Clausura de jornades

La BWAW mostra l’empoderament femení en el món empresarial

Dones dirigents defensen un lideratge femení, inclusiu i transformador

La BWAW mostra l’empoderament femení en el món empresarial
5
Es llegeix en minuts

La Barcelona Woman Acceleration Week (BWAW), organitzada pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i la Fundación Incyde de les Cambres de Comerç, ha finalitzat aquest divendres la seva primera edició, en què s’ha situat com un esdeveniment de referència per avançar de forma activa en la igualtat de gènere en l’àmbit empresarial i que, a més, contribueix a visibilitzar Barcelona com una ciutat clau per al desenvolupament de la nova economia, més sostenible i amb més estàndards en matèria de paritat de gènere. En aquesta línia, el CZFB ha confirmat que hi haurà una segona edició, que se celebrarà del 2 al 4 de març del 2022. BWAW ha celebrat un acte de clausura presidit per Jaume Collboni, primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, acompanyat per Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al CZFB; Blanca Sorigué, directora general del CZFB; José Luis Bonet, president de Fundación Incyde i de la Cambra de Comerç d’Espanya, i Verónica Ollé, secretària general de RTVE.

Collboni ha volgut assenyalar que «és evident que especialment les carreres tècniques o la indústria tecnològica i digital, en la qual Barcelona vol ser un referent, hi ha una important desigualtat. La igualtat de gènere és un requisit fonamental i no apreciar el talent femení surt car i cada vegada més empreses en són conscients. Del conjunt de les persones que treballen en l’àmbit tecnològic a Barcelona avui dia només el 8% són dones, i per això és important la col·laboració publicoprivada que permeti aprofitar el potencial de tots els talents que tenim a la ciutat, de diferents gèneres, edats i procedència».

En la mateixa línia, Navarro ha insistit que «l’economia no pot prescindir del talent femení, i les dones poden aportar una visió diferent de la gestió dels negocis perquè, entre tots, sumem més» i ha agraït la «col·laboració de tots els ponents, ‘partners’ i assistents a l’esdeveniment que ja han convertit la BWAW en un espai per compartir experiències i proposar accions i iniciatives que ens acompanyin en aquest camí per eliminar barreres i avançar en la igualtat de gènere».

Per la seva banda, Bonet ha apuntat que «la crisi ens ha portat molts problemes, però també molts aprenentatges. Tenim davant de nosaltres una gran oportunitat per transformar la nostra societat. I en aquest procés de canvi i renovació la dona hi ha de jugar un paper destacat. La resiliència i l’empatia són dues qualitats associades a la dona i que en aquest moment cobren vital importància per a la reconstrucció econòmica i social a què hem d’enfrontar-nos després de la pandèmia». Segons Ollé, «el paper d’un mitjà de comunicació en aquest sentit és essencial i nosaltres, com a ràdio televisió pública, posem tots els mitjans que tenim a l’abast per donar visibilitat a la igualtat de gènere. Des de l’Institut de RTVE hem elaborat una guia d’igualtat com a eina per abordar continguts relacionats amb la dona per fugir dels estereotips i abordar situacions de desigualtat amb l’objectiu que transcendeixi el missatge».

En aquesta primera edició de la BWAW hi han assistit de forma virtual més de 2.200 persones de tot Espanya, de les quals un 70% han sigut dones i un 30% homes, i s’ha assolit així l’objectiu del CZFB d’arribar a un públic ampli i amb representació dels dos gèneres. Així mateix, la franja d’edat predominant entre els seguidors de la BWAW (51%) és la de 26 a 45 anys. Totes les sessions de l’esdeveniment s’han retransmès des dels platós de RTVE Catalunya a Sant Cugat del Vallès i de RTVE a Madrid, i s’han pogut seguir des de la web de la BWAW. Així, el CZFB i la Fundación Incyde, en col·laboració amb el Consell de la Dona de la Zona Franca, han creat un esdeveniment de referència per fomentar la interacció per impulsar solucions i projectes que permetin generar un progrés en la igualtat de gènere. La primera edició de la BWAW ha tingut com a ‘partners’ CaixaBank, l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona i la revista ‘Woman’.

Estudi

Notícies relacionades

En el marc de la BWAW, el Consorci de la Zona Franca de Barcelona ha presentat un estudi portat a terme amb el GESOP amb l’objectiu d’analitzar la situació de les empreses del Polígon de la Zona Franca de Barcelona en matèria d’igualtat de gènere. L’estudi evidencia que l’home té més pes específic en el món empresarial que la dona. El 74% dels treballadors són homes davant el 26% de dones. No obstant, hi ha un nombre de dones més gran amb formació universitària, un 31% davant el 26% d’homes, tot i que en els càrrecs directius continua predominant el gènere masculí. En aquest sentit, del total de treballadors d’aquesta zona industrial, el 18% són homes que ocupen llocs de direcció, mentre les dones directives es limiten al 12%. Així mateix, l’únic àmbit en què predomina el gènere femení a les empreses del polígon és entre el personal administratiu. Quant a les jornades laborals, el percentatge de dones que treballen a temps parcial (9,4%) doblen el masculí (5,7%). Els homes, per la seva banda, fan més torns variables i nocturns.

Malgrat que el 93% de les empreses asseguren estar molt o bastant compromeses amb la igualtat de gènere, menys de la meitat compta amb un pla d’igualtat i només un terç té contemplat un protocol de prevenció d’assetjament sexual, més comú entre les empreses de més dimensió. En les últimes sessions de l’esdeveniment, BChange ha reunit María Peña, consellera delegada d’ICEX; Clara Arpa, presidenta del Pacte Mundial de les Nacions Unides per a Espanya; Inmaculada Riera, directora general de la Cambra de Comerç d’Espanya i vicepresidenta de Fundació Incyde, i Jorge Brown, vicepresident d’Advanced Leadership Foundation, amb Pere Buhigas, director de RTVE Catalunya com a moderador.

Temes:

Empreses