Enquesta del Col·legi

Els economistes insten el Govern a prioritzar els ajuts per als sectors més afectats per la pandèmia

El degà, Oriol Amat, adverteix que «no es pot deixar que el mercat ho solucioni tot»

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Els economistes catalans consideren que el Govern de la Generalitat hauria d’abordar de manera prioritària mesures per a «la recuperació dels sectors i activitats més malmesos per l’impacte de la Covid-19». L’ocupació, la reindustrialització i la sanitat figuren entre els aspectes a mimar per les decisions polítiques, segons una enquesta realitzada entre 1.362 membres del Col·legi d’Economistes de Catalunya. El degà, Oriol Amat, va opinar aquest dimecres que davant l’actual situació d’emergència econòmica «no es pot deixar que el mercat ho solucioni tot», i els ajuts directes han de destinar-se també a empreses sobre les quals recauen dubtes sobre la seva viabilitat, «per intentar capgirar la seva situació i que es recuperin».

Segons l’enquesta, el 64,7% dels economistes apunten a la conveniència de mesures urgents per als sectors i activitats més afectats per la pandèmia. L’impacte de la crisi es percep en el fet que el 88% dels economistes opina que l’economia catalana és pitjor ara que fa un any. Malgrat això, l’índex de confiança dels economistes cau en relació amb fa un any però comença a repuntar i la previsió és que es recuperi.

Els economistes catalans valoren més ara que fa tres mesos la gestió de les autoritats públiques de la crisi de la Covid, considerant relativament millor les mesures preses per les autoritats europees. L’impacte de la pandèmia continua sent, amb molta diferència, la principal preocupació dels economistes, mentre que la situació política passa a ser la segona, per davant de l’atur.

Notícies relacionades

Un element estratègic per a les empreses en els pròxims anys és la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) proposats per les Nacions Unides a l’Agenda 2030 de cara al desenvolupament econòmic i social del món, però només un 27% dels enquestats declaren saber com traslladar els ODS a la pràctica.

L’Enquesta de Situació Econòmica d’Hivern 2021 del CEC ha traslladat preguntes concretes per a les demarcacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona. A Barcelona s’ha consultat quines haurien de ser les prioritats per a la reactivació de l’economia metropolitana en l’àmbit de la digitalització i els economistes barcelonins han apuntat com a clau les eines per avançar en la digitalització empresarial, especialment entre les pimes; la reindustrialització de l’economia amb indústria 4.0, i la digitalització de l’Administració pública i millora de la capacitació dels seus treballadors. A Girona s’ha preguntat sobre el recolzament de les institucions de la demarcació a l’empresariat de les comarques de Girona: el 81,2% opina que hauria d’haver sigut superior i només el 2,6% creu que ha sigut suficient. A Lleida s’ha demanat quins han de ser els aspectes prioritaris per al desenvolupament econòmic i social de les comarques lleidatanes els pròxims anys i els economistes lleidatans han determinat que les claus són la millora de les infraestructures, el recolzament a la indústria agroalimentària i el foment de l’emprenedoria. A Tarragona s’ha consultat quan es recuperaran les activitats de serveis de les comarques tarragonines: el 46,7% dels economistes tarragonins creu que caldrà esperar al 2022, mentre un 42,4% de pensa que ja hi haurà una recuperació feble durant el segon semestre d’aquest any i un 8,7% confia que durant aquest mateix 2021 la recuperació ja sigui notable.

Temes:

Macroeconomia