IMPOST SOBRE DETERMINATS SERVEIS DIGITALS

Publicada en el BOE la 'taxa Google' que entrarà en vigor d'aquí tres mesos

El Govern d'Espanya espera recaptar amb el nou impost 968 milions d'euros anuals

tasa-google / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les noves lleis de creació dels impostos sobre les transaccions financeres i sobre determinats serveis digitals s’han publicat aquest divendres al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), amb la qual cosa arrenca el termini de tres mesos per a la seva entrada en vigor.

Aquests impostos, aprovats definitivament pel Senat la setmana passada, preveuen recaptar més de 1.800 milions d’euros l’any vinent, segons els càlculs remesos dijous a Brussel·les pel Govern com a part de l’esborrany pressupostari.

L’impost sobre determinats serveis digitals, que preveu recaptar 968 milions, gravarà les grans tecnològiques amb un 3% dels seus ingressos obtinguts de publicitat, intermediació en línia i transmissió de dades.

El Govern de Pedro Sánchez, va aprovar en un Consell de Ministres del febrer el projecte de llei de l’impost sobre determinats serveis digitals, conegut com ‘taxa Google’, un impost a les grans empreses tecnològiques. ¿Què és la ‘taxa Google’? ¿Com funcionarà a Espanya? ¿A qui afecta? ¿Qui la pagarà? Responem a aquestes preguntes.

1. ¿Què és la ‘taxa Google’?

2. ¿Qui pagarà aquest impost?

3. ¿Qui n’està exempt?

4. ¿Com m’afectarà com a consumidor?

La ‘taxa Google’ no grava l’usuari de serveis digitals, per això d’entrada no suposarà cap despesa per al consumidor. No obstant, segons la patronal tecnològica Ametic, el nou impost crearà barreres d’entrada al mercat per a ‘start-ups’ i pimes i pot repercutir de forma negativa en els usuaris al resultar-los més car accedir als serveis de les plataformes digitals. Ametic afirma que les grans tecnològiques com Amazon, Google o Facebook podrien repercutir aquest impost en el preu final a les petites empreses, autònoms, usuaris, organitzacions sense ànim de lucre o organismes públics que utilitzen aquestes plataformes. Un informe del sector apunta que la taxa carregarà fins a 665 milions als consumidors.

5. ¿Quins ingressos suposarà per a Espanya?

6. ¿Com s’abonarà?

Estava previst en el projecte inicial que es liquidés trimestralment i la meritació es produís per cada prestació de serveis subjecta a l’impost. No obstant, després de les pressions de l’Administració de Donald Trump, el nou tribut no es recaptarà fins a finals del 2020, per donar temps a un possible acord dins de l’OCDE. Aquest organisme s’ha donat de termini fins a final d’any per crear una taxa digital que superi les traves que posa Trump.  A partir del 2021 està previst recuperar la liquidació trimestral de l’impost.

7. ¿Quines sancions es preveuen a qui no pagui?

8. ¿Qui rebutja la ‘taxa Google’?

Notícies relacionades

Els Estats Units. L’Administració de Donald Trump ha amenaçat d’imposar aranzels del 25% sobre les importacions europees si es posa en marxa una taxa a grans empreses de serveis digitals. Tampoc hi estan d’acord les patronals tecnològiques.

9. ¿Què passa a França?

10. ¿Què en diu la Unió Europea?

La Comissió Europea treballa en la creació d’un impost d’aquestes característiques per a tots els països membres, per tenir una fiscalitat comuna respecte a l’economia digital. Brussel·les calcula que aquest impost comú podria recaptar 6.000 milions anuals per a la UE.