Relacions laborals

La nova llei del teletreball entra en vigor aquest dimarts

La normativa aprovada pel Govern, amb el consens de la patronal i els sindicats, tindrà una aplicació progressiva, en funció de la renovació dels diferents convenis

teletrabajo / periodico

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

La nova llei que regula el treball a distància, aprovada pel Govern el 22 de setembre amb el suport dels agents socials, entrarà en vigor aquest dimarts, 13 d’octubre. Segons la nova norma, el treball a distància es considerarà de caràcter regular si arriba almenys al 30% de la jornada o el percentatge proporcional equivalent en funció de la durada del contracte de treball, en un període de referència de tres mesos. L’empresa i el treballador hauran de formalitzar per escrit i sota un acord específic les condicions en les quals es desenvoluparà la jornada a distància. Aquest serà en tot moment voluntari, no podrà ser imposat de manera unilateral per cap de les dues parts i serà reversible, segons es pacti. 

La norma es va publicar el 23 de setembre en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), donant un termini de 20 dies per a la seva entrada en vigor, que es compleixen aquest dimarts. La nova llei estableix que el treball a distància no podrà comportar una despesa extra per al treballador i que tots els mitjans hauran de ser aportats per l’empresa. És per això que les dues parts han de consensuar un document en el qual detallin quants dies a la setmana s’habilitarà el treball a distància, quin inventari de mitjans és necessari, quins seran els mecanismes de control legítims dels quals disposarà l’empresa per avaluar la jornada del seu empleat, entre d’altres.  

Notícies relacionades

La nova norma contempla que gran part d’aquests aspectes bàsics del contracte siguin estipulats mitjançant negociació col·lectiva, com ho serien les compensacions monetàries i l’inventari de mitjans, entre d’altres. És per això que, malgrat que la nova norma entra en vigor aquest dimarts, les seves condicions no començaran a implementar-se en les empreses immediatament. No serà fins a la renovació dels respectius convenis col·lectius d’aplicació, o bé si les parts insten a firmar un nou acord d’empresa, que s’aniran incorporant aquests elements. 

El text pactat entre el Ministeri de Treball, la patronal i els sindicats contempla una cobertura de mínims per a aquells casos de ‘teletreball d’emergència’. És a dir, aquell imposat per un aïllament puntual o per una decisió governamental col·lectiva. Com seria el cas dels 15 dies de teletreball que proposa adoptar el Govern a Catalunya, que negocia aquest dilluns a la tarda amb els agents socials. En aquests casos de teletreball sobrevingut, l’empresa únicament té l’obligació de dotar el treballador dels mitjans materials necessaris per exercir les seves funcions. La negociació de complements o plus compensatoris no impera en aquests casos. 

Temes:

Teletreball