Mesures per la pandèmia

El Banc d’Espanya demana al Govern que estigui disposat a elevar les ajudes a empreses

  • El governador reclama una «execució ràpida i homogènia» del pla de l’Executiu i focalitzar els recolzaments en les companyies viables

  • Hernández de Cos adverteix que és possible que l’economia espanyola tornés a caure en el primer trimestre per les mesures de contenció

El Banc d’Espanya demana al Govern que estigui disposat a elevar les ajudes a empreses
2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha sigut la figura econòmica rellevant que des d’abans (finals de la primavera passada) i de forma més insistent (en la majoria dels seus discursos des d’aleshores) ha reclamat al Govern ajudes directes a empreses viables per evitar una onada de tancaments. Tot just deu dies després que el Consell de Ministres finalment aprovés el seu pla d’11.000 milions d’euros en recolzaments, l’alt funcionari ha aplaudit aquest dilluns el pas fet per l’Executiu, però li ha advertit que pot ser necessari posar més diners a sobre la taula: «És necessària flexibilitat en el volum de fons compromesos, que s’han d’adaptar a la mateixa evolució de la pandèmia i a l’eventual materialització dels riscos».

En un fòrum econòmic d’‘Invertia’, Hernández de Cos ha assegurat que el paquet de mesures del Govern pot ser una «eina útil» per «reduir el risc» que la pandèmia provoqui el tancament d’empreses viables que tinguin problemes. Però ha ressaltat que és «particularment rellevant una execució ràpida i homogènia» d’això. L’Executiu, de fet, s’ha donat 40 dies des de l’aprovació del pla per transferir els diners a les autonomies, que seran les que injectaran els 7.000 milions destinats a les ajudes directes a les companyies del seu territori.

El governador també ha destacat la importància que els «mecanismes de repartiment permetin focalitzar selectivament aquestes ajudes precisament en les empreses viables però amb problemes de solvència». És a dir, no vol que els diners acabin en mans de companyies insostenibles o ‘zombis’. «En el cas de les empreses no viables, seria necessari que s’agilitessin els processos de liquidació per evitar que es consumeixin en aquest procés recursos que podrien ser més beneficiosos en altres activitats», ha defensat.

Caiguda del PIB

Notícies relacionades

Com està fent en els últims mesos, Hernández de Cos ha advertit que la recuperació econòmica està sent «incompleta, gradual i incerta». El Banc d’Espanya actualitzarà aquest dimarts les seves previsions econòmiques i el seu màxim responsable no ha volgut avançar el seu contingut. Amb tot, sí que ha alertat que «no és descartable» que el PIB espanyol tornés a caure en el primer trimestre, després del creixement dels dos anteriors, com a conseqüència de les mesures de contenció de la pandèmia adoptades, amb la qual cosa l’economia estaria encara una mica més de nou punts per sota del seu nivell previ a la crisi.

Davant aquesta situació, el governador ha tornat a insistir en la necessitat de mantenir les diferents mesures de recolzament de política econòmica (nacional, europea i internacional; monetària, prudencial i fiscal), tot i que de forma focalitzada a les empreses i famílies més afectades. El seu major temor, com ha tornat a posar de manifest, és que els problemes de solvència de companyies i llars acabin afectant els bancs via morositat, i que aquests, al seu torn, es vegin obligats a destinar més recursos a assumir pèrdues i menys a donar crèdit, fet que faria la crisi més persistent.