Consell de Ministres

Ribera treu ferro a la pujada de l’electricitat i diu que tornarà «la tendència decreixent»

  • La ministra recorda que la tarifa «més competitiva i la més estable» és la del mercat regulat

zentauroepp53487179 teresa ribera200521133752

zentauroepp53487179 teresa ribera200521133752 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha tret ferro a la pujada del preu de l’electricitat pel temporal de fred aquest dimarts en una intervenció posterior al Consell de Ministres a l’assenyalar que després de l’episodi marcat per l’onada de fred tornarà «la tendència decreixent» dels últims mesos. Ribera ha defensat que, més enllà dels «esdeveniments puntuals» que puguin elevar el preu elèctric en un moment donat, l’important –al seu parer– és «com evoluciona un període de temps més ampli» i en els últims dos anys el preu de l’energia ha caigut un 40%, ha defensat.

El preu de l’electricitat al mercat a l’engròs (que serveix per fixar la tarifa de la llum d’11 milions d’usuaris) s’ha disparat en les últimes setmanes amb l’arribada de la borrasca ‘Filomena’. L’alça de la demanda i l’increment dels preus del gas natural als mercats internacionals s’han elevat un 80,76% respecte al mateix període de l’any anterior el preu fins als 72,63 euros el megawatt-hora en els primers 19 dies de gener.

El divendres 8 es va registrar la pujada elevada al situar-se el preu en els 94,99 euros el megawatt-hora, provocant un intens debat entre els partits polítics i en el mateix si del Govern de coalició, amb crítiques entre uns i altres que es donen de manera recurrent cada vegada que la llum puja. Per a mostra la simbiosi entre l’actual ministra, Teresa Ribera, que la setmana passada s’encomanava al vent per alleujar els preus, com fa quatre anys ho feia el llavors president del Govern, Mariano Rajoy, amb la pluja.

I sembla que la meteorologia li ha fet cas, ja que aquest dimecres el preu de l’electricitat serà de 51,66 euros el megawatt-hora, el quart més barat del mes després dels tres primers dies de gener. No obstant, diumenge i dilluns la situació va ser molt diferent, de 82,08 euros i 76,74 euros. És a dir, els preus baixen per la meteorologia, però qualsevol altra inclemència els pot tornar a fer pujar. En aquest sentit, Ribera ha apuntat que l’«única manera de tenir preus estables, predictibles i moderats és comptar amb fonts d’energia que no depenguin dels mercats internacionals». «Això es va aconseguint a poc a poc. Les úniques fonts d’energia amb cost pròxim a zero són les renovables, i per això és important aquest procés de transformació energètica accelerat», ha afegit.

Notícies relacionades

La ministra ha assegurat que al febrer l’estimació «prudent» parla d’una reducció del 37% del preu respecte a l’episodi de la borrasca ‘Filomena’ i en el segon trimestre s’arribarà a una reducció del 45%. «Els càlculs diuen que el 2022 i el 2023 els preus del mercat energètic estaran per sota d’altres mercats tradicionalment més barats com l’alemany i el francès», ha reblat.

Mercat lliure i regulat

Amb tot, Ribera ha recordat que l’única tarifa afectada per aquesta fluctuació de preus al mercat majorista és la de Preu Voluntari per al Petit Consumidor (PVPC), que forma part del mercat regulat, però aquesta és la tarifa «més competitiva i la més estable». Ribera ha fet seves les xifres de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que assegura al seu últim informe sobre el mercat minorista que la factura final d’aquests consumidors s’ha reduït en un 17% en els últims dos anys. «Aspirem a sumar la reducció addicional una vegada es posi en marxa el fons de sostenibilitat del sistema elèctric que reduirà la factura un 13% addicional (al final d’un període de cinc anys, és a dir, com a aviat el 2026», ha dit la ministra.