TRANSACCIONS BANCÀRIES

El BBVA fa caixa amb la venda de la seva filial als EUA per comprar el Sabadell

El banc aconsegueix 8.500 milions de capital amb el qual finançar l'adquisició sense haver d'acudir al mercat

El grup planeja també remunerar els seus accionistes via dividend i recompra d'accions

bbva / periodico

5
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar

Dia d’infart per al BBVA. El banc ha anunciat a primera hora d’aquest dilluns la multimilionària venda de la seva divisió als Estats Units, però una filtració posterior l’ha obligat a confirmar també que manté negociacions per fusionar-se (comprar i absorbir, a la pràctica) amb el Sabadell. Les dues operacions estan íntimament relacionades: els fons que obtindrà per la venda de la seva filial li permetran finançar l’adquisició del seu competidor.

El grup d’origen basc, així, ha comunicat per sorpresa abans de l’obertura de les borses la venda de la seva filial nord-americana al banc nord-americà PNC per un pagament en metàl·lic d’uns 9.700 milions d’euros al canvi actual. L’operació li permetrà guanyar 8.500 milions de capital, una quantitat enorme (suposa un increment del 21% sobre la seva solvència actual i gairebé dobla el seu matalàs sobre el mínim regulatori, fins a superar els 18.000 milions) que l’ajudarà a finançar l’adquisició del seu competidor.

En una conferència amb analistes, el seu president, Carlos Torres Vila, ha confirmat que destinarà aquest excés de capital a possibles compres, a més de destinar-lo a remunerar el castigat accionista via dividends i «rellevant» recomprar d’accions (cosa que augmenta el valor de la resta de títols). L’executiu s’ha negat a valorar l’opció del Sabadell. Hores després, no obstant, ‘El Confidencial’ ha informat que les dues entitats han contractat assessors per estudiar la seva fusió, cosa que ha obligat els dos bancs a confirmar les negociacions a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). 

Els inversors ja ho donaven per fet. Abans de la confirmació oficial de les converses, les accions del Sabadell s’han disparat un 24,59%, fins a elevar el valor borsari de l’entitat als 2.358 milions d’euros, una revalorització superior a les del mateix BBVA (15,25%, 24.391 milions). La clau és que la venda de la unitat nord-americana permetria al BBVA absorbir l’entitat vallesana sense haver d’ampliar capital. Acudir al mercat a aconseguir fons hauria sigut complex en el moment actual: la rendibilitat del sector està enfonsada des de fa anys pels baixos tipus d’interès oficials, cosa que provoca que les cotitzacions borsàries dels bancs estiguin en mínims històrics, amb la qual cosa qualsevol ampliació dilueix enormement el valor de la participació dels accionistes actuals.

Doble lectura

La venda de la filial nord-americana té una doble lectura. D’una banda, ve a constatar que el BBVA no ha aconseguit fer exitosa l’aposta del seu expresident Francisco González pel país. El grup va comprar i va fusionar diversos bancs regionals del sud dels Estats Units abans i en els primers compassos de la Gran Recessió (entre el 2004 i el 2009, però sobretot el 2007 amb l’adquisició de Compass). Entre l’últim trimestre del 2019 i el primer d’aquest any, el banc va haver d’afrontar pèrdues per 3.402 milions per la devaluació de la filial. Malgrat això, el preu acordat amb PNC només li suposarà una plusvàlua de 580 milions.

No obstant, el BBVA també ha aconseguit un preu excel·lent per la unitat en el context bancari actual, com estan reconeixent els analistes i la borsa. S’ha beneficiat que PNC va ingressar uns 9.300 milions d’euros després d’impostos el maig passat per la venda de la seva participació del 22% a Blackrock, la gestora de fons més gran del món. «No és habitual que sorgeixi un comprador estratègic amb diners en mà», ha admès Torres Vila, que ha destacat que l’operació es farà en metàl·lic en lloc d’en accions. Les operacions amb intercanvi de títols són les més habituals en aquests temps i hauria sigut menys atractiva per al BBVA, perquè hauria reduït el seu marge per remunerar els accionistes i fer compres.

Bon preu

El preu, així, suposa valorar la filial del BBVA en 1,34 vegades el seu patrimoni comptable. Per posar-ho en perspectiva, els bancs espanyols (no així els nord-americans) cotitzen en borsa a entorn de 0,3-0,4 vegades el seu valor comptable i CaixaBank ha valorat Bankia en menys de la meitat del seu valor comptable. PNC, a més, pagarà una quantitat equivalent a 19,7 vegades e resultat de la filial el 2019; més de 2,5 vegades la valoració mitjana que donen els analistes a la unitat (3.800 milions d’euros) per un negoci que va suposar menys del 10% del benefici del BBVA l’any passat, i gairebé el 50% del valor en borsa del grup abans d’anunciar-se l’operació. A la pràctica, el banc rebrà una quantitat similar a la que ha invertit en la filial en tots aquests anys, cosa que és un bon saldo atesa l’evolució del sector financer en l’última dècada. 

L’operació elevarà el capital del BBVA en uns 300 punts bàsics, fins al 14,5%. Aquest nivell està més en línia amb el dels competidors europeus del grup (la banca espanyola té la menor solvència de la zona euro), però el grup espanyol no preservarà un nivell tan folgat. «No ens agrada operar amb matalassos molt grans, perquè penalitzen la rendibilitat, però tampoc que el mercat percebi que no tenim prou capital», ha explicat el seu conseller delegat, Onur Genç.

Rendibilitat en joc

Notícies relacionades

La rendibilitat es mesura com la relació entre el capital i els resultats, amb la qual cosa es veu penalitzada per la venda del negoci nord-americà –més enllà del primer efecte positiu de les plusvàlues– per una doble via: augmenta la solvència i redueix els beneficis (al deixar de percebre’s els generats per aquesta filial). Per això el banc ha deixat clara la seva intenció d’invertir ràpidament l’excés de capital en forma de compres i remuneració a l’accionista. L’èxit a mitjà termini dependrà que les adquisicions que faci –cas del Sabadell– generin una rendibilitat més gran que la que hauria pogut obtenir per la divisió venuda. 

La filial nord-americana del BBVA té uns 104.000 milions de dòlars en actius (87.800 milions d’euros) i compta amb 637 sucursals. La seva presència es concentra sobretot a Texas, Alabama i Arizona, però també té negoci a Florida, Califòrnia, Colorado, i Nou Mèxic. A PNC, entitat amb 461.800 milions de dòlars en actiu (389.000 milions d’euros) i presència a l’Oest Mitjà i la costa Atlàntica nord i central del país, la compra li permetrà crear el cinquè banc del mercat nord-americà.