ajuts per covid
L'Estat accepta pagar el cessament d'activitat per tancament als autònoms de bars i restaurants
La Seguretat Social canvia de criteri i accepta pagar la prestació tot i que els locals tinguin possibilitat de repartir a domicili o recollida en botiga
bar-cerrado
Els autònoms de bars i restaurants podran cobrar el cessament d’activitat especial si una administració ordena el tancament dels seus locals. La Seguretat Social ha modificat el seu criteri i està donant instruccions a les mútues col·laboradores perquè aquestes abonin la prestació a aquells treballadors per compte propi que ho sol·licitin i puguin acreditar els requisits, tot i que tinguin l’opció del repartiment a domicili per mantenir un mínim d’activitat. Així ho confirmen fonts del departament dirigit per José Luís Escrivá.
Inicialment algunes de les mútues col·laboradores van interpretar que la via del ‘delivery’ i el ‘take away’ feia incompatible el cobrament del cessament d’activitat especial per suspensió o impediment i estaven negant la prestació més garantista. La Seguretat Social en primera instància va secundar aquesta interpretació, però després de la insistència de les organitzacions d’autònoms ha canviat de criteri. A tot Espanya 300.389 treballadors per compte propi es dediquen al servei de menjars i begudes, segons dades de la Seguretat Social.
L’escut social renovat fins al 31 de gener del 2021 per als autònoms no deixa en cap de les dues interpretacions els treballadors al descobert. No obstant, existeixen diferències entre un cessament d’activitat especial per impediment o per caiguda de facturació. Principalment si és l’Estat el que assumeix la totalitat de l’esforç o si també entra a costejar-lo, en part, l’autònom afectat. Finalment s’ha imposat el criteri més garantista per a aquest segon i els pagaments, segons el previst, seran abonats a finals de novembre.
El reial decret publicat en el BOE el 30 de setembre diferencia entre dos tipus d’ajuts per als autònoms afectats per la pandèmia. D’una banda, hi ha el cessament d’activitat especial en cas d’impediment o suspensió de l’activitat. Aquest garanteix una paga amb un import del 50% de la base cotitzada, que en el cas de la base mínima (la més freqüent) és de 472 euros mensuals. Pot ser del 70% o 661 euros (en el cas de la base mínima) si l’autònom és família nombrosa. I aquest treballador no consumeix les seves cotitzacions acumulades mentre duri la prestació.
Aquí, en aquest punt, hi ha la principal diferència amb l’altre tipus de prestació. En el cas del cessament d’activitat per caiguda de la facturació ofereix una cobertura del 70% de la base reguladora (aquests 661 euros en cas de la base mínima), però obliga l’autònom a consumir les cotitzacions acumulades per sostenir-la. Una vegada esgoti aquesta cotització acumulada, el Govern garanteix una prestació del 50%, però en primera instància es consumeix l’acumulat.
Notícies relacionadesLes organitzacions de treballadors autònoms havien criticat la interpretació restrictiva de les mútues. Entenien que si bé els bars i restaurants sí que podien vendre per emportar o recollir amb les noves restriccions en territoris com Catalunya, la seva activitat principal es veia greument censurada. Especialment en els casos d’aquells negocis que no disposessin de prou infraestructura per poder aconseguir un nombre mínim de vendes.
La incertesa de la durada de les restriccions també pesa entre el col·lectiu. La Generalitat ja ha prorrogat els 15 dies inicials que va contemplar a mitjans d’octubre i no és clara la data en què els locals de restauració puguin tornar a obrir, ni tampoc en quines condicions i aforaments.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín