Transformació digital

Les 10 professions tecnològiques més buscades del 2021 (i quant guanyen)

Les 10 professions tecnològiques més buscades del 2021 (i quant guanyen)
5
Es llegeix en minuts
El Periódico

Durant la pandèmia, la necessitat de mantenir-se connectats per treballar, relacionar-nos o fer tràmits ha suposat un augment dels negocis ‘online’, una preocupació més gran per la ciberseguretat i la gestió de dades, així com una migració del món físic al cloud

En aquest context d’acceleració de la transformació digital, el sector IT és el que més perspectives de crear i mantenir ocupació té a curt, mitjà i llarg termini, a tot el món. El 38% de les companyies han apostat per accelerar la seva digitalització com a resposta a la crisi de la Covid-19. D’aquestes, el 86% ha aconseguit mantenir la seva plantilla o generar noves oportunitats, segons l’últim estudi de ManpowerGroup.

A Espanya, l’ocupació en aquest sector ha tingut un creixement del 7,3% en els últims anys i segueix en augment, segons l’últim informe de la patronal tecnològica AMETIC. Els perfils digitals es requereixen a noves àrees de negoci i també a sectors més tradicionals, en el seu procés d’adaptació, com la banca, el farmacèutic o l’automoció. «Les professions digitals són i seran cada vegada més les més demanades i cotitzades», explica Òscar Fuente, director i fundador d’IEBS Business School.

«L’època de canvis socials i tecnològics que estem vivint ha provocat una transformació no només en el nostre dia a dia, sinó també a les organitzacions. S’ha generat una renovació en la gestió i direcció de les empreses demanant nous líders i perfils digitals per afrontar els reptes que presenta la digitalització», afegeix.

Les més buscades

Plataformes especialitzades en ocupació, com Hays, i formació, com IEBS, han recopilat les tendències en ocupació digital i tecnològica per aquest any. Aquestes són les professions tecnològiques amb més empenta: 

1. Data Analyst: l’analista de dades desenvolupa una visió concreta i pràctica del Data Science, adaptant solucions a la indústria en què s’especialitza.

També s’encarrega de buscar noves fonts d’informació amb què descobrir tendències i mètriques que millorin la presa de decisions de l’empresa, per exemple, a través de quadros de comandament i informes en què els equips es poden recolzar. El sou d’un Data Analyst pot oscil·lar entre els 36.000 i 40.000 euros anuals, indica IEBS.

2. Data Scientist: el Data Scientist s’encarrega de la depuració i anàlisi de dades mitjançant models estadisticomatemàtics, amb l’objectiu de detectar patrons amb què predir resultats i verificar hipòtesis.

A causa que sol treballar amb tota mena de dades, estructurades o no estructurades, precisa d’amplis coneixements en estadística i programació per exercir el seu rol. El sou del Data Scientist pot rondar entre els 50.000 i 60.000 euros a l’any.

3. Especialista en ciberseguretat: aquest professional és l’encarregat de la privacitat i protecció de dades de les empreses per fer front als atacs cibernètics. Es tracta d’una persona experta en seguretat informàtica amb amplis coneixements en l’àmbit. Aquests especialistes solen tenir un sou base de 34.000 euros a l’any. 

«L’augment dels delictes cibernètics implica un fort increment de la despesa i la demanda de professionals especialitzats en ciberseguretat», afirma Julien Mur, senior manager d’IT, Digital i eCommerce de HAYS.

4. Enginyer / arquitecte / consultor de Cloud: la pandèmia ha obligat moltes empreses a buscar solucions al núvol per permetre el treball híbrid. No obstant, aquesta transició cap a un model de treball digital i centrat en el ‘cloud’ es va haver de fer, en molts casos, de forma ràpida i precipitada.

Ara, «les empreses necessiten assegurar-se que els seus sistemes són robustos, segurs i eficients», destaca Mur. Enginyers i arquitectes del núvol seran dos dels treballs tecnològics més sol·licitats el 2021, principalment els especialitzats en Amazon Web Services (AWS) i Microsoft Azure.  

També s’ha elevat la demanda de consultor de Cloud, un nou perfil emergent amb amplis coneixements tècnics, capaç de dissenyar les solucions cloud adequades per a cada organització. El seu sou mitjà se situa en els 41.000 euros a l’any.

5. Digital Project Manager: S’encarrega de conduir els projectes digitals des del concepte inicial fins a l’entrega. Treballen amb diversos clients diferents i han de ser experts a administrar i construir-hi relacions. Hauran d’informar contínuament sobre l’estat dels projectes. El sou del Digital Project Manager, d’acord amb IEBS, sol ser de 46.000 a 50.000 euros anuals.

6. Desenvolupador de ‘software’: s’encarrega de la transició i adaptació de les empreses a un model de negoci digital. «Al món actual, és la tecnologia la que impulsa les empreses i la que les obliga a innovar per resoldre els nous problemes que han sorgit arran del coronavirus, per la qual cosa els desenvolupadors de ‘software’ sempre tindran un paper crucial», assegura l’expert de HAYS.

Aquest tipus de perfils sol partir d’un sou base de prop de 24.000 euros, i poden arribar fins als 40.000 anuals.

7. Blockchain Specialist: un expert en Blockchain pot crear aplicacions basades en aquesta tecnologia, coneguda per la seva aplicació al món de les criptomonedes, per a les empreses.

Cada vegada són més les organitzacions que integren les tecnologies financeres a les seves rutines com elements clau de la transformació. El sou d’un Blockchain Specialist normalment està entre els 50.000 a 60.000 euros anuals, assenyalen des d’IEBS.

8. Especialista en intel·ligència artificial: els experts en IA es poden dividir en dues branques; els més tècnics, que s’encarreguen de dissenyar i desenvolupar models algorítmics complexos per resoldre tota mena de problemes d’optimització, i els més pròxims al negoci, aportant aplicacions reals en una indústria concreta.

Aquests últims no requereixen un profund coneixement tècnic, sinó un equilibri entre negoci i tècnica. Aquest tipus de perfils sol partir d’un sou base de 27.000 euros, i poden arribar a cotes dels 60.000 anuals.

9. Enginyer de robòtica: la tendència creixent a l’automatització dels processos està generant una gran demanda d’aquest professional qualificat, el sou del qual pot ser d’uns 25.000 euros anuals.

Notícies relacionades

10. eSports Manager: és un dels perfils més buscats del moment. S’encarrega de l’anàlisi de negoci al sector dels esports electrònics, coneixen bé l’ecosistema i la seva estructura monetària.

En certa manera funcionen com els Digital Product Managers i poden cobrar entre 30.000 i 40.000 euros a l’any.

Temes:

Ocupació