sector financer
La fusió BBVA-Sabadell provocarà el tancament d'entre 1.200 i 1.500 oficines
Els consells d'administració dels bancs preveuen analitzar el pla d'integració al desembre
Els analistes preveuen un cost d'uns 3.540 milions per la retallada de sucursals i plantilla
zentauroepp55900852 sabadell bbva201117143352 /
La fusió del BBVA i el Sabadell, o més aviat l’absorció del banc vallesà pel grup d’origen basc, agafa velocitat. Els consells d’administració de les dues entitats preveuen analitzar la proposta sobre la seva integració al desembre, si les negociacions avancen al ritme esperat i les parts arriben a un acord, segons informen fonts financeres. Si es confirma, l’operació comportarà un fort ajust per aconseguir els estalvis de costos que la justificaran financerament: el tancament d’entre 1.200 i 1.500 oficines, entre el 28% i el 35% de les 4.240 sucursals amb què comptaria el nou banc en un primer moment, amb la consegüent sortida massiva d’empleats de la xarxa comercial i els serveis centrals.
Així ho han calculat diferents cases d’anàlisi, com Autonomous Research (35% de solapament de xarxes: 1.484 oficines), Barclays (1.232) i Bain & Company (1.250). La principal retallada es produirà més que previsiblement a Catalunya, on els dos bancs comptaven amb 1.232 oficines al tancament de l’any passat (687, el BBVA, després de les absorcions d’Unnim i Catalunya Banc, i 545, el Sabadell), si bé els sindicats estimen que actualment han baixat ja a 1.084. Només a Barcelona eren 894 oficines a la província, i 254, a la ciutat el desembre passat. També acumulen un nombre elevat de sucursals a les províncies de Madrid (545), Alacant (296), València (209), Múrcia (183), Astúries (165) i a la comunitat basca (218).
Les principals firmes d’anàlisi que han fet estimacions aquest dimarts (Autonomous, Morgan Stanley, Jefferies, Credit Suisse, JP Morgan, Alantra, Société Générale, Mediabanca i UBS) han calculat de mitjana que les retallades que comportarà la fusió suposaran un estalvi equivalent al 37% de la base de costos del Sabadell (3.213 milions d’euros l’any passat). Segons l’estimació mitjana, el cost abans d’impostos de la reestructuració (el nou grup comptarà en un primer moment amb 148.028 treballadors, dels quals 46.365 seran a Espanya) ascendirà a 3.540 milions d’euros.
Prou marge
El BBVA, en qualsevol cas, té marge de sobra per afrontar-la. La venda de la seva filial als Estats Units, anunciada aquest dilluns, li permetrà guanyar 8.500 milions de capital, de manera que la seva solvència s’elevarà fins al 14,5%. Els costos de l’operació la farien baixar el 12,8%, segons les estimacions dels analistes, però encara tindria marge per remunerar l’accionista com ha promès. A més, al comprar el Sabadell per un preu molt inferior al seu valor comptable (entre 0,3 i 0,4 vegades aquest), generarà un ‘badwill’ o fons de comerç negatiu d’entre 4.700 (Credit Suisse) i 10.000 milions (Autonomous).
Aquesta quantitat no entra en caixa i, per tant, no es pot pagar als accionistes com a dividend, però reforça el patrimoni, i es pot carregar contra aquest el cost de la reestructuració, el previsiblement augment de provisions per elevar les cobertures del Sabadell (52%) al nivell del BBVA (64%) i els pagaments per la ruptura d’acords amb tercers en negocis com les assegurances (uns 683 milions, segons estimacions del mercat). Els experts preveuen de mitjana que l’operació tingui un retorn de la inversió per al banc d’origen basc del 23,3%, amb una rendibilitat sobre el capital tangible de la nova entitat del 7,3% el 2022.
En setmanes
Les dues entitats es van veure obligades aquest dilluns a confirmar les seves converses després d’una filtració a ‘El Confidencial’. «A hores d’ara, en aquest moment processal, estem subjectes al que vam dir ahir en el fet rellevant: ens trobem en l’inici de les converses, no hi ha decisions preses, estan obertes les ‘due diligence’ i en les pròximes setmanes sabrem quin és el resultat», ha assegurat Jaume Guardiola, conseller delegat del Sabadell, en unes jornades financeres de Deloitte i ‘ABC’. S’espera que l’executiu no continuï si es tanca la fusió, però que Josep Oliu, el seu president, continuï vinculat al projecte amb algun càrrec no executiu. Les converses, de moment, han obligat a paralitzar les seves negociacions amb els sindicats per retallar 1.800 llocs de treball.
L’anàlisi d’aquestes setmanes ha de servir per establir el valor de les dues entitats i definir el preu a pagar pel BBVA (la majoria dels experts esperen que sigui en metàl·lic, tot i que Jefferies i Mediobanca creuen que serà mitjançant un canvi d’accions, i Alantra no descarta una fórmula mixta). El consens dels analistes preveu una prima del 8,8% sobre el valor de tancament de les accions del Sabadell d’ahir, cosa que suposaria un preu d’adquisició de 0,45 euros per cada títol de l’entitat, si bé hi ha molta dispersió (alguns no preveuen prima i d’altres n’estimen una de fins al 25%, cosa que porta a preus d’entre 0,419 i 0,524 euros per acció). La nova entitat tindrà una quota de mercat del 21% en el crèdit (entre el 25% de CaixaBank-Bankia i el 14% del Santander) i del 22% en els dipòsits (24% i 17% els seus competidors, respectivament).
En suspens
Notícies relacionadesEl banc vallesà havia emprès un procés de negociació amb els sindicats per dur a terme una retallada de 1.800 llocs de treball. L’entitat i els sindicats han realitzat ja diverses reunions, però com a conseqüència de les converses per a la fusió s’ha suspès la trobada que s’havia de realitzar aquest dimarts, en què teòricament s’havia de tancar la negociació. CCOO ha plantejat a l’empresa un període de reflexió i suspendre de manera momentània la negociació de les condicions econòmiques d’aquesta reestructuració interna.
«L’empresa ha acceptat aquesta sol·licitud i ens cita a una nova reunió a principis de la setmana que ve per reprendre la negociació», ha assenyalat el sindicat. Els treballadors assenyalen que l’inici de converses entre el Sabadell i el BBVA no significa que es produeixi la fusió, però «és evident que s’obren variables que, en data d’avui, desconeixem com poden afectar aquesta negociació. És per això que posposar uns dies la negociació ens donarà, a totes les parts, la perspectiva necessària per reprendre-la amb les màximes garanties», ha assenyalat.
Guanyar rendibilitat, no solucionar problemes de solvència
En el mateix fòrum en què ha participat Guardiola, Edouard Fernandez Bollo, membre del Consell de Supervisió del Banc Central Europeu (BCE), ha defensat que les fusions poden ser un instrument per millorar l’eficiència (relació entre ingressos i despeses, que en la zona euro és en un nivell «no bo» del 67%) de les entitats, que els permetria «augmentar la rendibilitat i atraure inversors». No són una via, ha precisat, per solucionar problemes greus de solvència, ja que per a això hi ha altres instruments comunitaris de resolució de problemes, que poden passar per la cessió de les entitats fallides a competidors, però condicionat a mesures de reestructuració.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034