Empreses
Abengoa demana un rescat de 249 milions d’euros a la SEPI
La firma sevillana es troba en concurs de creditors amb un deute de 6.000 milions d’euros
L’empresa d’enginyeria i energies renovables Abengoa ha sol·licitat un rescat de 249 milions d’euros per a la seva filial Abenewco 1 amb càrrec al Fons de Recolzament a la Solvència d’Empreses Estratègiques de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI), creat pel Govern central per donar oxigen a aquelles companyies afectades pel coronavirus que són en sectors clau per a l’economia nacional.
La firma sevillana, amb un deute de 6.000 milions d’euros, es troba en ple concurs de creditors, després que no hagi pogut tirar endavant el seu últim pla de salvació. El grup va traspassar a Abenewco 1 els actius i les activitats més valuoses de la matriu, i ara proposa la implantació d’una operació en tres fases per sortir de la fallida, tot i que sense tenir encara un acord amb els diferents grups de creditors ni l’aprovació de les diferents institucions públiques (SEPI, ICO i CESCE) implicades en el pla, segons ha informat en una comunicació a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
La intenció d’Abengoa per salvar l’empresa passa per una primera fase de finançament intern i avanç d’una nova línia d’avals; una segona, de finançament addicional, tancament de reestructuració i disponibilitat de la resta de la nova línia d’avals, i una tercera, que passa pel finançament de la SEPI. Tot això després d’haver rebut una oferta no vinculant per un grup d’inversors liderada per TerraMar Capital que consisteix a proporcionar 150 milions d’euros en forma de préstec i 50 milions d’euros en forma d’aportació de capital a Abenewco 1.
El préstec es dividiria en dos desemborsaments, un inicial de 35 milions d’euros que el dotaria de liquiditat a curt termini (primera fase), i 115 milions d’euros addicionals que estarien subjectes al compliment de certes condicions (segona fase). A més, la companyia preveu la subscripció d’un nou contracte de reestructuració i els compromisos de finançament en diners i avals amb la garantia de l’ICO i de la CESCE en la primera fase d’aquest pla.
Una vegada complertes les condicions, Abenewco 1 realitzaria una ampliació de capital que subscriuria TerraMar per un import de 50 milions d’euros, amb l’objectiu d’arribar a ostentar el 70% del capital social d’Abenewco 1. «Aquesta oferta de finançament i inversió està condicionada al fet que les institucions financeres de relació de la companyia aportin nou finançament i noves línies d’avals, en línia amb els acords firmats i anunciats l’agost del 2020», indica Abengoa al comunicat. Això és una nova línia d’avals per un import inicial de 40 milions d’euros que posteriorment assoleixi els 300 milions d’euros, així com un finançament sindicat bancari amb una cobertura de l’ICO pel 70% de l’import.
Abengoa es va declarar per primera vegada en preconcurs el 2015, amb un deute de 20.000 milions, i el 2018 va ser la segona ensopegada, de la qual no ha pogut sortir encara, al no tirar endavant l’últim pla de salvació. La Companyia Espanyola d’Assegurances de Crèdit a l’Exportació (CESCE) havia d’aportar 300 milions en avals, mentre que els 250 restants es repartien en 180 milions prestats per la banca creditora i avalats per l’ICO, 50 milions en un crèdit de l’ICO i 20 milions que aportaria la Junta d’Andalusia. Però el crèdit municipal no va arribar a aprovar-lo la Junta.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors