Sector assegurador
Mapfre atribueix a la crisi de la Covid-19 la caiguda del resultat fins a 527 milions
La companyia d’assegurances ha destinat 132 milions a actualitzar els fons de comerç del negoci a Itàlia, Turquia i Indonèsia

Mapfre va registrar un benefici net de 527 milions d’euros el 2020, una xifra que representa un descens del 13,6% respecte a l’any anterior, després d’enfortir el seu balanç destinant 132 milions d’euros al deteriorament íntegre dels fons de comerç de les operacions a Itàlia, Turquia i Indonèsia, amb l’objectiu d’adaptar-se a les noves circumstàncies dels mercats i «consolidar les bases per continuar creixent amb rendibilitat». Aquest deteriorament no té impacte ni en les posicions de tresoreria ni en el seu nivell de solvència, segons ha informat el grup assegurador la CNMV.
Mapfre ha assenyalat, a més, que el resultat del 2020 està igualment condicionat pels sinistres derivats de la Covid-19, que només en el negoci reassegurador ascendeixen a 80 milions d’euros, i pels terratrèmols de Puerto Rico, amb un cost total de 68 milions d’euros. Excloent aquesta sinistralitat extraordinària i els deterioraments del fons de comerç, el benefici del 2020 es manté estable amb un lleuger creixement (0,2%) sobre l’any anterior en bases comparades homogènies.
Baixen els ingressos
Els ingressos del grup van ascendir a 25.419 milions d’euros, un 10,7% menys, en tant que les primes es van situar en 20.482 milions d’euros, un 11,1% menys que el 2019, conseqüència de la situació econòmica global derivada de la crisi sanitària. El cost brut dels sinistres directament produïts per la pandèmia ascendeix a 367 milions d’euros.
A més de l’aturada de l’activitat econòmica a nivell mundial, la companyia d’assegurances ha destacat l’impacte de la depreciació de les principals monedes de Llatinoamèrica, Turquia i els Estats Units (1.600 milions d’euros), l’absència de la pòlissa biennal de Pemex emesa el 2019 (445 milions d’euros) i la reducció de primes de Vida-Estalvi a Iberia (755 milions d’euros). Sense aquests impactes, el creixement subjacent hauria sigut lleugerament superior a l’1%.
Així mateix, Mapfre va generar un resultat operatiu de 658 milions d’euros el 2020, molt condicionat per la crisi en els primers sis mesos de l’any, i amb un resultat «molt sòlid» en el segon semestre generant 388 milions d’euros.
El patrimoni atribuïble del grup al tancament de l’exercici 2020 es va situar en 8.536 milions d’euros i els actius totals es van situar en 69.153 milions d’euros.
Per la seva banda, les inversions de Mapfre van ascendir a 44.893 milions d’euros. El 52,1% d’aquestes inversions corresponen a renda fixa sobirana, en tant que el 18,1% són renda fixa corporativa i el 6% del total és invertit en renda variable.
La ràtio de Solvència II a tancament de setembre del 2020 es va situar en el 180,2%, amb un 86% de capital de màxima qualitat (nivell 1), fet que reflecteix, segons la companyia, un enfocament prudent del balanç i una gestió activa d’inversions, així com la «gran solidesa i resiliència» del balanç.
Dividend
D’altra banda, el consell d’administració ha acordat proposar a la junta general d’accionistes un dividend complementari als resultats de l’exercici 2020 de 7,5 cèntims d’euro bruts per acció.
Notícies relacionadesAquesta proposta, que suposa una reducció d’un cèntim respecte al complementari pagat l’any anterior, és, segons el grup, una decisió fonamentada en una anàlisi «exhaustiva i reflexiva» de la situació de Mapfre i les incerteses produïdes per la pandèmia, no compromet la seva solvència futura ni la protecció dels interessos dels assegurats, i es fa en el context de les recomanacions dels supervisors sobre aquesta matèria.
Europa Press
- SUCCESSOS ‘Lock-picking’, el nou sistema per obrir cases sense forçar panys amb què bandes de georgians roben a Espanya
- Dol als fogons Mor Montse Guillén, la pionera que va triomfar als EUA amb la cuina catalana
- Els multireincidents se’n van a l’Hospitalet per la pressió policial
- BCN busca la fórmula per insuflar una nova vida a la seva plaça més dura
- Religió Mor Francesc, el papa que va arribar de «la fi del món» i que ha volgut portar l’Església al segle XXI
- A les portes de la catedral de Barcelona Devots del papa Francesc després de la seva mort: "No crec en Déu, però hi ha un abans i un després del seu papat"
- Successos Dos detinguts per robar una motxilla a una parella mentre practicava sexe a la platja del Somorrostro de Barcelona
- La successió de Francesc ¿Qui són els candidats a succeir el papa Francesc? Llista de cardenals ‘papables’
- Una de cada 350 El Sant Jordi 2025 vendrà encara 25.000 roses catalanes: l’últim productor del Maresme es resisteix a abandonar
- Cita internacional el 10J La Sagrada Família convidarà el pròxim Papa a Barcelona el juny del 2026 pel centenari de Gaudí