Segons la CEOE
La factura després d’un any de Covid: Les empreses deixen d’ingressar 287.000 milions d’euros
Un informe de la patronal assenyala les petites empreses, per sobre de les micro, les mitjanes o les grans, com les principals damnificades per la crisi
Les empreses espanyoles han deixat de facturar després d’un any de pandèmia uns 287.000 milions d’euros. És el balanç que ha realitzat la gran patronal espanyola CEOE en un informe monogràfic sobre l’impacte de la crisi de la Covid sobre el teixit empresarial, en què assenyala les petites empreses, per sobre de les micro, les mitjanes o les grans, com les principals damnificades. L’estudi de la patronal, realitzat mitjançant una combinació de dades de l’INE, previsions de PIB de l’OCDE o xifres de la Seguretat Social, entre d’altres, també pronostica un balanç del primer trimestre d’estancament en termes d’ocupació i parcs increments salarials per als dos pròxims exercicis.
Un de cada tres euros deixats d’ingressar per les companyies espanyoles provenen del sector del comerç, un dels rams especialment afectats per la crisi del coronavirus. Per pes econòmic i impacte de les restriccions, aquest ha sigut una de les principals víctimes de la Covid amb 92.000 de pèrdues de facturació. El segueixen aquelles activitats vinculades amb el turisme, com els allotjaments, el transport aeri i les agències de viatges, que entre tots tres sumen 45.600 milions deixats d’ingressar. El panorama que dibuixa l’anàlisi de la CEOE és el d’una crisi pràcticament transversal i intensa, «més de la meitat dels sectors analitzats van registrar retrocessos en la xifra de negocis de dos dígits el 2020», segons destaquen des de la patronal.
Notícies relacionadesLes previsions de creixement de què es fan ressò els patrons espanyols constaten un primer trimestre d’estancament i obren la porta al fet que l’evolució del PIB pugui registrar valors negatius. En la línia d’altres cases d’estudis, com Funcas, fien la millora dels balanços a l’estiu i la promesa d’una estabilitat econòmica més gran habilitada per l’avanç de la campanya de vacunació. Al si de la patronal preocupen les expectatives generades davant la possibilitat que els alts volums d’inversió pública i d’emissió de deute a cost pràcticament zero puguin disparar la inflació «en els pròxims mesos». «Aquestes expectatives generen incertesa als mercats, davant la possibilitat de pujades de tipus d’interès, i estan provocant una lleugera alça de la rendibilitat dels bons dels diferents països», segons assenyala la patronal al seu informe.
Tot això tindrà un impacte directe en les previsions de contractació de les empreses. Segons estimacions del departament d’Economia de la CEOE, en el primer trimestre l’afiliació efectiva a la Seguretat Social, sense comptabilitzar l’afectació dels ertos, baixarà a prop del 0,3% trimestral. Tònica similar la que espera per als sous i la seva revisió. Per a aquest 2021 la patronal pronostica un escenari de lleus increments dels salaris, concretament del 0,6% per a aquest exercici i lleugerament superior per al pròxim, de l’1,1%. Totes dues substancialment lluny del 2,1% registrat el 2019 o l’1,8% del 2020, marcat per la inèrcia alcista d’exercicis anteriors.
- Catalunya El mapa de càmpings inundables s’actualitzarà abans del 2025
- Creixement mitjà del 5,95% L’aigua pujarà dos euros de mitjana per rebut a BCN i 22 ciutats
- Informe de la Fundació BBVA La productivitat registra l’alça més gran des del tercer trimestre del 2022
- Les novetats de la reforma
- Política tributària El Govern aprova el paquet fiscal i renegociarà l’impost energètic