CRIPTOMONEDES
¿Cobraries el teu sou en bitcoins?
Fitxatges de futbol, feines freelance, o la creació de pàgines webs ja són algunes de les professions que cobren en bitcoins
Fa una mica més d’una dècada, les criptomonedes sonaven a ciència-ficció. Avui dia, són una cosa més habitual o, almenys, la gent ja n’ha sentit parlar. Avui dia, el 82% dels espanyols ja saben què són, segons un estudi del Centre per a la Governança del Canvi de l’IE d’Espanya University. No obstant, només el 16% n’és propietari d’alguna, cosa que suposa al voltant de 7,5 milions de persones.
Tot i que la majoria dels propietaris (el 60%) les tenen per inversió i només el 13% les utilitza per comprar, cada vegada es fan més transaccions amb aquestes divises. I això malgrat que parlem de mercats no regulats i, per tant, subjectes a més volatilitat. Serveixi com a exemple com es va comportar el bitcoin, la més popular de les criptos, aquesta mateixa setmana: el dilluns 22 de febrer va arrencar en 47.400 dòlars i va acabar el dia en 44.500 dòlars.
Cada vegada hi ha més integració d’aquestes monedes en el nostre dia a dia, fins i tot a l’hora de rebre pagaments. De fet, ja hi ha els primers exemples de cobrament de «salari» en criptodivises. Una de les pioneres va ser l’empresa japonesa GMO Internet, que va començar a pagar el 2018 uns 900 euros al mes als seus empleats amb bitcoins.
Tot i que no és una pràctica estesa, cada vegada hi ha més llocs de treball que es paguen amb criptosous: la web xbtfreelancer.com.cutestat.com permet fer treballs en diferents indústries com a freelance i rebre pagaments exclusivament amb aquestes monedes. En el dia d’avui sembla una cosa residual, però Jorge Soriano, CEO de Criptan, explica que arribarà un moment en què la majoria dels treballadors cobrin en criptomonedes, tot i que matisa que no sap si en bitcoins o en una stablecoin (vinculada a una divisa comuna: euro, dòlar...). «Primer s’ha de facilitar que el treballador que rebi aquest cobrament pugui utilitzar-lo en la societat», afirma.
Reconeix que des de Criptan ja estan preparant una plataforma per poder fer aquests pagaments en criptomonedes. Així, qualsevol ocupació podrà tenir aquest salari en monedes virtuals. Considera, això sí, que els tecnològics seran els primers en veure-ho com a habitual pel coneixement dels treballadors.
Raúl López, ‘country manager’ de Coinmotion España, assegura que pràcticament qualsevol feina podria cobrar-se en bitcoins. Al món de la informàtica, el videojoc i l’electrònica, per exemple, si estàs dissenyant una pàgina web, hi ha plataformes en què pots pagar amb criptomonedes per contractar serveis com un ‘hosting’, dominis i servidors virtuals, entre d’altres. López destaca que, en vista de la seva gran volatilitat, és important analitzar les característiques del bitcoin o un altre tipus de criptomonedes per troball aquella que sigui la més adequada al cobrament del teu salari.
Jorge Soriano afegeix que s’ha d’aconseguir que el bitcoin sigui més accessible per a tothom, però reconeix que és un procés llarg. Per això, demana més empenta per part de les empreses. Emiliano Bermúdez, subdirector general de Donpiso, assenyala per la seva part que fixar un preu més o menys estable «serà difícil», però considera que anem en camí cap a l’estabilització del sistema de criptomonedes, la seva regulació i la seva acceptació com a mitjà de pagament i cobrament.
‘Criptofitxatge’ al futbol
A poc a poc aquesta acceptació arriba a més sectors. A principis d’any es feia el primer fitxatge de la història del futbol en criptomonedes. David Barral es convertia en el primer jugador que arriba a un club, en aquest cas el DUX Internacional de Madrid, que juga a Segona Divisió B, després de pagar el seu fitxatge amb bitcoins.
El CEO de Criptan (pasarel·la de pagament amb què es va fer la transacció) explica que van ser ells els qui van proposar al club fer el fitxatge de bitcoin: «Volíem fer una cosa diferent i que es veiés amb transparència que les criptomonedes poden ser un mètode més de pagament», tot i que matisa que el jugador no cobra en bitcoins, sinó que és el DUX Internacional que els converteix en euros perquè David Barral rebi el seu salari. «El nostre repte següent és convèncer-lo perquè prefereixi cobrar [directament] en criptomonedes», diu Soriano.
Les monedes virtuals també s’han obert un lloc al mercat immobiliari. És a dir, ja es poden comprar vivendes amb Bitcoins o amb qualsevol criptomoneda. La primera casa que es va comprar amb aquest mètode a Espanya va ser a Tarragona, per 40 bitcoins (550.000 euros). Això sí, el subdirector general de Donpiso avisa que tot i que és possible pagar amb aquestes divises, les escriptures s’han de fer en euros. És a dir, el comprador i el venedor acorden un preu en bitcoins i després davant notari es pacta a quants euros equivalen, atesa la volatilitat actual de la criptomoneda.
Notícies relacionadesEn aquesta transacció, el més beneficiat sol ser el propietari de l’immoble, perquè «veu el vessant d’inversió del bitcoin», tal com diu Bermúdez. I afegeix que per al comprador serà beneficiós depenent de quan ho faci. Tot i que reconeix que «el gran avantatge» és que està exempt de comissions.
De moment, aquest tipus d’operacions es fan entre particulars, i «en la vivenda, la incidència és mínima». Però pronostica que en el futur les compres amb aquestes divises seran moneda de canvi més habitual.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034