despesa social
El Pacte de Toledo insta a sanejar els comptes de les pensions abans del 2023
La comissió parlamentària tanca el seu informe per a la reforma de les pensions després de quatre anys de debats
El document aposta per deslliurar la Seguretat Social de 23.000 milions de despeses impròpies en tres anys
rosas55521933 magdalena valerio y yolanda diaz201023140505 /
Després de quatre anys de debats i prop de 200 compareixences que es van iniciar al novembre del 2016, la Comissió del Pacte de Toledo ha tancat aquest divendres amb una àmplia majoria un primer text en el qual revisa les 20 recomanacions dirigides a orientar la pròxima reforma del sistema de pensions per garantir la sostenibilitat i suficiència del sistema de la Seguretat Social. [Consulti l’esborrany final del Pacte de Toledo: així serà la reforma de les pensions del futur]. El document de recomanacions incideix en la separació de fonts de finançament i despeses de la Seguretat Social per consolidar la viabilitat del sistema.
L’objectiu és descarregar la Seguretat Social dels prop de 23.000 milions de despeses impròpies estimades per l’Autoritat Fiscal de forma progressiva, «en un termini breu de temps que no podrà anar més enllà de l’any 2023». Amb això, segons el Pacte de Toledo, «es contribuirà de forma decisiva a rebaixar l’alarma que les actuals dificultats financeres han generat i, a llarg termini, a reforçar-ne la sostenibilitat
A més, s’estableix que una vegada que es recuperi l’equilibri dels comptes, «els excedents de les cotitzacions, sense cap límit, han d’incorporar-se al fons de reserva», ara pràcticament escurat. El document insta a establir un romanent mínim del fons de reserva, «subjecte a una regla endurida de disponibilitat».
El Pacte de Toledo assenyala les reduccions en la cotització per a l’estímul de l’ocupació i les prestacions assistencials d’atur entre les despeses impròpies que han de deixar de ser sufragades amb cotitzacions. També, els ajuts a sectors productius concrets a través de l’anticipació de l’edat de jubilació en determinades activitats o el tractament favorable de la cotització en alguns règims o sistemes especials o en activitats desenvolupades per joves en formació. Les prestacions per naixement i cura de fills, els complements per maternitat a les pensions de dones o les millores en les de viudetat també haurien de deixar de ser financiades per quotes.
«Fals conflicte intergeneracional»
FALS CONFLICTE / A més, el Pacte de Toledo considera oportú realitzar un estudi sobre les càrregues impròpies assumides per la Seguretat Social en els últims anys, a partir de les dades del Tribunal de Comptes, a fi de posar en evidència que sense això no haurien sigut necessaris els préstecs de l’Estat. «Les tensions generades per la sobrecàrrega de les cotitzacions socials han encoratjat un fals conflicte intergeneracional que oculta que, durant anys, els excedents del sistema es van utilitzar per finançar altres polítiques socials i el desenvolupament del mateix sistema de l’Estat del benestar», s’afirma.
El text tancat aquest divendres per Mesa i Portaveus de la Comissió de Seguiment del Pacte de Toledo, que encara no suscita un consens ple entre tots els grups sobre tots els aspectes, serà sotmès a debat i votació pública en la mateixa Comissió el dimarts 27 abans de passar a votació en el primer ple del Congrés dels Diputats que es convoqui després. Les recomanacions que surtin del Congrés s’hauran de convertir en la guia per a la pròxima reforma del sistema de pensions que planeja el Govern actual i per a totes les que puguin venir després, fins a la pròxima revisió del Pacte de Toledo, programada per a d’aquí a cinc anys.
El document, en realitat, inclou 21 recomanacions, ja que n’inclou una numerada com a zero en què reforça els principis bàsics del sistema públic de pensions sota els principis d’«universalitat, unitat, solidaritat, igualtat i suficiència», i expressa el seu rebuig a qualsevol «transformació radical» del model que es pogués plantejar en el futur.
Revalorització amb l’IPC real
El text aposta per garantir el poder adquisitiu de les pensions amb l’IPC real com a referència. Recull el propòsit d’allargar l’edat efectiva de jubilació. Incorpora l’objectiu d’aproximar la cotització als ingressos reals en el règim d’autònoms i adopta mesures en suport d’empleades de la llar, dones, joves, discapacitats i immigrants. També acull un model de previsió complementària a través de plans d’ocupació pactats en la negociació col·lectiva seguint el model basc, que, segons el document del Pacte de Toledo, haurien de comptar amb un marc fiscal i administratiu propi i més favorable que els plans individuals.
COTITZACIÓ MÍNIMA / Quant al càlcul de la pensió, el document considera adequat mantenir en 15 anys el període mínim de cotització necessari per accedir a una pensió contributiva de la Seguretat Social, així com la progressiva ampliació de 15 a 25 anys del període per a càlcul de la pensió (que culminarà el 2022). A més, s’obre a l’elecció per al càlcul dels millors 25 anys de la vida laboral del treballador.
Reaccions
Des del punt de vista d’Unides Podem, el text final de les recomanacions recull els objectius plasmats en l’acord de coalició, de cara a garantir unes pensions dignes i un sistema públic sostenible i suposa la derogació de facto de la reforma de les pensions del PP del 2013, informa Miguel Ángel Rodríguez. «El nostre objectiu principal ha sigut que el nou text garantís certesa als pensionistes. Per això, estem satisfets amb l’acord assolit que reivindica clarament el sosteniment del sistema públic, solidari, suficient, intra i intergeneracional i continuarem treballant al si del Govern de Coalició en aquesta direcció», segons fonts d’Unides Podem.
Algunes formacions com el PP han vinculat el seu recolzament perquè el Govern es comprometi a pactar amb patronal i sindicats a la Mesa del Diàleg Social el nou mecanisme pel qual els autònoms cotitzaran pels seus ingressos reals.
El diputat d’ERC Jordi Salvador, per la seva part, ha expressat la seva intenció d’abstenir-se en la votació i presentar vots particulars a diferents aspectes del document per considerar que no s’avança prou en la separació de fonts de finançament ni es preserva de forma clara la penalització per jubilació anticipada forçosa a aturats amb llargues carreres de cotització. El document insta el Govern a donar una resposta a aquestes situacions en el termini màxim de tres mesos. També és possible l’abstenció d’EH Bildu, mentre que Vox no va mostrar ahir cap opinió al respecte.
Pel diputat del PNB Iñigo Barandiaran, el text acordat per una àmplia majoria per la Taula i Portaveus del Pacte de Toledo és un «assoliment», per això el grup votarà a favor del text de les recomanacions en la sessió convocada per al dia 27. «Es dona resposta al repte de la sostenibilitat del sistema» i es compleix l’objectiu d’«atendre les peticions de la ciutadania perquè continuïn mantenint la seva confiança en la viabilitat d’un sistema públic de pensions, eix de l’Estat de benestar», segons el diputat basc. El PNB, no obstant, manté «particularitats lògiques» sobre algunes de les recomanacions, que farà explícites Barandiaran el dia 27, quan la Comissió debati i aprovi el text definitiu.
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Vivas reclama al PP que negociï amb l’Executiu
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern
- Sánchez es querella contra Aldama per "dret a l’honor"