servei essencial

Garzón demana temps per abaratir el preu de la llum

El ministre de Consum es compromet a complir «tots els objectius»

1
Es llegeix en minuts

El ministre de Consum, Alberto Garzón, ha assegurat aquest dimecres al Congrés que «s’estan fent les reformes adequades» per abaratir el preu de l’energia, però ha insistit en diverses ocasions en el fet que la consecució dels objectius buscats «requereix temps».

«Reformar el sistema requereix voluntat política, capacitat per abordar una estructura d’oligopoli i requereix temps», ha explicat davant la Comissió de Sanitat i Consum de la Cambra Baixa, abans d’assegurar que l’Executiu està «compromès» a complir «tots els objectius» de l’acord de coalició i que «el que s’ha fet fins ara va en la direcció correcta».

En aquest sentit, ha assenyalat que el Ministeri per a la Transició Ecològica estima una reducció del 40% del preu de l’electricitat en els últims dos anys «sense perjudici d’oscil·lacions» com la succeïda en els primers dies de l’any, coincidents amb el temporal ‘Filomena’, i ha explicat que la introducció més gran de renovables en el sistema, i el menor pes de tecnologies amb costos variables més elevats, permetran reduir el preu.

Garzón, que ha dedicat la primera part de la seva intervenció a explicar el funcionament del sistema elèctric i de la conformació de preus, ha insistit també en dos aspectes que, segons el seu parer, impedeixen una caiguda de preus més gran: una estructura d’«oligopoli» en què tres empreses controlen el 60% de l’oferta i les seves filials comercialitzadores fan el mateix en la demanda del mercat, i el funcionament d’aquest mercat per determinar preus a partir del cost de l’energia més cara.

Notícies relacionades

«Tres empreses controlen la majoria del mercat de compra i de venda, i un no pot suposar ni pressuposar, per ceguesa ideològica, que la formació de preus es dona en naturalesa perfectament competitiva i buscant la minimització d’aquest preu», ha dit. Referent a això, el titular de Consum creu que una empresa pública, «sense ser la panacea, podria reequilibrar aquesta estructura» i «rebaixar la capacitat de les tres grans empreses de determinar preus».

Respecte al funcionament del mercat marginalista, ha assenyalat com permet rendibilitats per sobre del seu cost operatiu a instal·lacions com la nuclear o la hidràulica, els anomenats ‘beneficis caiguts del cel’, i per això ha plantejat una revisió de la fiscalitat d’aquests beneficis.