Autoentrevista al president
El BBVA preveu pagar més a l’accionista el 2021 malgrat el BCE
- El seu president insisteix a fer una recompra «rellevant» d’accions gràcies a la venda de la seva filial als EUA
- El banc central ha demanat «extrema prudència» fins a l’octubre, amb la qual cosa l’operació podria ser després
- Torres Vila afirma que la ruptura amb el Sabadell es va deure a diferències en el preu
- L’executiu nega que vulgui augmentar la seva participació en la seva unitat turca
El president del BBVA, Carlos Torres Vila, ha confirmat aquest dilluns que té la intenció d’«incrementar la remuneració a l’accionista» del banc el 2021 gràcies a la recentment anunciada venda de la seva filial als Estats Units. El missatge contrasta amb la crida del Banc Central Europeu (BCE) les entitats financeres de la zona euro a actuar «amb extrema prudència en relació amb els dividends i la recompra d’accions» fins a l’octubre de l’any que ve.
El banc d’origen basc preveu elevar el pagament l’any vinent gràcies que la venda de la seva filial nord-americana li permetrà ingressar uns 9.700 milions d’euros i guanyar 8.500 milions de capital. Ja va ser un dels pocs que va remunerar als seus propietaris l’any passat (0,26 cèntims d’euros per acció amb càrrec als resultats del 2019, cosa que equival a un 36% del resultat d’aquell exercici excloses les pèrdues pel fons de comerç de la unitat nord-americana). Va poder fer-ho perquè la seva junta d’accionistes ho va aprovar uns dies abans que entrés en vigor la recomanació del BCE a tota la banca europea que no realitzés els esmentats abonaments per la crisi del coronavirus.
Fa uns dies, el BCE ha reclamat als bancs de l’euro que s’abstingui de repartir dividends en efectiu i recomprar accions (una altra forma de remunerar a l’accionista, a l’augmentar el valor de la resta de títols) o que limitin tals repartiments fins al 30 de setembre del 2021 (només podran distribuir la quantitat més baixa entre el 0,2% de la seva capital i el 15% del seu benefici acumulat del període 2019-2020 si demostren al supervisor la seva elevada solvència). A partir del pròxim octubre, la institució té la intenció d’aixecar les restriccions.
Les dates són la clau dels plans del BBVA, ja que preveu tancar la venda de la seva filial a mitjans de l’any que ve. Es tracta d’un aspecte crucial, ja que ara com ara és una de les entitats espanyoles amb un capital més baix, dins del seu sistema financer que al seu torn és el que té el capital més baix de la Unió Europea, com va tornar a quedar a evidència fa uns dies a l’exercici de transparència de l’Autoritat Bancària Europea (EBA, per les seves sigles en anglès).
Recompra rellevant
«Respecte a la remuneració i el Banc Central Europeu, és molt bona notícia la recent actualització de la seva recomanació entorn dels dividends. És molt bona notícia perquè normalitza, en principi a partir de l’any 2021, a partir del mes de setembre del 2021 en concret, normalitza la política de dividends dels bancs europeus, una cosa molt necessària. En el cas de BBVA, a més, ja vam dir quan vam anunciar l’operació de venda dels Estats Units, que contemplàvem com una opció molt interessant, addicional a la dels dividends, una recompra rellevant d’accions. I això segueix sent així els preus actuals de la nostra acció, com una alternativa molt interessant de remuneració, de retribució a l’accionista,» ha assegurat Torres Vila en una entrevista amb un empleat del banc que ha distribuït la mateixa entitat (una cosa poc habitual).
Notícies relacionadesEn la mateixa, l’executiu també ha insistit en el seu pla d’invertir «de forma rendible» als mercats on ja és present gràcies a la venda als Estats Units. «L’operació de Sabadell era un bon exemple d’inversió en mercats on tenim lideratge i on podem generar valor a l’accionista. No ha tirat endavant, perquè no hem arribat a un acord en els termes econòmics. I aquí, torno a repetir, la nostra guia sempre és generar valor per a l’accionista», ha afirmat, malgrat que algunes fonts han afirmat que també va suposar un problema l’encaix de Josep Oliu, president del Sabadell.
Torres, així mateix, ha negat que tingui la intenció d’augmentar la seva participació en la seva filial turca, malgrat que algunes informacions van assegurar que el seu conseller delegat, Onur Genç, està empenyent en aquesta direcció. «Respecte a Turquia, la posició que tenim ara al banc, a Garanti, és una posició que ens permet el control, ens permet la gestió del banc i no contemplem cap canvi», ha afirmat.