial en aquesta reconversió i tot això ha de redundar en llocs de treball de millor qualitat. La «sostenibilitat» té a veure amb«bons salaris»i «bones feines», ha defensat. Ja que l’economia espanyola «potser és massa dependent amb el turisme internacional», segons ha sostingut. «Se l’ha de cuidar i potenciar, però Espanya ha de diversificar la seva economia», ha afegit.

«A treballar»

Notícies relacionades

«L’Estat s’ha de posar a treballar», ja que «si no hi ha una transformació de l’estructura econòmica del nostre país, elsobjectius de desenvolupament sosteniblequedaran en paper mullat», segons ha declarat Iglesias. El que també passa, segons la seva opinió, per una renovació dels lideratges empresarials i l’aposta per models de negocis diferents. «Necessitem nous emprenedors de referència», amb una menor dependència en el sector de la construcció i el totxo, ha defensat.

Una altra de les apostes estratègiques del Govern de coalició per als fons europeus és la modernització de l’Estat i adaptar «l’Administració pública al segle XXI». Una comesa a la qual l’Executiu destinarà 3.600 milions d’euros i que, segons Iglesias, també passa per fer aquesta Administració menys centralista i més sensible a les demandes dels diferents territoris. «Jono estic d’acord que Espanya és Madrid i Madrid és Espanya, Espanya és molt més diversa», ha afirmat.