Informe del McKinsey Global Institute

La Covid accelera l’automatització a les empreses i amenaça 4,6 milions de llocs de treball a Espanya

  • Un de cada quatre ocupats es veurà obligat a canviar de lloc de treball abans del 2030 per no quedar-se a l’atur, segons un informe del McKinsey Global Institute

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La pandèmia està tenint múltiples efectes sobre el mercat laboral i un és l’acceleració dels processos d’automatització en les empreses. La garantia que un ‘robot’ no pot contagiar-se incentiva les companyies a digitalitzar i automatitzar els seus processos productius a tot el món i Espanya no en serà una excepció. 

Aquesta tendència a la no presencialitat ja s’evidencia, per exemple, en la proliferació del comerç digital, que a Espanya s’ha multiplicat per cinc des de la irrupció del virus. És una de les conclusions d’un recent informe del McKinsey Global Institute. L’altra és l’efecte que tot això tindrà en l’estabilitat i el dia a dia dels treballadors, ja que l’automatització s’ha aguditzat respecte a l’etapa pre-Covid i amenaça de manera directa uns 4,6 milions de llocs de treball a Espanya. 

Els canvis d’època solen anar aparellats de processos migratoris, i la tercera revolució industrial no és aliena a aquesta tendència. L’arribada dels ‘robots’ (entesos més com un ‘software’ que com un humanoide de metall) obligarà una de cada quatre persones ocupades actualment a Espanya a ‘migrar’ des dels seus actuals llocs de treball abans del 2030. Perquè l’automatització destruirà perfils actualment vigents i en generarà de nous. Un procés que, com en molts altres aspectes, no promet afectar tots els perfils per igual. 

El 54% dels treballadors de baixos ingressos i, al seu torn, el 54% de les dones seran desplaçats forçosament dels seus actuals oficis per sobreviure laboralment a l’automatització de l’economia. Perfils com els professionals de les botigues d’alimentació, els administratius o els agricultors són els més susceptibles de veure’s implicats en aquesta migració laboral. I, al contrari, aquells menys afectats pel canvi són els professionals sanitaris, que s’han demostrat tan preuats en l’actual pandèmia. 

Espanya, poc ‘robotitzada’

Notícies relacionades

L’estudi publicat aquest dilluns sota el títol ‘El futur del treball després de la Covid-19’ analitza l’impacte de la pandèmia sobre vuit de les principals economies de tot el món, entre les quals Espanya. I, malgrat que la Covid ha accelerat aquesta projecció a l’automatització en totes, l’estudi detecta que a les empreses espanyoles «l’impacte a llarg termini de Covid-19 serà més tènue que en altres economies avançades».

Un pes més gran de les activitats vinculades amb el turisme, com l’hostaleria, els allotjaments o la cultura i els espectacles, explica part d’aquest més baix impacte transformador. Fins al punt que, de les vuit economies analitzades, Espanya se situa en penúltima posició respecte a nombre de treballadors obligats a reconvertir-se per no perdre el seu lloc de treball. Ja que mentre que la Covid ha provocat que a Espanya augmenti set punts el nombre de treballadors afectats per aquests processos, als Estats Units aquest percentatge ha crescut 28 punts. O a Alemanya, 21 punts.

Temes:

Ocupació