Entrevista
Yolanda Díaz «Derogarem la primera part de la reforma laboral aquest 2021»
La ministra de Treball afirma que des del mes de desembre que defensa al si del Govern, sense èxit per ara, l’activació d’ajuts directes per a les empreses
La gran majoria de les 17 reformes del mercat laboral remeses a Brussel·les preveu aprovar-les al llarg d’aquest any, prioritzant el diàleg social però sense vetos
El seu Ministeri prepara una reforma de la normativa de contractació, per passar dels actuals 40 tipus de contractes, a només tres: indefinit, temporal i formatiu
La ministra de Treball, Yolanda Díaz, està a punt de tancar la nova llei de treball en plataformes, el preludi d’un 2021 carregat de negociacions en el diàleg social. El mateix dia en què es compleixen nou anys de l’aprovació, al Consell de Ministres, de la reforma laboral del PP del 2012, Díaz avança a EL PERIÓDICO que una primera part d’aquesta reforma laboral serà derogada abans de finalitzar l’any. L’objectiu de la ministra és prioritzar els acords per tirar endavant el paquet de 17 reformes que ha remès a Brussel·les, però avisa que ho complirà tot i que no sempre aconsegueixi el consens unànime entre patronals i sindicats.
¿Dona per finalitzades les negociacions per a la llei del treball en plataformes? Sí, el tema està tancat. Fa molts mesos que negociem i el Tribunal Suprem ens ha aclarit el camí. I ho ha fet en la línia del que estan fent els tribunals europeus. Vivim en una democràcia i les sentències, ens agradin o no, cal complir-les. Moria fa uns dies a Madrid un repartidor en unes condicions tremendes, ja que pel fet de no ser assalariats veuen minvats els seus drets laborals.
Si finalment la CEOE no els recolza, ¿legislaran igualment? Si no hi ha acord definitiu cal legislar, aquesta reforma l’hem remès a la Comissió Europea. És a dir, hi ha un compromís del Govern d’Espanya per legislar i protegir els treballadors.
¿Estan disposats a fer-ho en la resta de temes del diàleg social? Sí. Des del primer dia vaig dir que volia fer-ho tot amb diàleg social. Aquest any hem tingut set acords importantíssims, però hi ha hagut dues normes, la de transparència salarial i la dels plans d’igualtat, en les quals hi ha hagut diàleg, però la patronal en l’últim moment va decidir no subscriure-les. L’important és que hi hagi aquest diàleg.
¿Podrà convèncer el president del Govern d’això? Pedro Sánchez va dir que no hi hauria derogació de la reforma laboral sense el consens amb la patronal... El president del Govern ho entén molt bé i és un còmplice del diàleg social. Sap perfectament que en el diàleg social no hi ha vetos, ni dels treballadors ni dels empresaris. N’estic convençuda i sé que el president del Govern comparteix aquesta estratègia.
En l’última negociació per pujar el salari mínim no va aconseguir prou recolzaments... No apujar el salari mínim va ser un error. Ningú pot entendre que apugem el sou als funcionaris i als més colpejats els castiguem. I vull ser justa, perquè dins del Govern les posicions no van per partits. Hi ha ministres les posicions dels quals són conegudes abans fins i tot de la pandèmia. La part econòmica del Govern, quan apugem el salari mínim a 950 euros [el gener del 2020], estava en contra de la pujada. I era quan l’economia estava creixent. I és la mateixa que ara continua estant en contra. Soc una demòcrata i la meva posició al si del Govern, la d’Unides Podem i la d’altres ministres socialistes és clara.
Ningú pot entendre que apugem el sou als funcionaris i no el salari mínim
¿Quin termini es dona per decidir si apuja aquest any el salari mínim? El temps en el diàleg social és infinit. Per respecte a la ciutadania no donaré una data, perquè les dates no depenen de mi.
Els sindicats han convocat mobilitzacions per accelerar les reformes, ¿se sent pressionada? No, els sindicats saben molt bé què defensa cadascú en aquest Govern.
¿Quina serà l’agenda del seu Ministeri per a aquest any? Són 17 reformes estructurals. No es tracta només de plantejar alternatives al reial decret 3/2012 [la reforma laboral del PP]. Els mals endèmics del mercat laboral espanyol estan estudiats. Tenim una temporalitat insuportable, un atur juvenil insuportable... No és només la reforma laboral del PP. La reforma de la subcontractació no és reial decret 3/2012, no obstant, és necessari modificar-lo perquè hi ha una font de precarietat absoluta a través de l’ús abusiu dels contractes per obra i servei.
¿Quina serà la primera prioritat? He demanat els agents socials que disposin d’un calendari. Hi ha temes que seran més fàcils, com la reforma dels ertos o les polítiques actives. D’altres, com la reforma de les modalitats de contractació, seran més complexes. Això sí, tenim un límit temporal. Aquest any hem d’avançar, perquè ja no només depenem de nosaltres, sinó de la mateixa Comissió. ‘Pacta sunt servanda’, el que porto a Brussel·les ho faré.
Hi ha temes que són més fàcils d’acordar amb els agents socials, com la reforma dels ertos, i altres que són més difícils, com la reforma de la contractació
Amb o sense acord, ¿la modernització de la negociació col·lectiva serà aprovada aquest any? Sí, hi ha una majoria al Congrés dels Diputats que vol que surti això. És el que està en el programa que es va enviar a Brussel·les.
¿Com serà el nou mecanisme d’ertos? Per als de causa de força major serà hiperflexible. Cada indústria, cada unitat mercantil, pot, com en un acordió, modificar gairebé diàriament totes les condicions per adaptar-lo a les seves necessitats. Això és complexíssim. També mantindrà el compromís amb l’ocupació, si no no té sentit. Hem d’estudiar què traslladem als ertos ETOP.
¿I la reforma dels tipus de contractes? D’una panòplia contractual que ningú entén a Europa, que supera les 40 modalitats contractuals, anirem a tres: el contracte estable, on estaran els fixos discontinus, el formatiu i el temporal, però que justifiqui la seva causa per allunyar-nos dels fraus.
¿Tem un tancament massiu d’empreses aquest 2021 per la crisi? Per desgràcia el virus no està controlat. Des d’abans del mes de desembre que estic dient que els sectors que estan en erto no en tenen prou que els paguem les nòmines. Hem de transitar cap a l’etapa post-erto. I hem fet propostes. Per exemple, centrar les ajudes a les petites empreses de menys de 10 treballadors.
Des d’abans del mes de desembre que estic dient que els sectors que estan en erto no en tenen prou que els paguem les nòmines
¿Va tard el Govern en el desplegament d’ajudes directes? Mai no és tard quan arriba. No vull que caigui cap empresa, sé bé que si cau una empresa, es desplomen treballadors.
¿Per què no han sigut aprovades encara? Els governs són plurals, cal unir molts recursos. És cert que el desplegament econòmic que està fent aquest Govern és brutal, no som Alemanya... Jo tinc l’obligació de defensar cadascuna de les empreses, perquè això és defensar tots i cadascun dels treballadors. Vam aprendre de la crisi anterior i el que no gastem ara es multiplicarà per molt més a posteriori. No hi ha res més car que la caiguda d’empreses.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.