OBITUARI
Mor el president de la multinacional sud-coreana Samsung Electronics, Lee Kun-hee
Sota la seva direcció, la multinacional sud-coreana es va convertir en el productor més gran d''smartphones' i xips electrònics del món
El directiu va estar embolicat en dures acusacions de corrupció, va ser condemnat però es va suspendre la pena
FILE PHOTO: Lee Kun-hee, the chairman of Samsung Group, appears at an office of a special prosecutor to answer questions in Seoul, South Korea, April 11, 2008 file photo. REUTERS/Lee Jae-Won/Files Photo /
El president de Samsung Electronics, Lee Kun-hee, que va convertir al grup sud-coreà de telecomunicacions en un gegant mundial, va morir aquest diumenge als 78 anys, va anunciar el grup sud-coreà en un comunicat. Sota la seva direcció, Samsung es va convertir en el productor més gran d’‘smartphones’ i de xips electrònics del planeta. El volum de negoci global de la multinacional equival a una cinquena part del producte intern brut (PIB) de Corea del Sud, fet que el converteix en un actiu fonamental de la salut econòmica del país asiàtic.
Lee, conegut pel seu mode de vida solitari, era al llit des que va tenir un accident cardiovascular el 2014. Havien filtrat poques informacions sobre la seva salut, la qual cosa el va envoltar de misteri i rumors fins als seus últims dies. «Amb gran tristesa anunciem la mort de Lee Kun-hee, president de Samsung Electronics», va anunciar el grup en un comunicat. «El president Lee va morir el 25 d’octubre acompanyat de la seva família, inclòs el vicepresident Jay Y. Lee», assenyala el comunicat. «El president Lee va ser un veritable visionari que ha transformat Samsung, convertint-la d’una empresa local en líder mundial de la innovació i del poder industrial», recorda l’empresa que afegeix que «la seva herència serà indeleble».
Samsung és de lluny el conglomerat familiar més gran («chaebols») de Corea del Sud, 12a economia mundial.
Aquests conglomerats van ajudar l’espectacular desenvolupament econòmic del país, després de la guerra de Corea, però són avui acusats de relacions opaques amb el poder polític i de llevar d'enmig qualsevol grup que suposi una competència. El mateix Lee havia sigut reconegut culpable de corrupció el 1996 i de corrupció i evasió fiscal el 2008, però va evitar la presó, ja que va ser condemnat amb suspensió de pena.
Quan va heretar la presidència del grup Samsung el 1987, fundat pel seu pare, un exportador de fruita i peix, l’empresa ja era el conglomerat més gran del país, amb un sector d’activitats que incloïa des de l’electrònica fins a la construcció. Lee es va dedicar a concentrar l’activitat de l’empresa per convertir-la en un grup de dimensió internacional. Avui l’empresa és també un actor mundial de primer ordre en l’àmbit dels semiconductors i de les pantalles LCD.
Lee Kun-hee s’aventurava, poques vegades, lluny dels alts murs de la seva residència privada al centre de Seül, i es va guanyar el sobrenom de «rei ermita». El vicepresident, el seu fill Lee Jae-yong, és al capdavant de la multinacional des que Lee va patir la crisi cardíaca de 2014. Lee Jae-yong va ser condemnat a cinc anys de presó el 2017 després d’haver sigut reconegut culpable de corrupció i altres delictes relacionats amb l’antic president Park Geun-hye, tot i que després va ser absolt de les acusacions més greus en apel·lació i alliberat un any després. Aquest cas és encara en curs.