Eleccions a Pimec

Antoni Cañete: «Les pimes han de ser al pont de comandament»

El número 2 de Pimec aspira a presidir l’entitat i alerta de la politització de la candidatura del seu oponent

El candidat defensa «pensar en petit» i legislar amb discriminació positiva tenint en compte la mida de les empreses

Antoni Cañete: «Les pimes han de ser al pont de comandament»
5
Es llegeix en minuts

Antoni Cañete, secretari general de Pimec des del 2006, ha decidit presentar-se a les eleccions per ser president de l’entitat amb l’objectiu que les pimes siguin al «pont de comandament» en totes les decisions que els incumbeixen. President de la Platafofma Multisectorial contra la Morositat (PMcM) i vicepresident i portaveu de Plaforma Pimes, que mira de fer de contrapès a la Cepime de la CEOE, assegura que la candidatura amb què s’enfronta, encapçalada per Pere Barrios, pretén «polititzar» Pimec.

-¿Per què es presenta a president de Pimec? Perquè l’evolució que ha tingut en els últims anys l’entitat de creixement, de presència, d’influència i de defensa dels interessos de les pimes l’any passat ens va portar a una reflexió per determinar quin havia de ser el model de governança per a una entitat d’aquest tipus al segle XXI. I, després d’un debat absolutament transparent i participatiu, es va plantejar un canvi del model de governança, i, una vegada aprovat pels òrgans de govern i tots els socis, per assemblea, vaig fer un pas endavant perquè es requereix experiència i coneixement i m’ho van demanar molts socis i sòcies.

-Si guanya, ¿quina serà la primera mesura que prendrà? A part de constituir tots els òrgans de govern i de gestió de l’entitat donant el màxim protagonisme a la pluralitat, a la diversitat, a la territorialitat i als sectors, faré que tots els presidents de territorials i sectorials creïn els equips d’empresàries i empresaris socis de Pimec per construir l’exèrcit de 700 voluntaris que participaran en el seu àmbit de govern. Em comprometo a anar per tot el territori de Catalunya per explicar el nostre programa, que hi participi tothom, i construir el nou model de governança amb què tirarem endavant l’entitat.

-Enumeri tres prioritats de la seva candidatura. Practicar l’activisme empresarial, és a dir, que hi hagi el màxim de participació en l’entitat per part de les pimes i autònomes i autònoms. Perquè aquesta proporcionarà la capacitat d’influència i, per tant, de fer un activisme empresarial en funció del pes que tenen. La segona, situar les pimes en el pont de comandament, cosa que vol dir que siguin on, d’alguna manera, s’influeix o es proposen les coses que s’han de fer per canviar en el país, com per exemple en l’àmbit estatal, en el qual no hi ha una representació real de petita i mitjana empresa i és precís que n’hi hagi. La tercera prioritat és poder practicar un capitalisme més inclusiu que permeti a les nostres empreses tenir la màxima competitivitat i viabilitat. Que no hi hagi lleis que afavoreixin només a uns sinó que ho facin a tothom i amb un concepte: pensar primer en petit, discriminació positiva en funció de la mida de les empreses.

-Defineixi en una frase la candidatura del seu oponent. És unacandidatura absolutament polititzada que vol instrumentalitzar la nostra institució per pervertir-la.

-¿Pimec s’ha de significar políticament? Si soc president ho seré d’un agent social i econòmic d’aquest país que dialogarà amb tots els governs siguin del color que siguin. El que farem serà dialogar, demanar, proposar i en tot cas exigir, i ho farem amb la intensitat necessària sigui el govern que sigui. No pertanyem a cap partit i practicarem una política econòmica i empresarial de les pimes i de les autònomes i els autònoms.

-Quines relacions ha de tenir Pimec amb les altres patronals? La que s’ha de tenir amb tots els agents socials i econòmics, de màxima cordialitat, de màxim compromís i de màxim respecte, i amb capacitat de diàleg i concertació. I a més amb Foment tenim un pacte per a la unitat d’acció empresarial. Això tenint en compte que hi haurà moltes coses en què coincidirem i altres en què discreparem, però sense que cap de les parts tingui capacitat de domini. D’aquí la importància de la paritat aconseguida, en aquelles qüestions que discrepem mirarem d’arribar acords i si no, manifestarem el nostre desacord. D’això es tracta, de diàleg, de concertació, d’acord i de discrepància.

-Si li truqués el president de la Generalitat ¿quina reivindicació li plantejaria? Tenir pressupostos al més aviat possible amb una sensibilitat empresarial i econòmica com mai abans perquè després de la qüestió sanitària, el gran risc al país és la situació en què han quedat la nostra economia i les nostres empreses. Si no salvem les empreses, no salvem llocs de treball.

-¿Reforma o manteniment de la reforma laboral? Defensem un concepte de flexiseguretat. Ens hem d’adaptar als canvis mirant de mantenir en la mesura possible la màxima ocupació i la màxima capacitat de coneixement. La reforma laboral segur que té aspectes a canviar en molts sentits, però no com una contrareforma, sinó com la reforma que necessitem realment tenint, clar que això va de flexiseguretat.

-¿S’ha d’apujar el salari mínim? S’ha d’adequar a la màxima capacitat que es pugui permetre donar el millor salari i continuar aconseguint que les empreses siguin competitives i que els qui el perceben puguin complir amb totes les seves necessitats. Altrament ens equivocaríem. Parlar de xifres concretes em sembla una cosa absolutament populista, no racional. Vam ser els primers en proposar pujades i en defensar que hi hagi el millor salari possible i el que puguem fer que sigui possible.

Notícies relacionades

-¿Quin problema de les pimes s’ha de resoldre ja? Poder fer polítiques pensant primer en petit. Un exemple: quan es fa una normativa per a un hotel és la mateixa per a un de 1.000 habitacions que per al que en té 20. La capacitat que tenen per complir-la és absolutament asimètrica. Per això primer s’ha de pensar en petit, cosa que significa que s’ha de fer una segmentació clara de la mida de l’empresa procurant que la norma no atrapi la petita i no en freni el creixement.

-Si no guanya ¿continuarà vinculat a Pimec? Si guanya l’altra candidatura, que té uns objectius diferents que jo defenso, no podria seguir. No podria seguir en una institució que es polititza, seria absolutament incompatible.

Temes:

Empreses