Nomenament històric
Una economista nigeriana presidirà l’Organització Mundial del Comerç
Ngozi Okonjo-Iweala serà la primera dona a ocupar el càrrec després de rebre el recolzament dels EUA
Exdirectora gerent del Banc Mundial, ha sigut ministra de Finances i d’Afers Exteriors de Nigèria
L’Organització Mundial de Comerç (OMC) ha nomenat oficialment aquest dilluns la nigeriana Ngozi Okonjo-Iweala com a directora general de la institució, amb la qual cosa es converteix en la primera dona a ocupar l’esmentat càrrec en els seus una mica més de 25 anys d’història.
Okonjo-Iweala serà també la primera africana a ocupar el càrrec de directora general de l’OMC. El seu mandat començarà l’1 de març i expirarà el 31 d’agost del 2025, tot i que és renovable. El nomenament s’ha formalitzat aquest dilluns a l’adoptar la decisió el Consell General de l’OMC, després de diversos mesos d’incertesa després de la renúncia per part de l’anterior director general.
Els membres de l’OMC han pogut arribar a un acord després que el nou Govern dels Estats Units decidís unir-se al consens i recolzés Okonjo-Iweala. Donald Trump havia decidit recolzar en solitari l’altra candidata, la sud-coreana Yoo Myung Hee, bloquejant ‘de facto’ una decisió de consens entre tots els països. Després de la retirada de la ministra de Corea del Sud i amb l’arribada de la nova Administració a la Casa Blanca, s’ha aconseguit un acord.
«Una OMC forta és vital si volem recuperar-nos ràpidament i completament de la devastació provocada per la pandèmia de la Covid-19. Espero treballar amb els membres per donar forma i implementar les respostes polítiques que necessitem per posar en marxa de nou l’economia global», ha remarcat Okonjo-Iweala.
Exdirectora gerent del Banc Mundial
La nova directora general de l’organització compta amb un gran bagatge a l'arena internacional, ja que va treballar durant 25 anys al Banc Mundial i va servir dos mandats com a ministra de Finances de Nigèria. Okonjo-Iweala, de 66 anys, té també nacionalitat nord-americana des del 2019. Va estudiar a la Universitat de Harvard (on el 1976 es va llicenciar ‘cum laude’ en Economia) i l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT), que el 1981 li va concedir el doctorat en Economia Regional i Desenvolupament.
Va començar la seva trajectòria professional el 1982 al Banc Mundial (BM), on ha treballat més de 25 anys en dues etapes i va exercir diversos càrrecs de responsabilitat, entre els quals el de directora gerent («número dos» de l’entitat) entre el 2007 i el 2011. Durant la seva gestió en el BM va promoure nombroses iniciatives per ajudar els països més pobres a afrontar les crisis financeres i alimentàries.
En la política nacional nigeriana va ser assessora econòmica del president Olusegun Obasanjo (1999-2007) i va ser ministra de Finances del país més poblat de l’Àfrica durant els períodes 2003-2006 i 2011-2015. També va ser ministra d’Afers Exteriors durant un breu període de tres mesos el 2006, sent la primera dona al capdavant de les dues carteres. Durant el seu mandat en Finances, va ser clau per al creixement econòmic del país, mitjançant una política basada en la transparència i la lluita contra la corrupció. Al seu torn, va aconseguir alleujar el deute extern a l’obtenir una cancel·lació sense precedents del Club de París i va protagonitzar un ambiciós programa de reformes per contenir la despesa pública.
Consellera de Twitter i l’Aliança per a les Vacunes
Des del 2015 ha sigut consellera de companyies com Twitter i l’entitat financera Estàndard Chartered, però també d’organitzacions com l’Aliança per a les Vacunes GAVI, fonamental en l’actualitat per a la distribució de vacunes contra la Covid-19 en països en desenvolupament.
Membre de l’Acadèmia Nord-Americana de les Arts i les Ciències, ha sigut reconeguda com una de les persones més influents en el món per publicacions com ‘Time’, ‘Forbes’ i ‘Newsweek’. Autora de diversos llibres, ha rebut títols honorífics d’universitats nord-americanes com Yale i Pennsilvània, així com de l’irlandès Trinity College de Dublín.
L’OMC i el seu antecessor, l’Acord General sobre Aranzels Duaners i Comerç (GATT), havien tingut en gairebé 75 anys d’història sis màxims responsables europeus, un d’asiàtic, un d’americà i un d’Oceania, però mai fins ara un director o directora general procedent de l’Àfrica.
Després de més de mig segle de control europeu de l’organisme, el 1999 va començar una regla no escrita de rotació continental a l’OMC que feia pensar que en aquesta ocasió un líder africà podia ser elegit, tot i que hi va haver dues candidatures més d’aquest continent: la de la kenyana Amina Mohamed i la de l’egipci Abdel-Hamid Mamdouh.
Recolzament de la Comissió Europea
La Unió Europea ha celebrat el nomenament d’Okonjo-Iweala, que ha sigut qualificat per la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, com un «moment històric per al món sencer». «Europa està totalment amb tu», ha escrit l’alemanya en un missatge que ha compartit a la xarxa social Twitter.
Notícies relacionadesEn la mateixa línia, el vice president econòmic de l’Executiu comunitari, Valdis Dombrovskis, ha recordat que la UE va recolzar la candidatura de la nigeriana «des del principi» i ara espera treballar «colze a colze» amb ella per avançar en la «tan necessària reforma» de l’OMC.
«L’OMC ha de ser reestructurada amb normes actualitzades per al món d’avui, amb el focus en les transformacions sostenibles i digitals de l’economia global», ha assenyalat el letó, que ha avançat que Brussel·les revelarà aquest dimecres el seu pla per a la reforma de la institució.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Temor i dubtes sobre la gestió de Gaza, Síria i l’Iran
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"