CONFLICTE SECTORIAL
Les perruqueries alerten que sense ajuts en tancaran almenys la meitat
Els empresaris del sector reclamen la reducció de l'IVA del 21% al 10%
Alerten que sense ajuts unes 4.000 perruqueries poden tancar aquest any a Catalunya
En temps de pandèmia i coronavirus no només el descontrol afecta el pentinat. Les perruqueries estan en ple enrenou patronal davant de l’amenaça que suposa la caiguda de clients. Sigui per por de contagi o a efectes col·laterals del teletreball, l’activitat a les perruqueries ha caigut i asseguren al sector que la meitat tancaran abans de final d’any si no apareixen ajuts urgents. El tancament de centres d’estètica, habitualment associats a les perruqueries, agreuja la situació dels empresaris del sector. Aquest dilluns les queixes van cristal·litzar davant de la delegació d’Hisenda de Barcelona a la plaça de Letamendi. Ha estat una concentració sense multituds de representants del sector de tot Catalunya en la qual la protagonista ha estat la petició de reducció de l’IVA del 21% al 10%. “És una incongruència que es consideri les perruqueries una feina essencial però que des d’un punt de vista fiscal se’ns equipari a un producte de luxe”, ha explicat durant la concentració Mari Carme Molas, presidenta de la Federació Catalana de Perruqueries. Segons Molas, la negociació està oberta i és possible que el sector aconsegueixi algun avenç en els propers dies amb el Govern de Pedro Sánchez, sigui en la línia de reducció de l’IVA o d’ajuts urgents específics per al sector. Al Govern de la Generalitat, la Federació reclama que si es decreta un tancament obligatori es compensin almenys les pèrdues directes ocasionades pel tancament.
Segons Molas, poden tancar unes 4.000 perruqueries de les 8.000 existents a Catalunya si no arriben els ajuts. La mitjana d’empleats per cada perruqueria és de tres, per la qual cosa s’estima que 12.000 persones podrien perdre la feina al sector abans de final d’any.
La majoria de les perruqueries s’han vist obligades a transformar la seva comptabilitat del sistema de mòduls d’estimació a registrar tots els treballs amb el seu consegüent IVA com a conseqüència de la caiguda d’ingressos, per la qual cosa una reducció del tipus impositiu seria un factor important. En qualsevol cas, tots els ajuts per caiguda d’activitat serien ben rebudes per a un sector afectat per la crisi a nivells similars a la restauració o el bars en aquesta etapa de nova normalitat.
Per fer front a la pandèmia, la majoria d’establiments han afrontat inversions per preservar la seguretat sanitària dels clients, per la qual cosa la capacitat de supervivència dels negocis és limitada. A més, el sector de la perruqueria integra molts joves amb experiència empresarial limitada i per a qui un tancament temporal és una amenaça major per a la continuïtat del negoci. “En la situació actual és com si no es reconegués la feina i l’esforç que hem fet”, s’ha lamentat Molas, en al·lusió a les inversions realitzades per poder mantenir el servei als clients minimitzant el risc de contagi.
Paral·lelament, el desfici del sector i la urgència d’ajuts ha propiciat moviments associatius que volen canalitzar les protestes en forma de vagues i moviments més combatius al marge de les patronals representatives del sector. El grup Creer en Nosotros ha convocat vagues per a aquest dimarts a tot Espanya, de les quals Molas es desmarca amb rotunditat. “Actualment està oberta una negociació per reduir l’IVA i altres mesures i la vaga no és el camí adequat”, ha explicat Molas, que ha assegurat que la convocatòria és si fa o no fa que un moviment sorgit a les xarxes socials per part d’una iniciativa privada.
Notícies relacionadesUna de les administradores de Creer en Nosostros, Dayanna Cabrera Rivas, ha assegurat que la qüestió de l’IVA és vital per al sector: «Amb la situació del coronavirus es calcula que el tancament pot arribar al 40% dels salons actuals». Per a part del sector, sent la petició d’una rebaixa de l’IVA un element important, podria arribar a ser reemplaçat per un paquet d’ajuts puntuals.
Els centres d’estètica també reclamen la reducció de l’IVA al 10%. Segons dades del sector, a Catalunya operen prop de 3.000 centres d’estètica professional, que donen ocupació a més de 6.300 treballadors, majoritàriament dones autònomes. El tancament dels centres durant aquests 15 dies decretats per la Generalitat, segons la patronal, suposa unes pèrdues d’entre 9 i 11 milions a la setmana.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Illa defensa impostos que no penalitzin el talent i el creixement
- Sector immobiliari Gairebé 3.000 dels nous pisos de lloguer assequible seran a l’àrea de Barcelona
- Apunt Black Friday de la burocràcia
- Consum L’essència del Black Friday
- Els comptes públics Les autonomies obtenen un superàvit de 6.000 milions