Insta el sobreseïment
Anticorrupció demana arxivar la peça contra el Santander i l’HSBC pel ‘cas Falciani’
Destaca les greus irregularitats que es van cometre, però creu que no hi ha proves suficients per a una condemna per blanqueig
Argumenta que és difícil provar el dol en el delicte de blanqueig i que la modalitat sense ell hauria prescrit
Recorda que HSBC ja ha sigut condemnat a França i Bèlgica i que el fisc a Espanya ha recaptat 328.000 euros
Entrada a la ciutat del Banco Santander a Boadilla del Monte. /
La Fiscalia Anticorrupció ha presentat un escrit al Jutjat Central d’Instrucció número 5 en el qual insta el sobreseïment de les actuacions obertes contra les entitats implicades en el delicte de blanqueig que va destapar l’informàtic Hervé Falciani. El ministeri públic afirma que ha quedat acreditada l’operativa que l’HSBC Private Bank Suisse proporcionava als contribuents espanyols per ocultar els seus diners al fisc, «comptant amb la necessària actuació de la seva entitat corresponsal a Espanya, Banco Santander i Santander Investment i BNP Paribas Securities Services», però no veu prova suficient per aconseguir la seva condemna per blanqueig, per la qual cosa demana l’arxiu.
En un informe de 20 pàgines, la Fiscalia recorda les «greus irregularitats que van dur a terme les dues entitats espanyoles investigades, en la valoració de l’alt risc conjunt que representava HSBC, la concreta operativa desenvolupada i el país on desenvolupava les seves activitats, Suïssa». Però també les sancions imposades a HSBC amb sucursal a Espanya per permetre 138 comptes xifrats que emparaven la gestió de patrimonis suïssos amb una identitat que desconeixien les autoritats espanyoles i en concret la Hisenda Pública», escàndol que va esclatar en el ‘cas Gescartera’.
A continuació explica com el ‘cas Falciani’ va posar de manifest que el HSBC va posar a disposició dels seus clients una estructura per ocultar el seu patrimoni al fiscal, en la qual Bankinter va tenir una participació rellevant. No obstant, l’entitat suïssa ja ha sigut condemnada a França i a Bèlgica i calcula que hauran d’afrontar una multa de 1.500 milions d’euros, mentre que l’Agència Tributària espanyola havia cobrat 327.989 euros i l’últim judici de conformitat va ser fa un parell de setmanes.
- Tomé tensa la selecció
- Els aliats faciliten a Ucraïna atacar Rússia amb els seus míssils més enllà de Kursk
- ‘Sport’ celebra la Gala Valors amb un gran acte a Madrid
- Exposició París era una festa que cap pintor català es volia perdre
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista