infraestructura fallida

La Cecot exigeix al Govern que reclami els 1.350 milions del magatzem Castor

La patronal vallesana pregunta a Ribera si exigirà responsabilitat patrimonial a ACS, principal accionista d’Escal, la concessionària, que ha presentat concurs de creditors

Les plataformes del projecte Castor davant les costes de Vinaròs (Castelló).

Les plataformes del projecte Castor davant les costes de Vinaròs (Castelló). / EFE

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La patronal vallesana Cecot ha demanat a la vicepresidenta quarta i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, que reclami a Escal, la societat concessionària del fallit magatzem de gas Castor, del que ACS és el principal accionista, els 1.350 milions que va costar la infraestructura.

Recentment, el Congrés va haver de ratificar l’emissió de deute públic per pagar al Santander, CaixaBank i Bankia els 1.350 milions que van avançar per compensar a la concessionària de la infraestructura que es va haver de tancar pels sismes que va provocar al sud de Catalunya i el nord del País Valencià. En una carta, aquesta organització patronal pregunta a Ribera si s’exigirà alguna responsabilitat patrimonial als accionistes.

Immediatament després de conèixer que Escal havia presentat concurs de creditors, la Cecot es va dirigir a Ribera perquè expliqui les mesures que pensa prendre per recuperar els diners. En aquest sentit recorda la sentència del Tribunal Constitucional del 2017, que obliga la societat concessionària «a tornar els 1.350.729.000 euros que va rebre» ja que es va declarar inconstitucional el reial decret que reconeixia la compensació pel tancament de la instal·lació.

Societat dominant

Davant l’opció que Escal es declari insolvent, el president de la patronal vallesana, Antoni Abad, reclama al Govern si pensa exigir la responsabilitat patrimonial dels socis. En aquesta línia recorden el propi reial decret per reclamar a la societat concessionària i, en especial l’ACS de Florentino Pérez, per ser la principal accionista, ja que es preveu que fos «la societat dominant la que ostentés una participació superior al 50% del capital social d’Escal»

La Cecot va començar el 2015, juntament amb altres organitzacions, diverses actuacions contra la compensació pel Castor. Estava previst que els 1.350 milions, més els interessos, a l’haver-se endossat el deute als tres bancs per haver avançat els diners per a la compensació a Escal, la paguessin els consumidors a través del rebut del gas durant 30 anys.

Notícies relacionades

A finals del 2015, el Parlament Europeu va instar la Comissió Europea i el Banc Europeu d’Inversions (BEI) a prendre mesures per evitar que els contribuents espanyols carreguessin amb els costos del magatzem Castor, un projecte precedit d’«una avaluació desastrosa». El 2017, el Tribunal Constitucional va avalar la decisió de l’Eurocambra, cosa que suposava un aval per a la impugnació de les ordres ministerials anuals que establien el recàrrec al rebut per part de la Cecot davant el Tribunal Suprem.

Aquestes reclamacions afectaven les ordres per als anys 2014, 2015, 2016, 2017 i 2018. Aquestes instruccions desenvolupaven el reial decret del 2014 que preveia recaptar els costos de manteniment i conservació del Castor, així com la compensació de 1.350 milions a través del rebut anual del gas. El Suprem va donar la raó a la Cecot en les impugnacions

Temes:

Castor Energia