eleccions a Pimec
Pere Barrios: «A Pimec s’han de canviar les coses i si no es pot des de dins, ho farem des de fora»
El president de Recam Láser aspira a liderar la patronal Pimec i emular la victòria independentista que es va produir a la Cambra de Comerç
El candidat afirma que si guanya gestionarà «pensant en els interessos dels empresaris catalans, que són majoritàriament independentistes»
Pere Barrios, propietari del grup metal·lúrgic Recam, es presenta a presidir la patronal Pimec. Dos anys enrere va aixecar Joan Canadell, com el seu número dos, a la presidència de la Cambra de Comerç. I avui la seva candidatura, Eines Pimec, arriba impulsada per l’estructura de la independentista ANC als comicis de la patronal de les pimes catalanes. El seu programa es resumeix en dos pilars. D’una banda, la «força» per imposar Pimec com l’única patronal catalana i per pressionar les administracions. I de l’altra el «cervell» per fer de la patronal de les pimes un ‘think tank’, amb respostes per a tot.
¿Per què ha decidit presentar-se per presidir Pimec? Vaig prendre la decisió en 24 hores. Érem quatre empresaris que en una altra època ja havíem parlat d’això i ens va sorprendre. González ens va dir que acabaria la legislatura. I dels que hi érem era el que tenia més experiència. He presidit la territorial del Vallès Oriental i del sector del metall i conec més per dins la casa. Em vaig parar a pensar i vaig dir ‘això s’ha de canviar tot, tenim una porta i hem de travessar-la, no podem esperar quatre anys més’.
¿Quina serà la seva primera mesura si arriba a president? Suprimir el salari del president. Mai l’ha tingut i en la junta del 15 de juliol [del 2020] es proposa i s’aprova que tingui un salari. No sabem si un empleat pot ser-ne candidat o no. Però un empresari, si vol ser president, no pot tenir salari. Ha de ser com sempre, de manera desinteressada.
Enumeri tres prioritats de la seva candidatura. Guanyar força i captar més base. Els actuals 130.000 associats ja són una xifra molt alta, però hem d’aglutinar aquesta força i posar-la en relleu de cara a les administracions i de tot el món. Ara molts socis estan marxant, decebuts, perquè no hi ha marxa, no hi ha moviment. S’ha de demostrar a tothom que qui defensa les pimes catalanes és Pimec. Que no ho ha fet fins ara per complexos, però que a partir d’ara ho ha de fer. Una segona prioritat serà posar-hi ‘cervell’. Pimec ha de ser un ‘think tank’, ha de tenir resposta per a totes les respostes que li arribin d’un soci. Qualsevol tipus de consulta. I la tercera... nosaltres hem plantejat dos punts: la força i el cervell. S’han de deixar de prioritzar els serveis administratius i prioritzar la força. Que no anem als llocs i ens preguntin què pensen els altres.
«S’ha de demostrar a tothom que qui defensa les pimes catalanes és Pimec»
Defineixi la candidatura del seu oponent amb una frase. Continuista i mantenidor del tarannà que ha tingut aquesta entitat durant els últims 25 anys.
¿Si vostè és president, Pimec se significarà políticament? Pimec farà política empresarial i econòmica. Pensant en els interessos dels empresaris catalans, que són majoritàriament independentistes. L’empresari català sap que com més independents i autònoms siguem, millor ho farem. No n’hi ha cap que ens digui que vulgui dependre de Madrid. El que diu això és un funcionari, no un empresari. L’empresari no vol estabilitat, vol dinamisme i creixement, marxa. Els que demanen estabilitat són els que no volen que hi hagi moviment. Pimec serà una patronal independentista, amb tot allò bo que té l’independentisme. Mirarà per la política empresarial, en cada moment, i pensant en el país.
Pimec serà una patronal independentista, amb tot allò bo que té l’independentisme
¿Quines relacions ha de tenir Pimec amb les altres patronals? Cada un ha de posicionar-se i dir el que vol fer. Foment ha de dir la seva, UPM i Cecot també. Nosaltres el que volem és ser el representant autèntic de la pime catalana, que no es pugui discutir això. Sempre es diu que Foment és la gran patronal i no, és la patronal de les grans empreses, que són molt poques.
¿Quina seria la seva primera reivindicació al Govern de la Generalitat? Poder negociar els convenis col·lectius. Al sector del metall, que el conec bé. ¿Qui ho negocia? Foment. Pimec encara no ha negociat cap conveni. Hem pactat el 50% en algunes coses, però en altres no. ¿Com pot ser que al conveni del metall, que som un munt de pimes, unes 800, el negociïn representants de grans empreses? Ells no necessiten patronal, tenen el seu propi conveni d’empresa. Pimec té el complex que és la petita patronal. I no és la petita, és la patronal de les petites, que no és el mateix.
¿Està a favor de derogar la reforma laboral o de mantenir-la? Com a empresari he de demanar que es mantingui la reforma laboral.
¿Ha d’apujar el salari mínim? Espero que sí. Catalunya té capacitat de sobres per pujar el salari mínim, sobretot si tinguéssim més independència econòmica.
La majoria d’aturats no tenen estudis, no poden fer cursets perquè alguns no saben ni llegir, molts són immigrants... només els pots contractar com a aprenents
¿Quin és el problema principal que ha de resoldre ja per a les pimes? Crear una figura que és clau per acabar amb gran part de l’atur: la de l’aprenent sènior. Mira el més de mig milió d’aturats que hi ha a Catalunya. La majoria no són joves, són grans. No tenen estudis, no poden fer cursets perquè alguns no saben ni llegir, molts són immigrants... aquest perfil de gent un empresari només el pot catalogar com a aprenent. Res més. Si el contractes com a peó li has de pagar 1.200 euros, però a la majoria no els ho pots pagar. Han d’aprendre a llegir i a escriure. És el típic cas en què tinc un robot i necessito una persona que l’alimenti. Hi ha un senyor a la porta, concretament immigrant, que em diu que per 600 o 700 euros vindria a treballar. I jo per aquests diners el contractaria, però legalment no puc. Aquest senyor l’única sortida que té és aquesta, la d’aprenent sènior. Si el fitxo i aprèn, el podré formar i el trauré de la borsa de l’atur. I en dos o tres anys aquest senyor ja estarà.
¿Continuarà vinculat a Pimec si no guanya les eleccions? Segurament sí, però continuar a Pimec no vol dir res. Fa any i mig que vaig dimitir dels meus càrrecs i he continuat pagant la quota. Crec que l’impuls que ens donarà això ens obligaria a fer una altra cosa. Veiem molta gent que no se sent representada per Pimec i això s’ha de canviar. I si no ho podem canviar des de dins, ho farem des de fora.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors