Empreses

Abengoa, ¿caiguda o empenta?

  • El Govern responsabilitza la Junta d’Andalusia i la banca de precipitar la insolvència de la companyia

  • Es tracta de la segona insolvència més gran, amb 6.000 milions de deute, després de la de Martinsa-Fadesa

3
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías
Max Jiménez Botías

Periodista

ver +

Amb un deute de 6.000 milions d’euros Abengoa afronta el concurs de creditors i, una nova etapa d’incertesa, la tercera ja, mentre políticament es reparteixen les culpes sobre qui ha deixat caure l’empresa sevillana d’enginyeria i energies renovables, que no ha sigut capaç de posar d’acord els seus accionistes sobre el pla de refinançament que havia de treure la companyia de la seva última crisi. La firma protagonitza la segona insolvència més gran de la història espanyola després de la de Martinsa-Fadesa, que el 2008, en plena crisi financera-immobiliària, va declarar un deute de 7.000 milions d’euros.

Abengoa arriba a aquesta tercera ensopegada –-el 2015 es va declarar per primera vegada en preconcurs, amb un deute de 20.000 milions, i el 2018 va ser la segona ensopegada de la qual encara no ha pogut sortir-– al no tirar endavant l’últim pla de salvació que havia de procurar una injecció de 550 milions d’euros entre crèdits i avals. La Companyia Espanyola d’Assegurances de Crèdit a l’Exportació (Cesce) havia d’aportar 300 milions en avals, mentre que els 250 restants es repartien en 180 milions prestats per la banca creditora i avalats per l’ICO, 50 milions en un crèdit de l’ICO i 20 milions que aportaria la Junta d’Andalusia. Però el crèdit municipal no va arribar a aprovar-se per part de la Junta, a qui s’assenyala com a causant del desenllaç en la insolvència.

Deures i tasques

La ministra portaveu del Govern, María Jesús Montero, ha defensat aquest dimarts que el Govern d’Espanya ha fet «els seus deures i tasques» per ajudar a mantenir la viabilitat d’Abengoa i ha assegurat que són altres dels participants en el rescat, com la banca i la Junta d’Andalusia, els que han «d’explicar per què no han estat en aquest mateix grau de compromís» que ha portat la companyia a sol·licitar el concurs voluntari de creditors. De fet, La Junta no ha aportat l’ajuda sol·licitada i els creditors, encapçalats pel Banc Santander i KKR, no han tirat endavant el seu pla. Van accedir a injectar 230 milions a canvi de quedar-se amb la majoria dels actius. Un acord que va ser rebutjat frontalment per una part dels seus accionistes, que van aconseguir expulsar el consell d’administració i intenten donar un altre cop de mà a una junta d’accionistes, convocada per al 4 de març.

En roda de premsa, Montero va remarcar que el Govern ha recolzat «en tot moment» Abengoa i sempre ha «donat la mà» a la companyia per «portar a bon port una difícil situació» agreujada per la crisi de la Covid-19. El Govern estava disposat a aportar més de 400 milions d’euros en el pla de reestructuració per al grup a través de l’ICO i CESCE.

Un problema de 6.000 milions

Notícies relacionades

El president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, ha eludit qualsevol responsabilitat a l’assenyalar que no creu que se li pugui imputar al Govern andalús del PP-A i Ciutadans (Cs) la situació d’Abengoa. Moreno ha apuntat que «si es parla de 6.000 milions de desquadrament als comptes d’Abengoa, els 20 milions sol·licitats a la Junta, i que no podem donar-li per la normativa, no haurien contribuït pràcticament de cap manera a poder millorar la situació de l’empresa». D’aquesta manera, ha confiat que l’ICO, el Govern, les entitats financeres i l’empresa estableixin un pla de viabilitat «seriós i que doni futur a la companyia», mentre, per la seva banda, ha remarcat que la Junta estarà al costat d’Abengoa «en cada qüestió que sol·liciti i puguin atendre».

Els sindicats han expressat la seva preocupació davant aquesta situació. El secretari general d’UGT FICA Sevilla, Manuel Ponce, ha assenyalat: «Després de quatre mesos d’incertesa, amb tot paralitzat, sense avenços, i acabes amb els bancs no mantenint la pròrroga del pla de refinançament, ni el Govern ni ningú. Es va acotant cada dia molt més la situació de la companyia en relació al futur i la viabilitat», ha advertit. Ponce ha recordat la situació d’incertesa que ha viscut la companyia i ha criticat que «la Junta d’Andalusia no hagi complert amb el seu compromís d’aportar 20 milions», a la qual cosa ha afegit el paper dels accionistes minoritaris «exercint el seu dret per boicotejar el refinançament».

Temes:

Empreses