Febre per la moneda virtual
Criptomonedes: les alternatives al bitcoin que atrauen cada vegada més joves
L’auge del bitcoin impulsa la inversió en altres divises digitals com l’ethereum
Els experts adverteixen del risc especulatiu i de ser víctimes d’estafes
Segur que has sentit parlar del bitcoin. L’últim any, la moneda virtual més popular del món ha quadruplicat el seu valor, arribant a superar els 50.000 dòlars. Catapultada pel recolzament de grans inversors com el magnat Elon Musk, el bitcoin s’ha convertit per a molts en un sinònim de criptomoneda. Però la realitat és que al món digital hi ha milers d’altres divises alternatives. I cada vegada més joves hi inverteixen.
Per conèixer aquestes criptomonedes primer fa falta entendre com funciona ‘blockchain’. Mitjançant una cadena de blocs encriptats, aquesta revolucionària tecnologia permet connectar els usuaris perquè puguin fer transaccions de forma descentralitzada, això és, sense dependre de bancs com a mitjancers i garantint la seva privacitat.
Aquesta xarxa és l’arquitectura bàsica sobre la qual se sustenten totes les criptomonedes. El bitcoin s’ha convertit en un referent amb dos objectius al cap. El primer és convertir-se en un valor refugi similar a l’or. El segon, a llarg termini, és reemplaçar les divises actuals. El juny passat, el creador de contingut Pau Ninja, de 30 anys, va començar a invertir en bitcoins. Ara ja té tot el seu patrimoni invertit en aquesta moneda virtual. «Les decisions d’expansió monetària dels bancs centrals estan devaluant el valor dels diners i això fa que no tingui sentit invertir en una altra cosa», explica. «El bitcoin dona resposta al problema del sistema monetari». La seva inversió s’ha transformat en beneficis de més del 80%.
Alternatives al bitcoin
Tot i que el Pau descarta invertir en altres criptomonedes, hi ha alternatives al bitcoin. Aquestes divises, conegudes com a tokens virtuals, funcionen com les accions d’un determinat projecte empresarial. És el cas d’ethereum, un sistema de ‘blockchain’ que es pot aplicar a camps com les monedes, però també per desenvolupar contractes intel·ligents o sistemes de vot electrònic impossibles de piratejar.
Frodo was the underdoge,
— Elon Musk (@elonmusk) 11 de febrero de 2021
All thought he would fail,
Himself most of all. pic.twitter.com/zGxJFDzzrM
Les perspectives de futur d’aquesta tecnologia fan que la criptomoneda ethereum sigui una inversió atractiva. Com més s’hi inverteix més augmenta el seu valor. Un joc d’apostes que ha disparat l’especulació a l’estratosfera. «És una bogeria que està arrossegant els inversors i que, com la febre de l’or, pot petar demà», explica Iñigo Merino, de 28 anys, líder d’innovació a SAP, la companyia de ‘software’ més gran d’Europa. Fa temps que inverteix en borsa, però des del desembre passat va començar a apostar per ethererum, litecoin i chainlink.
En molts casos, l’inflat valor d’una criptomoneda està desconnectat del valor del producte o tecnologia que recolza, que és més una promesa que una realitat. «Ho faig per pura especulació, no crec que aquestes monedes serveixin a curt termini per comprar coses útils de la vida diària», explica el Manu, un malagueny de 27 anys establert a Madrid que, després d’anys invertint mentre treballava de cambrer, s’ha posat a estudiar finances.
El Carlos va començar el 2017, quan tenia 26 anys. Llavors va fer petites inversions de fins a 400 euros. Tot i que ara la seva aposta principal és bitcoin, també inverteix en divises com ethereum o litecoin «per diversificar». L’últim mes ha tret 900 euros de benefici i tot el que guanya ho inverteix en bitcoins com si fos el seu «pla de pensions».
Fàcil d’aprendre
Aquest tipus d’inversions s’han popularitzat més enllà dels cercles financers. L’Albert té 32 anys i treballa al sector cultural. L’abril passat, enmig d’una pandèmia que ha sigut un llast per a la seva indústria, va decidir posar 900 euros dels seus estalvis en bitcoins i ethereums. «Mai havia invertit en res, però veient la meva situació com a autònom, la falta de fons per a la jubilació i el que ens ofereix el futur a la nostra generació cal trobar maneres de garantir que de grans tindrem un coixí econòmic», explica. La seva inversió equival ara a 2.500 euros.
La Leti va entrar en aquest món fa només una setmana quan un amic l’hi va recomanar. Ella i la seva parella han posat 250 euros a ethereum i altres ‘criptos’ com cardano i polkadot. «Veient com els diners al banc no serveixen de res vam decidir jugar a això i deixar-ho invertit per estalviar fins que ho necessitem», explica aquesta biòloga marina de 31 anys establerta a Mallorca.
El Joan té 27 anys i comparteix aquesta visió. Al gener va invertir 150 euros amb litecoins i ethereums després de seguir els passos de la seva parella i el seu gendre. «Ho deixarem allà un any. Si ho perdem és poca cosa, però si guanyem diners segurament ho aprofitarem per anar de vacances», explica.
El món financer, digital i de les criptomonedes és ple de tecnicismes i conceptes abstractes de difícil comprensió. No obstant, l’aparició de noves aplicacions senzilles i pedagògiques ha accelerat aquest auge. «Vas entenent com funciona durant el procés d’invertir i si no n’aprens mirant vídeos o llegint articles per internet», explica l’Albert. «De moment, només toco dos botons de l’‘app’», afegeix la Leti.
Especulació i estafes
El fenomen de les criptomonedes s’ha convertit en una bombolla. Es calcula que actualment hi ha fins a 8.000 divises virtuals. No obstant, com explica el Pau, la majoria d’aquestes «no tenen gaire valor, només s’aprofiten de l’auge del bitcoin». Aquestes divises es coneixen popularment com a ‘shitcoins’ (monedes de merda, en anglès) i serveixen per a l’especulació. La més famosa d’aquestes monedes és dogecoin –creada com a divertiment i que treu el nom del famós gos Shiba Inu convertit en mem–, amb un valor que s’ha quadruplicat l’últim mes després del recolzament de celebritats com Musk o Snoop Dogg. «Vaig comprar dogecoins com a broma, però després de pujar les vaig vendre», explica el Manu.
Notícies relacionades#Dogecoin #memes #crypto #cryptocurrency #doge #tothemoon #wow #moonsoon #dogecoinmoon #thegoodstuff #muchfunny #suchmemes #happydoge #moon #beautiful #thetruthisthetruth #love #spreadlove #DYOR #NotAnInvestment #charity #brilliant
— Dogecoin Memes (@DogecoinMemes) 29 de enero de 2021
Dogecoin clicking game: https://t.co/nN2IK9oSG3 pic.twitter.com/3R8ysWKbU1
Diversos experts assenyalen que una varietat de criptomonedes més gran impulsa una competència que ajuda a rebaixar-ne el cost. Aquestes alternatives al bitcoin tenen un valor més baix, el que facilita que joves amateurs hi inverteixin i que el seu potencial de creixement sigui molt gran.
No obstant, el risc d’apostar per aquestes divises és també més gran. Poden crear i enfonsar fortunes en qüestió d’hores. Una ruleta d’especulació virtual gegant en què les estafes són una constant. A Telegram, explica el Manu, hi ha grups en què inversors amb molt capital aconsegueixen mobilitzar molta gent perquè inverteixi en una ‘shitcoin’. «Quan això passa augmenta la liquiditat, ells venen les seves divises fent molts diners i els altres es queden atrapats, obligats a veure com es devalua sense poder retirar-se», alerta. «Això no és com invertir en una empresa on saps que darrere hi ha actius», adverteix Merino. «Amb moltes criptomonedes no hi ha res, només fum i especulació».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034