Informe anual
Oxfam identifica 740 filials de l'Ibex en la seva llista de «paradisos fiscals»
Santander, ACS, Repsol, Ferrovial i Arcelor tenen més presència en zones de baixos tributs
Aena, Bankia, Ence, Indra, Colonial, MasMóvil, Mediaset i Merlí no estan en territoris opacs
rosas22472989 andorra201109182025
La bona notícia és que les empreses de l’Ibex 35 estan reduint el nombre de filials en paradisos fiscals. La dolenta, és que les altres 27 companyies de l’Ibex 35 encara conserven 740 filials en jurisdiccions de baixa tributació i, sovint, opaques per al fisc espanyol, assenyalades com a «paradisos fiscals» sota el criteri d’Oxfam Intermón.
Aquesta és una de les conclusions de l’informe anual que l’oenagé ha fet públic aquest dimarts en què, a més, es remarca que durant la pandèmia les empreses van repartir 9.500 milions d’euros als seus accionistes en forma de dividends. A partir de les dades recollides als informes dipositats en la CNMV, Oxfam constata que la bretxa de gènere en les firmes de l’Ibex es manté en el 15% i que, de mitjana, el primer executiu guanya 121 vegades el sou mitjà dels seus empleats.
Com a novetat, i en sentit positiu, l’oenagé valora la resposta a l’emergència sanitària emesa per la major part d’aquestes grans empreses per esmorteir l’impacte sobre les persones més vulnerables i assenyala que aquest és «el camí a seguir per entrar en un nou paradigma que incorpori la dimensió social i ambiental al pur interès econòmic».
Paradisos fiscals: 740 filials
Des del punt de vista d’Oxfam Intermón, el nombre de filials en «paradisos fiscals» per part de les empreses de l’Ibex 35 ha passat de 1.018 el 2015 a 740 el 2019. Convé aclarir que l’oenagé aplica un concepte ampli de ‘paradís fiscal’ en el que, a més dels considerats com a tals per l’Agència Tributària (Gibraltar, Bermudes, illes Caiman, entre d’altres), inclou territoris amb baix nivell de tributació per a residents estrangers (com Irlanda, Holanda i Luxemburg) o amb el que denomina «secretisme financer», com Delaware, als EUA. Així, dels 29 territoris on les firmes de l’Ibex 35 tenen filials i que serien considerats com a «paradís fiscal» per Oxfam Intermón, només 12 ho són també per a l’AEAT. I de les 740 filials identificades per Oxfam Intermón, 40 corresponen a territoris qualificats com a paradisos per la legislació espanyola (una xifra molt inferior però, en tot cas, considerable). I les 27 multinacionals amb filials en aquests territoris queden reduïdes a 13 sota el criteri de l’Agència Tributària.
Les empreses de l’Ibex 35 amb més nombre de les filials indentificadas per Oxfam a l’exterior són Banco Santander (176), ACS (98), Repsol (62) i Ferrovial i Arcelor Mittal (totes dues amb 55). A l’altre extrem, Aena, Bankia, Ence, Indra, Colonial, MasMóvil, Mediaset i Merlin no tenen filials als territoris assenyalats per l’oenagé. Aquest llistat s’amplia a Acerinox, Sabadell, Bankinter, CaixaBank, Cellnex, Cie Automotive Enagás, Ence, Endesa, Grifols, Iberdrola, Inditex, Red Eléctrica, Telefónica i Viscofan, que tampoc tenen filials en «paradisos fiscals» sota el criteri de l’Agència Tributària.
Bretxa salarial: el cap guanya 121 vegades més
El sou mitjà de les empreses de l’Ibex 35 va arribar als 37.800 euros el 2019, un 60% més que el salari mitjana del país. A Merlin Properties, el sou mitjà va ser de 145.310 euros; al CIE Automotive, va ser de 15.336 euros. El 2019, el primer executiu d’una empresa de l’Ibex 35 va guanyar de mitjana 121 vegades el sou mitjà de la seva empresa. Això equival a dir que el primer responsable guanya en tres dies el que un treballador mitjà tarda un any a percebre. La distància més gran es va donar en ACS (531 vegades), Acciona (275 vegades) i Inditex (272 vegades); la menor es va donar en les firmes amb presència pública: Aena (5 vegades), Bankia (15) i Red Eléctrica (on el sou del primer executiu va ser 16 vegades el de la mitjana de la plantilla.
Bretxa de gènere: segueix en el 15%
De mitjana, les dones guanyen el 15% menys que els homes en les empreses de l’Ibex 35. El sou mitjà masculí va ser el 2019 de 38.134 euros i el de les dones, de 32.414 euros. La bretxa se situa entorn del 30% a Santander, Endesa i ACS. En contrast, hi ha cinc empreses on de mitjana les dones guanyen més que els homes: Meliá, Arcelor, Siemens Gamesa, Iberdrola i Acerinox. De mitjana, la presència de dones en càrrecs directius només representa el 25,9% del total. A Inditex, no obstant, aquest percentatge arriba al 79%.
Repartiment de dividends: 9.558 milions
Vint de les 35 empreses de l’Ibex han repartit dividends durant la pandèmia a compte dels resultats del 2019 «malgrat la minva dels seus beneficis [el 2020] i del risc de descapitalitzar les seves corporacions», segons l’anàlisi que fa Oxfam Intermón. Algunes empreses, com Endesa, Ferrovial i Telefónica, van repartir més diners del que havien guanyat durant el 2019. Repsol va repartir 1.434 milions a pesar d’haver sofert pèrdues milmilionàries l’any passat. En contraposició, vuit empreses més van optar per la cautela i van posposar aquest repartiment: Acerinox, Aena, Arcelor Mittal,Cellnex, Indra, MasMóvil, Mediaset i Meliá Hoteles.
Compromís social: augmenta per la Covid
Malgrat diagnosticar que les empreses de l’Ibex 35 han continuat contribuint a augmentar la desigualtat, Oxfam Intermón valora les iniciatives de totes elles, en alguns casos sense contraprestació econòmica, per donar resposta a l’emergència sanitària. En la majoria dels casos s’ha tractat de recolzament a l’atenció mèdica, distribució de material sanitari, atenció a personal del sistema de salutació reforç de productes de primera necessitat. Almenys vuit empreses han hagut d’aplicar ertos a les plantilles, però en tres dels casos (Acerinox, Meliá i Aena) es va completar el sou dels treballadors afectats. Altres, com Acerinox, Santander i Merlin, també van reduir la remuneració dels seus directius, com a mesura exemplaritzant.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034