INFRAESTRUCTURES
Un port de cables submarins s'instal·la a Sant Adrià
El Govern aporta 800.000 euros a la instal·lació i assegura que la infraestructura incrementarà el PIB català fins al 4% en quatre anys
61c9aa3f-9690-4edd-addc-7bd0e16f4698
Catalunya disposarà d’un node de telecomunicacions per a la connexió de cables de fibra òptica submarins procedents de l’est del Mediterrani i l’Àfrica. Barcelona Cable Landing Station és la iniciativa de l’empresa catalana AFR-IX Telecom, que ha presentat aquest dijous l’inici de la construcció a Sant Adrià de Besòs de la infraestructura. El futur ‘hub’ farà que Catalunya sigui porta d’entrada i enllaç dels cables procedents d’Àsia, Àfrica i el Mediterrani que volen connectar-se amb els EUA per la via més ràpida possible.
L’equipament tecnològic entrarà en funcionament el primer trimestre del 2022 amb la voluntat de convertir-se en un port digital de referència al Mediterrani, i el Govern assegura que la seva posada en marxa incrementarà entre el 2% i el 4% el PIB català en quatre anys, pels seus ingressos directes i per l’efecte multiplicador en el sector de les telecomunicacions, que permetrà que l’ocupació entorn de l’economia digital creixi el 20% cada any. Al marge de les optimistes projeccions del Govern, l’impacte d’un port digital a Catalunya s’apunta com a factor d’increment de la velocitat global en l’intercanvi de dades des de i cap a Catalunya.
Segons Submarine Cable Map, hi ha en funcionament uns 400 cables submarins a tot el món, cosa que
representa un volum de més d’1,2 milions de quilòmetres de cable. El cable submarí de fibra òptica continua sent insubstituïble i és més eficient que les connexions via satèl·lit, ja que es calcula que un cable té la capacitat
transmissora de fins a 3.000 satèl·lits. Pel Govern, «resulta estratègic per a Catalunya comptar amb un port propi d’àmbit internacional per a la fibra òptica de cable submarí, una realitat que fa possible l’estació d’aterratge Barcelona Cable Landing Station (Barcelona CLS), ja en fase de construcció a Sant Adrià de Besòs».
La idea és que una única estació d’aterratge serà el punt d’arribada de múltiples cables, cosa que optimitza recursos i evita la proliferació d’edificacions. Normalment, cada empresa propietària d’un cable ha de construir la mateixa estació d’aterratge per a la connexió del cable, una cosa que la infraestructura de Sant Adrià evitarà.
Notícies relacionadesMarsella aglutina actualment la majoria de les estacions de recepció de cables submarins del Mediterrani. El Govern calcula que el sector TIC generarà més de 200.000 llocs de treball el 2024.
Segons el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, «la digitalització del país requereix infraestructures del segle XXI, tal com és aquest port digital. En la nova era digital, les matèries primeres són els bytes i circulen per cables submarins». AFR-IX Telecom, companyia propietària i impulsora de l’estació d’aterratge, compta amb l’autorització d’obres per poder instal·lar a Barcelona CLS fins a vuit cables submarins de telecomunicacions de fibra òptica, que discorren pel fons marí des de l’àrea de Barcelona a les ciutats de Marsella i de Gènova. Norman Albi, CEO d’AFR-IX Telecom, ha destacat la importància del projecte i que la instal·lació té un impacte mediambiental neutre i fins i tot beneficiós sobre el medi ambient, ja que molts organismes marins, des d’algues fins a peixos, utilitzen els cables submarins com a substrat per al seu creixement i per assentar la seva colonització.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació