fusió frustrada
Els analistes opinen: cara per al BBVA, creu per al Sabadell
Els experts preveuen que el banc basc premiï l'accionista però li desaconsellen créixer a Turquia
Auguren un futur reptador a l'entitat vallesana a l'haver-se exclòs el Santander de les fusions
zentauroepp55900852 sabadell bbva201117143352 /
La ruptura de les negociacions de fusió entre el BBVA i el Sabadell no hauria de suposar un gran contratemps per al primer banc, però deixa el segon en una situació complexa. Així ho han estimat aquest divendres els principals analistes professionals de la banca espanyola, cosa que s’ha reflectit en el diferent comportament borsari de les dues entitats: el banc d’origen basc lidera l’Ibex 35 amb una pujada de més del 4%, mentre que el català s’ha convertit en el fanalet vermell de la sessió amb una forta caiguda de prop del 13%.
«Valorem positivament que els gestors [del BBVA] hagin sigut disciplinats en el preu ofert al Sabadell», ha aconseguit resumir Alantra. «Veiem això com a negatiu per al Sabadell, ja que el BBVA té altres opcions en les diferents geografies on opera», ha afirmat JB Capital Markets.
Després de l’anunci de la venda de la seva filial als Estats Units dilluns de la setmana passada, una operació per la qual ingressarà 9.700 milions d’euros i que el permetrà guanyar 8.500 milions de capital, el BBVA va assegurar que se li obrien diverses opcions, com augmentar la remuneració a l’accionista (via dividends o recompra d’accions, cosa que eleva el valor de la resta de títols), créixer pels seus propis mitjans als seus mercats principals (Espanya, Mèxic, Turquia i, a més distància, Colòmbia, l’Argentina i el Perú) o fer compres en aquests mercats. Aquell mateix dia una filtració el va obligar a admetre les negociacions amb el Sabadell, però només dos dies després el conseller delegat, Onur Genç, va deixar clar que l’adquisició del seu rival espanyol només era una més de les opcions que s’estudiaven.
Capital de sobra
El tancament de la venda de la filial nord-americana, previst per a mitjans del 2021, ‘sobrecapitalitzarà’ el BBVA (fins a un nivell d’entre el 14,5% i el 15%, segons UBS, cosa que implica un matalàs d’entre 7.500 i 9.000 milions sobre la cota del 12% que el mercat considerat adequat mantenir). La majoria dels analistes preveu que el banc destini part d’aquest excés de solvència a remunerar els seus accionistes, probablement mitjançant una recompra d’accions, una vegada el Banc Central Europeu (BCE) aixequi el seu veto al respecte.
Però amb algun matís. Bank of America Merrill Lynch estima que, abans de retribuir els propietaris, el grup hauria d’elevar les seves provisions en almenys 900 milions per afrontar les pèrdues que li provocarà la crisi del coronavirus. «Dubtem que el BCE encara estigui en mode de recompra d’accions, per la qual cosa no contindríem la respiració per a un anunci de recompra el 2021», han dit, d’altra banda, els experts del Santander. Alantra, així mateix, estima que el BBVA té una mida «raonable» a Espanya i pot augmentar la retallada de despeses per guanyar rendibilitat, però no descarta que pugui reprendre les negociacions amb el Sabadell «en algun moment del 2021», una vegada tancada la venda de la seva unitat nord-americana.
No a Turquia
Notícies relacionadesEl que no desperta entusiasme al mercat és el rumor –negat per la mateixa entitat– que el BBVA estudiï comprar el 50,15% que no controla del banc turc Garanti. Alantra ha destacat que, després de la venda de la filial nord-americana, el pes dels mercats emergents en el grup s’elevarà del 42% al 50%. UBS, d’altra banda, calcula que l’operació podria incrementar el benefici per acció entre el 15% i el 20%, després de consumir entre 0,75 i un punt de capital, però creu que als inversors no els agradaria que Turquia elevés el seu pes fins a representar entorn del 30% del benefici del banc.
Quant al Sabadell, els analistes estimen que el deixa en una situació complicada perquè l’únic gran jugador del mercat amb capacitat per generar sinergies i valor de forma significativa mitjançant una fusió, el Santander, s’ha autoexclòs del procés de concentració actual al mercat bancari espanyol. A més, Alantra ha apuntat que l’entitat vallesana podria haver demanat una prima excessiva, però tampoc ha descartat que el BBVA «pogués haver identificat algun problema» en el balanç de l’entitat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034