Multinacionals

L’OCDE apel·la al nou compromís dels EUA per acordar una fiscalitat digital

  • Gurría revela que hi ha 40 països que avancen en impostos propis a l’espera d’un pacte mundial

  • L’organització de països desenvolupats apressa per aconseguir un consens en el primer semestre

L’OCDE apel·la al nou compromís dels EUA per acordar una fiscalitat digital
3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El director general de l’organització de països desenvolupats OCDE, Ángel Gurría, va saludar aquest dimecres l’actitud de la nova administració dels EUA, amb Joe Biden, de participar en els treballs per aconseguir un acord internacional sobre una la fiscalitat de les multinacionals «a mitjans del 2021», segons a meta revisada l’octubre passat.

L’anomenat ‘Marc Inclusiu sobre BEPS’ (Erosió de la base imposable i trasllat de beneficis, per la seva sigla en anglès) de l’OCDE celebra aquest dimecres i dijous la seva 11a reunió plenària a París, amb la participació virtual del seu 138 estats membres i l’objectiu d’impulsar els treballs de la nova fiscalitat de les multinacionals en el primer semestre d’aquest any. Els treballs inclouen l’assignació d’un percentatge de benefici de les multinacionals a cadascun dels països on operen per compensar els efectes de la deslocalització (pilar 1) i la introducció d’un impost mínim sobre elles (pilar 2). «L’objectiu és que paguin la seva part, cosa que els correspon, ni més ni menys», va dir Gurría per resumir el propòsit d’uns treballs que ocupen l’OCDE des del 2010, per encàrrec del G-20. Segons les estimacions d’aquesta organització, «uns 240.000 milions dòlars es perden cada any en impostos per culpa d’aquestes pràctiques d’erosió de bases imposables i trasllat de beneficis».

Després de les dificultats posades per l’expresident Donald Trump a l’avenç dels treballs, Gurría va expressar que les recents paraules de la nova secretària del Tresor dels EUA, Janet Yellen, «constitueixen una música que porta molt plaer per a les nostres orelles». Gurría es va referir a la compareixença de Yellen al Senat aquesta setmana, on va dir que «els EUA estan compromesos amb l’esforç multilateral cooperatiu per tractar l’erosió de les bases imposables i el trasllat de beneficis mitjançant el procés OCDE-G-20 i per continuar treballant per resoldre les controvèrsies de fiscalitat digital en aquest context».

El director general de l’OCDE va apuntar que ja hi ha 40 països (incloent-hi Espanya) que han aprovat o estan preparant «mesures concretes per implementar un impost sobre serveis digitals», que és un dels aspectes que inclouen els pilars 1 i 2 dels treballs en marxa. «Si ho fan de manera individual, tindrem represàlies i una tensió fiscal que es tornarà tensió comercial i potser en una guerra comercial en un moment en què el que necessitem és el contrari, treballar i col·laborar per planificar una recuperació», va dir. La majoria dels països –com Espanya, França i el Regne Unit– han indicat que quan s’aconsegueixi una solució multilateral basada en el consens eliminaran les seves pròpies iniciatives. Per això Gurría va apressar a arribar a un acord al més aviat possible i a aprofitar el canvi d’actitud anticipat pel nou Govern dels EUA. «No podem continuar esperant per sempre», va afegir.

Notícies relacionades

A l’octubre, l’OCDE va llançar algunes propostes per al desenvolupament de la nova fiscalitat mentre va retardar de finals del 2020 a mitjans del 2021 l’objectiu d’un acord. Després d’això, el grup de treball va rebre propostes d’agents públics i privats que encara estan sent examinades per al seu possible encaix en la proposta que l’OCDE preveu llançar de cara a aconseguir un acord.

En la que segurament serà la seva última intervenció en el Marc Inclusiu BEPS, Ángel Gurría (que ha de deixar la direcció de l’OCDE aquest any) també va apressar a aconseguir un acord internacional per a una nova fiscalitat sobre les emissions de CO2 i els combustibles més contaminants. «Cal crear un preu ben gran i gros [sobre les el carboni] i posar-li un impost ben gran i gros. És la manera més efectiva de lluitar, creant incentius per reduir les emissions», va sentenciar.