Empreses innovadores
Green Cycles: «Els plàstics hidrosolubles no són una alternativa, són una necessitat»
Amb aquest material es fabriquen bosses de bugaderia per a residències i hospitals que redueixen el risc de contagi de la COVID

L’equivalent al pes de 800 vegades la Torre Eiffel, és a dir, 8 milions de tones són les escombraries que a l’any arriben als mars i oceans. D’aquests desaprofitaments un 80% és plàstic. Després d’anys d’acumulació s’estima que hi pot haver fins a 50 bilions de tones de fragments de plàstics acumulats als oceans, segons un informe de Greenpeace. Aquesta contaminació posa en perill més de 700 espècies marines i acaba amb la vida de 100.000 animals marins cada any.
Va ser la preocupació per aquesta emergència climàtica el que va motivar Elena Moreno a fundar Green Cycles el 2006. Una empresa valenciana dedicada al disseny i fabricació del que pot convertir-se en la solució de la contaminació oceànica: plàstics hidrosolubles. «Nosaltres fabriquem materials biodegradables, compostables, no tòxics i que a més es dissolen en contacte amb aigua», explica Moreno en una entrevista per a ‘Actius’. Una vegada finalitzat el seu cicle de vida útil, aquest material es dissol en contacte amb l’aigua en 2 o 3 dies, cosa que dona pas al procés de biodegradació. És aquí quan per l’acció biològica, en poques setmanes, es descompon en els elements químics originals que componien aquest material al principi, és a dir, CO2, aigua, sals minerals i biomassa. Aquest últim element també fa la funció d’adob, per tant, lluny de contaminar, aquest «plàstic» ajuda la fertilització del sòl. «Ja no és que no estiguis generant un residu sinó que estàs contribuint a augmentar la capacitat fèrtil d’aquest sòl», explica.
Útils en la lluita contra la COVID
Útils en la lluita contra la COVIDEl «plàstic» de Green Cycles té la capacitat de transformar-se en figures rígides, per la qual cosa les seves aplicacions són innombrables. Carcasses pirotècniques, envasos per a cosmètica, ampolles, cartutxeria esportiva, envasos per a detergents són alguns dels objectes que ja s’han fabricat amb aquest material. Però potser l’aplicació de la que més orgullosos estan Moreno i el seu equip és la de les bosses de bugaderia hospitalària que han contribuït a la lluita contra la COVID. D’aquesta manera, la roba de llit d’hospitals i residències s’introdueix a les bosses, que van directament al túnel de rentat, les bosses es dissolen, s’allibera el contingut, i surt perfectament net i desinfectat. «No cal ni obrir-les ni manipular-les, així evites contagis i propagació», explica Moreno.
No obstant, aquesta revolucionària idea no és una cosa nova. L’equip de Green Cycles la va dissenyar fa anys però no s’ha popularitzat fins a l’arribada de la COVID. «Jo he anat per molts hospitals i residències explicant el producte i intentant convèncer que la seva utilització no és que sigui una alternativa, sinó una solució a un problema i una prevenció», es lamenta Moreno, que durant molts anys la negativa era l’única resposta amb què es trobava. El principal motiu que li donaven per rebutjar el seu producte era el preu. «Em deien que comparada amb una bossa de plàstic tradicional era molt car».
El preu, la seva principal barrera
El preu, la seva principal barreraEn aquest sentit, per a Moreno, és en el preu on resideix el principal escull del seu projecte. «El tema preu sempre és una barrera, la gent no és capaç de veure tot el cicle de vida útil d’aquest material i cal explicar encara més quin és l’impacte que tindrà». El producte de Green Cycles és entre el doble i el triple de car que el plàstic tradicional. Però Moreno insisteix que no és recomanable tenir una visió curtterminista i molt menys centrar-se només en el menor preu del plàstic tradicional sense analitzar tot el que comporta. «Cal fixar-se en tots els processos que hi ha després per gestionar, per netejar, per transformar el plàstic tradicional. [...] Tots aquests costos d’energia també haurien de ser analitzats, però això no es veu, només es veu el material», reflexiona Moreno.
Notícies relacionadesPer això per a ella resulta fonamental que els organismes públics fomentin i s’involucrin més en aquest tipus de projectes. «Hauria de donar-se més visibilitat i recolzament a tots els projectes pioners que contribueixen al teixit industrial del nostre país», comenta Moreno, que reconeix no haver rebut prou ajuts per part del Govern per desenvolupar el seu projecte. «Jo crec que s’hauria d’ajudar i recolzar amb una mica més d’il·lusió i d’èmfasi i pujar aquestes quantitats perquè puguem desenvolupar-lo i també comercialitzar-lo. [...] L’R+D no és gratis», sentència.
Únics a Espanya
Únics a EspanyaEn el dia d’avui, Green Cycles és l’única empresa a Espanya capaç de transformar aquest tipus de material. Tant és així que, amb la pandèmia, la demanda de les seves bosses de bugaderia hidrosolubles s’ha incrementat en més d’un 3.000% durant el 2020. L’empresa espanyola ha subministrat més de 5 milions d’unitats a Espanya i altres països d’Europa, com per exemple França. Tot això ha provocat que la seva facturació augmenti en un 2,5% respecte a l’any anterior. Amb aquestes dades és normal que Moreno es permeti «pensar en gran» i afirmi que la seva companyia «farà un salt qualitatiu» fins a aconseguir comptar amb centenars de solucions del seu plàstic hidrosoluble a nivell mundial.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- A JAÉN El poble més pobre d’Espanya no és tan pobre: «Aquí hi ha diners, però molts no es declaren»
- Una au intimidadora El veí de Sants que no pot sortir al terrat de Sant Jordi a Sant Joan per l’amenaça d’una gavina
- Violència de gènere Un home s’entrega a una patrulla de Mossos a l’AP-7 amb el cadàver de la seva dona al maleter
- A Terrassa L’escola acusada d’ultracatolicisme acomiada el director
- Procediment penal obert Investigats per «administració deslleial» els marmessors de la fortuna de Pere Mir, entre ells l’oncòleg Josep Tabernero
- Joia arquitectònica La reforma de la plaça dels Àngels obre el debat sobre el futur de l’històric CAP del Raval
- SUCCESSOS ‘Lock-picking’, el nou sistema per obrir cases sense forçar panys amb què bandes de georgians roben a Espanya
- Això és del que t’has d’acomiadar als 60 si vols ser més feliç
- "No vull que em facin una carrera fàcil"
- Pogacar se cita avui amb Evenepoel en la clàssica de la cervesa