Ocupació en pandèmia

El Govern de Catalunya recomana el teletreball, però no pot sancionar

Nou embolic entre socis de l'Executiu català: els consellers de Junts difereixen dels d'ERC sobre si és obligatori

La Generalitat, les patronals i els sindicats demanen prioritzar el treball a distància per reduir la mobilitat

zentauroepp55044257 barcelona 21 09 2020 econom a  teletrabajo  alexis p rez es 201011171453

zentauroepp55044257 barcelona 21 09 2020 econom a teletrabajo alexis p rez es 201011171453 / Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Nou embolic al si del Govern, aquesta vegada amb el teletreball pel mig. El conseller de Treball, Chakir el Homrani, afirma que és obligatori; el seu homòleg d’Empresa, Ramon Tremosa, l’ha definit com a «recomanable», i la portaveu de l’Executiu català, Meritxell Budó, afirma que no disposen de cobertura jurídica per obligar les empreses ha implementar-lo.

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, Budó ha remarcat que el Govern «no té possibilitat de regular» el teletreball en l’àmbit privat i ha reclamat a l’Estat les competències per poder fer-ho. La consellera ha insistit que des del Govern i des del Procicat s’insta les empreses que «promoguin i prioritzin el teletreball».

El text de les últimes resolucions aprovades pel Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) insta les empreses a implementar-lo, els exigeix que emetin un certificat de responsabilitat civil per als seus treballadors d’acord que es dirigeixen o tornen del centre de treball, però no habilita la Generalitat a multar les companyies que no facin tot el possible perquè els seus empleats exerceixin a distància.

L’encreuament de declaracions entre diversos membres del Govern, de partits diferents, s’ha produït entre dimarts i dilluns. El conseller de Treball, Chakir el Homrani, ha declarat en una entrevista a RAC-1 que el teletreball no només és obligatori a Catalunya des de la declaració de l’estat d’alarma, sinó que la Generalitat està facultada per sancionar aquelles empreses que no ho compleixin. Una cosa que no ha succeït fins ara, i és que en el primer confinament l’Administració (ni la central, ni l’autonòmica) va tenir competències específiques per sancionar una empresa que pogués desplegar el teletreball i no ho fes. 

El Homrani es recolza en la resolució aprovada el 15 d’octubre i ratificada dilluns a la nit pel Consell de Relacions Laborals (CRL), integrat per les patronals Foment del Treball i Pimec i els sindicats CCOO i UGT. Aquesta fa referència a «promoure» mesures organitzatives en les empreses per reduir la mobilitat i «prioritzar» el treball a distància. També invoca la resolució del 25 d’octubre que implementa les restriccions a la mobilitat, com el toc de queda nocturn, i l’obligació de les companyies de justificar documentalment el tràfec per via pública de les seves plantilles. No obstant, cap de les dues faculta directament l’Administració per sancionar l’absència de teletreball; tal com coincideixen a assenyalar diversos juristes consultats.

Notícies relacionades

«És recomanable», ho va qualificar a Catalunya Ràdio el conseller d’Empresa, Ramon Tremosa. Les resolucions fins ara aprovades apuntalen més aquesta definició, ja que cap de les dues habilita específicament la Generalitat per avaluar les empreses, establir quins llocs de treball podrien exercir-se a distància i sancionar en el cas que no es faci. Des del Govern central es va remetre a les autonomies una ‘Guia d’actuacions de resposta coordinada’, en la qual es refereix al teletreball sempre en termes de recomanació. 

L’esperit manifestat per totes les parts és el mateix: cal reduir la mobilitat. L’Administració, avalada per patronals i sindicats, insta les empreses ha abaixar el ritme i evitar, en la mesura possible, tot desplaçament per contenir els contagis.