Mercat laboral

Les 5 claus de les dades de l'atur del novembre

Els ertos absorbeixen l'impacte de la segona onada i l'ocupació continua pujant, tot i que a un ritme cada vegada menor

sepe-1

sepe-1 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Ministeris de Treball i Seguretat Social han publicat aquest dimecres les dades d’atur registrat i treballadors en actiu referents al mes de novembre. Aquests constaten que la recuperació de l’ocupació  manté l’aguant durant aquesta segona onada. No obstant, la fotografia actual continua lluny de la imatge que oferia l’ocupació abans del virus. L’atur, per la seva part, puja per segon mes consecutiu (una cosa compatible amb guanyar ocupats) i no va a més degut, en part, que els ertos estan absorbint el cop. Aquestes són les cinc claus de les dades publicades aquest dimecres.  

L’ocupació creix, però cada vegada menys

L’ocupació està mostrant una resistència inesperada durant aquesta segona onada, tal com han reconegut des del Govern al donar a conèixer les dades d’aquest novembre. El nombre de treballadors en actiu ha recuperat la cota dels 19 milions d’ocupats, que va perdre després del cop de març. No obstant, encara falten per recuperar uns 230.000 llocs de treball per tornar als nivells previs a la pandèmia.

L’atur continua pujant i es consolida en els 3,8 milions

L’atur va pujar el novembre per segon mes consecutiu. Que pugi el nombre d’ocupats i l’atur és una cosa compatible. Pot respondre a una activació dels aturats per donar-se d’alta a les oficines d’ocupació, ja que només computen com a persones en atur aquells inscrits. El novembre va sumar uns 25.000 aturats més i la xifra total es consolida en els 3,8 milions d’aturats. Hi ha 605.265 aturats més que abans de l’arribada del virus.

Els ertos paren part del cop

Els ertos han absorbit gran part del cop de les últimes restriccions decretades durant aquesta segona onada. El tancament de bars, restaurants i teatres en moltes autonomies ha provocat que la xifra d’afectats torni a repuntar i se situa en els 746.900 empleats en suspensió; tornant a nivells de finals de l’estiu. La nota positiva que ha destacat el Govern és que el novembre va acabar amb menys treballadors en erto dels que va començar.

Les dones i els joves, els més damnificats

Les dones i els joves estan sent els col·lectius més colpejats per la crisi del coronavirus. L’atur entre elles (2,2 milions) és superior que entre els homes (1,6 milions) i el virus ha agreujat aquesta diferència. I el virus també ha provocat un augment més gran de l’atur entre els menors de 25 anys. 

A Catalunya gairebé no puja l’atur

Catalunya va crear menys ocupació que la mitjana espanyola i amb prou feines va registrar una pujada de l’atur. Les províncies catalanes van sumar al novembre 3.353 nous ocupats respecte a l’octubre; fins a un total de 3,37 milions d’ocupats. No obstant, encara li queden per recuperar al mercat laboral català un total de 65.161 treballadors per tornar als números prepandèmia. I no va sumar gairebé aturats, només uns 189 aturats; fins als 484.748 aturats. 

Temes:

Ocupació Atur