PLANS DE L'EXECUTIU
El Govern confirma que suprimirà beneficis fiscals el 2021
Escrivá descarta congelar les pensions l'any que ve però no els sous dels funcionaris
El ministre deixa obert estendre els ertos més enllà del gener si no arriba la vacuna del coronavirus
zentauroepp55351603 eco201010170238 /
El Govern suprimirà l’any que ve beneficis fiscals que permeten als contribuents un menor pagament d’impostos. Així ho ha confirmat el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, en una entrevista concedida al diari ‘La Provincia’ pertanyent al grup Prensa Ibérica, com EL PERIÓDICO.
Escrivá ha deixat la porta oberta a apujar impostos més endavant. «El sistema fiscal és molt millorable. Es crearà una comissió d’experts que abordarà aquest problema, per tenir una fiscalitat moderna i més progressiva. Però en aquest moment i el 2021, per la crisi, la prioritat és la que és. Aquesta és una mesura estructural que es pot desplaçar en el temps perquè, mentrestant, puguem centrar-nos a posar en marxa aquelles palanques que a curt termini han d’ajudar al sosteniment de la demanda. I després, en algun moment caldrà reprendre les mesures fiscals que figuren en el pla pressupostari de mitjà termini enviat al febrer a Brussel·les, perquè Espanya té un nivell d’ingressos fiscals insuficient, cosa que dificulta desplegar polítiques redistributives», ha apuntat.
L’expresident de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) també ha explicat que, amb caràcter previ a aquestes futures pujades d’impostos, es començaran a prendre mesures més immediates. «Algun ajust es pot fer ja el 2021 en els beneficis fiscals. Espanya és, juntament amb Itàlia, el país d’Europa que més beneficis fiscals té, és a dir, on l’administració renuncia a més ingressos per la possibilitat de situacions especials, i parlo de tots els impostos: IRPF, Societats o IVA», ha revelat.
Plans de pensions
El Govern, de fet, està estudiant la possibilitat de retallar els beneficis fiscals dels plans de pensions a partir de l’any que ve, segons va transcendir fa uns dies. Sobre la taula també hi ha algunes modificacions dels tipus reduïts de l’IVA, del 4% i el 10%, i una revisió de l’exempció en l’IVA dels serveis privats d’educació i sanitat. Les dues qüestions (plans de pensions i tipus reduïts de l’IVA) neixen de dos informes elaborats per l’Autoritat Fiscal en els quals es qüestiona l’eficàcia dels dos incentius fiscals per a les finalitats proposades (estimular l’estalvi privat i afavorir l’accés universal a la sanitat i l’educació).
En l’entrevista, Escrivá també ha assegurat que el Govern no congelarà les pensions «en cap cas» malgrat l’impacte a les arques públiques de la crisi del coronavirus. «El que ben aviat hi haurà és un acord no només perquè les pensions mantinguin el seu poder adquisitiu sinó, a més, perquè això sigui permanent. Hi ha consens en el Pacte de Toledo i espero que s’arribi a aquest acord aviat», ha mantingut. En canvi, no ha descartat que el sou dels funcionaris no registri pujades. «No ha de ser un tema central. Estem en una situació sense inflació, fins i tot és possible que l’any l’acabem amb inflació negativa, i en aquest entorn el que importa és el manteniment del poder adquisitiu, de les rendes», ha argumentat.
Més termini d’ertos
Notícies relacionadesEl ministre, així mateix, ha deixat la porta oberta a estendre els ertos més enllà del 31 de gener si l’evolució econòmica ho fa necessari, però també ha remarcat que l’arribada d’un remei per al coronavirus podria canviar la situació. «Avaluarem la situació en els pròxims mesos. La pandèmia està generant situacions molt volàtils i en algun moment també ens pot donar bones notícies associades al calendari d’implementació de la vacuna. Segons alguns calendaris, és veritat que els més optimistes, podria començar al desembre. Espanya ha adquirit ja tres milions a una de les companyies i hi ha fins a set farmacèutiques amb qui s’està treballant en àmbit europeu per tenir contractes i disponibilitat de vacunes», ha destacat.
«Per tant, no s’ha de descartar en cap cas que això canviï cap a millor en algun moment. Mentrestant creiem que el millor és anar donant-nos finestres cada cert temps per ser flexibles i poder anar adaptant el marc de protecció d’empreses i treballadors a la realitat de cada moment. Això és el que explica el termini fins al 31 de gener. Però reavaluarem la situació», ha mantingut.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia