resultats bancaris

El Santander registra pèrdues de 9.048 milions en el tercer trimestre

El banc arrossega l'actualització de fons de comerç realitzada en el segon trimestre per la Covid-19

L'entitat que presideix Ana Botín sotmet avui a la junta l'aprovació d'un dividend en efectiu per al 2021

santander / periodico

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

El Banco Santander va registrar pèrdues de 9.048 milions d’euros en el tercer trimestre de l’any, davant un benefici de 3.732 milions d’euros aconseguit un any abans, a causa que en el trimestre passat va comptabilitzar una actualització del fons de comerç de les seves inversions històriques i dels actius fiscals diferits (DTA), així com dotacions per deterioraments, cosa que va generar un càrrec extraordinari sense efecte en caixa de 12.600 milions d’euros. Com ja va comunicar en el segon trimestre, aquest ajust no afecta la posició de liquiditat ni de solvència, segons ha informat l’entitat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

En aquest context, el banc va obtenir un benefici ordinari de 3.658 milions d’euros en els primers nou mesos d’aquest any, un 33% menys que en el mateix període de l’any anterior, per les provisions més grans relacionades amb la Covid-19. La generació d’aquest resultat ordinari no ha permès al banc, no obstant, compensar les pèrdues comptables generades en el trimestre anterior, ni es preveu que al final de l’exercici l’entitat pugui capgirar els resultats, malgrat la millora de l’activitat entre juny i setembre.

El benefici ordinari en el tercer trimestre estanc va ser de 1.750 milions d’euros, un 18% més respecte al segon en euros constants, gràcies a una forta recuperació dels ingressos (7%) i a menors dotacions per insolvències (14%). Respecte al tercer trimestre de l’any anterior, el benefici ordinari del trimestre es va reduir un 4%.

Així mateix, el benefici atribuït en el tercer trimestre estanc va ser de 1.750 milions d’euros, un 249% més que en el mateix període de l’any anterior amb motiu d’un ajust del fons de comerç i altres càrrecs el 2019. El banc ha remarcat que els plans d’eficiència avancen més ràpid del previst, amb una reducció de costos superior al 2% en euros constants.

Sinergies de costos

En els nou primers mesos de l’any, la regió d’Europa ha aconseguit unes sinergies de costos de 500 milions d’euros, una xifra per sobre de l’objectiu per a tot el 2020, que se sumen als 200 milions del 2019.

D’aquesta manera, Santander haurà complert a finals d’any i abans del previst l’objectiu d’estalvi de costos de 1.000 milions d’euros a Europa que va anunciar el 2019. «L’entitat espera reduir els costos per valor d’uns 1.000 milions d’euros més en els pròxims dos anys a Europa», ha indicat.

La presidenta de Banco Santander, Ana Botín, ha confiat que s’aconseguirà un benefici ordinari d’uns 5.000 milions d’euros per al conjunt de l’any i que la ràtio de capital CET1 continuarà en la part alta de l’objectiu marcat de l’11%-12%. «Estic convençuda que tornarem a donar dividends en efectiu, quan les recomanacions regulatòries ho permetin, gràcies als resultats del grup, la fortalesa de balanç, la nostra posició de liquiditat i la nostra diversificació de negoci», ha destacat.

Notícies relacionades

Per això, l’entitat ha proposat als accionistes l’aprovació d’un dividend en efectiu de 0,10 euros per acció el 2021, subjecte a l’aprovació regulatòria i altres condicions.

«Les perspectives per al 2021 dependran de l’evolució de la pandèmia, però la nostra estratègia i el nostre model de negoci ens posicionen de manera favorable per continuar recolzant els clients i obtenir resultats per als accionistes. La nostra prioritat és protegir els equips en aquests moments d’incertesa sense precedents. Vull agrair-los a tots la seva dedicació i a tots els clients la seva confiança en Banco Santander», ha afirmat.