consulta pública
El Govern central permetrà crear empreses amb un euro de capital i de manera digital
Una normativa europea obliga a facilitar que el procés es pugui completar de manera ‘online’ en 10 dies
El Govern central planeja eliminar el requisit de comptar amb un capital mínim de 3.000 euros per a la creació d’empreses sota la forma jurídica de societat de responsabilitat limitada (SRL), reduint-lo fins a la quantitat simbòlica d’un euro. Així es recull en una consulta pública oberta aquest divendres pel Ministeri d’Assumptes Econòmics de cara a l’elaboració d’un projecte de llei d’impuls a la creació i creixement empresarial. En el text també es recorda que una directiva europea del 2019, ja sotmesa a consulta pública per l’Executiu de Pedro Sánchez, obliga els Estats de la UE a permetre el registre d’aquest tipus de companyies de manera digital en un termini màxim de 10 dies, una mesura que també es preveu incloure en la futura norma espanyola.
El departament dirigit per Nadia Calviño, així mateix, planeja aprovar iniciatives addicionals per combatre la morositat entre empreses, en vista dels «incompliments dels períodes mitjans de pagament estipulats» (60 dies de màxim com a norma general) per diferents lleis des del 2004. «Es constata un desequilibri de poder entre grans i petites empreses. Les empreses més petites tenen una probabilitat més alta d’acceptar uns terminis de pagament més llargs o que els siguin imposats per part d’empreses més grans, a causa del temor de deteriorar les relacions comercials. En cas d’incompliment, la majoria de les empreses no exigeixen les penalitzacions previstes en la normativa, com la indemnització legal per costos de recobrament en cas de retard o impagament», sosté.
Per combatre-ho, planteja als agents econòmics en la seva consulta que li proposin mesures que es basin en «directrius en matèria de publicitat i transparència dels terminis de pagament, millors pràctiques empresarials, reforçar el compliment de la normativa nacional a través de l’establiment d’un sistema d’incentius, un sistema d’infraccions i sancions o un sistema extrajudicial de resolució de conflictes».
Finançament i barreres
Notícies relacionadesL’Executiu també vol fomentar l’aparició d’empreses innovadores de nova creació (‘start-ups’) mitjançant una millora dels mecanismes de finançament privat a la seva disposició i de l’eficàcia dels instruments públics de suport. Així mateix, ha demanat propostes sobre quines barreres administratives es podrien retirar per fomentar el creixement empresarial, en particuar per evitar l’anomenat ‘efecte esglaó’ (l’augment dels requisits normatius per a companyies a partir de certes mides que fa que algunes firmes evitin guanyar dimensió).
El Govern, així mateix, considera «convenient millorar la normativa aplicable per aconseguir més claredat, una reducció de càrregues administratives i més seguretat jurídica, així com augmentar l’eficàcia en el funcionament dels instruments de millora de la regulació econòmica». En particular, apunta que les diferents reformes adoptades per millorar la regulació i «impulsar el bon funcionament del mercat únic a tot el territori nacional contenen certes ambigüitats i imprecisions sobre el seu «àmbit d’aplicació i abast». Per això, demana als agents econòmics propostes de millora.
- Les principals cases d’apostes ja tenen un candidat favorit per ser el nou Papa
- Final de la Copa del Rei Les 8 hores que van portar el futbol espanyol al caire de l’abisme: «El Madrid no ens pot demanar que canviem els àrbitres»
- Previsió meteorològica Catalunya torna a activar els avisos per pluges intenses per a aquest cap de setmana
- Kounde decideix una final apoteòsica
- Els bojos són ells, ells
- Recomanacions «Dinar de 10»: els elogis al millor restaurant de Cornellà de Llobregat, segons Tripadvisor
- El teu melic pot ser un focus d’infeccions i així l’has de netejar per evitar malalties
- Els bojos són ells, ells
- Kounde decideix una final apoteòsica
- El Barça, a "la guerra" a Stamford Bridge per ser a la final